sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Risto Luukkonen – kahden sarjan Euroopan mestari

Risto Luukkosen voitokas ottelu Englannin Iacke Brownia vastaan 17.8.1962.

Nyrkkeilijäksi heiveröisen näköinen taitava tyyliniekka Risto Luukkonen ei amatöörivuosinaan osoittanut ammatikehän vaatimaa kovuutta. Sellainenkin ominaisuus löytyy kovalla harjoittelulla, ja Askin tallissa Luukkosesta tuli terävä iskijä.

Vuoden 1952 olympiaedustaja Risto Luukkonen nousi nopeasti eurooppalaiselle huipulle pysyen siellä vuosia. Kahden EM-arvon voittaminen oli ennen häntä onnistunut vain kolmelta mieheltä, romanialaiselta Aurei Tomalta, Itävallan Peter Weissiltä ja belgialaiselta Jena Sneyersiltä. Luukkosen jälkeen on tullut muutama lisää, mutta luku on pysynyt pienenä erikoisuutena.

Ripan” ensiesiintymien ammattikehässä 4. lokakuuta 1957 näytti Helsingin Messuhallin täpötäydelle katsomolle päättäväisen pikkumiehen. Häntä kokeneempi belgialainen Jean Peemans jäi nopeasti toiseksi Ripan selviydyttyä tavanomaisesta alkuhermoilustaan. Ottelu päättyi viidennessä erässä suomalaisen hyväksi.

Kahdeksan voiton ja Marokosta saapuneen Espanjan Mimun Ben Alin kanssa nyrkkeilty ratkaisematon vakuutti manageri-promoottori Elis Askin talinsa kärpäsen kyvyistä.
Keveintä sarjaa hallitsi silloin Euroopassa espanjalainen Yuong Martin, oikealta nimeltään Martin Marco Vito. Tämän kuulun Real Madridin jäsen oli 28-vuotias ja pitänyt titteliään neljä vuotta. MM-kehäkin oli tullut käytyä, mutta Argentiinan tehopakkaus Pascael Perez osoittautui kotikehässään Buenos Airesissa liian kovaksi.

Manageri Jules Avernin suostutteli Martinin saapumaan Helsinkiin tuntematonta somalaista vastaan, kunhan palkkio oli riittävä. Mestarin puulustaessa titteliään vapaaehtoisesti hänellä on yleensä tilaisuus tienata hieman ylimääräistä.
Luukkonen yllätti kuitenkin Martinin täydellisesti 4. syyskuuta 1959. Olympiastadionin eletäkaarteeseen pystetyssä kehässä hän otti paikalla olleiden 19 842 katsojan riemuksi selvän pistevoiton ja mestaruuden. Hän torjui kaikkiaan 70 kamppailua käyneen mestarin tyrmäysyritykset ja ainoan luvunlaskun kuunteli Young Martin 15. erässä. Ottelun ratkaisi kehätuomari englantilainen Bill Williams yksin, kuten siihen aikaan oli tapana.

Luukkosen kausi kärpässarjan mestarina päättyi kesällä 1961 pippurisen italialaisen Salvatore Burrunin pistevoittoon Sardinian saarella sijaitsevassa Agheron kaupungin torilla. Sitä ennen Ripa ehti kokeilla kykyjään maalmankin huipulla Venetzuelan Caracasissa. Paikallinen ylpeys Ramon Arias oli noussut amerikkalaisen The Ring-lehden arvolistan kuudenneksi MM-haastajaksi, mutta ehtinyt hävitä Pascual Perenille mestaruusottelun pistein.

Ennakolta Luukkosta pidettiin helppona tapauksena Ariakselle, mutta tämän silmäkulma sattui aukeamaan, eikä mies psytynyt enää lähtemään kuudenteen erään. Suomalainen saavutti uransa ehkä arvokkaimman voiton, ja nimet arvolistalla vaihtoivat paikkaa. Luukkkonen oli muuten ensimmäinen suomalainen Ringin listoilla Gunnar Bärlundin ja Elis Askin jälkeen. Hän pistäytyi siellä myäs siirryttyään kääpiösarjaan ja voitettuaan toisen EM-arvonsa Mimun Ben Alilta Messuhallissa 9. joulukuuta 1963.

Tälläkin kerralla oli kyseessä mestarin vapaaehtoinen Helsingin matka, mutta lopputuloksena titteli siirtyi jälleen haastajalle. Ratkaisu ei ollut yhtä selvä kuin neljä vuotta aikaisemmin, eivätkä kaikki Ripan kannattajatkaan olleet täysin saksalaistuomari Felix Ohlertin kannalla.
Ripa puolusti toistan titteliään kerran. Hän voitti Ranskan Pierre Vetroffin vieläkin kyseenalaisemmin ja menetti tittelinsä lopulta ottelutta. Ben Alista oli tullut virallinen haastaja. Kun ottelua ei saatu järjestymään Helsinkiin, jäi espanjalaisten palkkiotarjous niin pieneksi, että Risto pysyi mieluummin kotona.
Nyrkkeilyä Risto Luukkonen jatkoi vielä pari vuotta, mutta paras terä oli jo mennyt ja palkkioista tullut voittoa tärkeämpi tavoite, joka sekin kyllä kuuluu usein ammattinyrkkeilyyn.

Risto LuukkonenLähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

Ei kommentteja: