keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Kalevi Laurila – vanha vipelsi viestissä


Kalevi Laurila sanoi oppineensa viestin salaisuudet Zakopanessa 1962. Hänellä oli toinen osuus, ja toisena hän pääsi matkaan Väinö Huhtalan avauksen jälkeen. Ruotsi johti hitusen, sitten Suomi, Neuvostoliitto ja Norja.
  • Osuudelle lähdettiin aivan eri tavalla kuin olin laskemoitu. Pavel Koltshin meni kohta ohitseni ja nappasi saman menoon Ruotsin Sture Granin kiinni. Säntäsin perään.

Heti kun Koltshin otti Granin kiinni, ruotsalainen siirtyi sivuun ja antoi venäläisen vetää. Mutta Koltshin oli ikääntynyt mies, eikä jaksanut loputtomiin. Granhn rankaisi ja löi löylyä lisää. Laurila livahti Grahnin kannoille. Hän oli yhdessä vaiheessa edelläkin ja sai Grahnin jäämään nousussa 8 km:n kohdalla. - Älämäessä Grahn sai minut kuitenkin kiinni. Yhtä aikaa tultiin vaihtoon.

Laurilan viestimiehen aapinen alkaa kirjaimella 1: ole tarkkana! Ota kokonaisuus ja tilanne lukuun, On oltava rohkeutta yrittää ratkaisua, mutta se on tehtävä varmana siitä, että pystyy viemään yrityksensä loppuun saakka. - Jos ylämäkeen yrittää ja uupuu, voi olla varma että takaa tulee joku joka ratkaisee... Viestin vaikeus on siinä ettei tilanteita ja kuvioita voi ennakoida. Hyvä rytminviahtokyky on eduksi. Itseensä on luotettava. Luonteen pitää olla peräänantamaton. Täytyy vetää, vaikka vähän pahalta tuntuukin. Vauhtikestävyyttä tarvitaan, kun joutuu kireään kisaan. On pystyttävä hiihtämään ylikierroksilla, Korka maitohaponsietokyky on ainoa pelastus.

Innsbruckin olumpialadulla 1964 Laurila oli läksynsä lukenut. Norja ja N-liitto olivat karkuteillä, Ruotsi kolmantena, kun Laurila pääsi osuudelleen viidentenä. Laurila tavoitti Ruotsin Janne Stefanssoinin 3-4 km:n välillä, ja vaihtoon miehet lykkivät yhtä aikaa. - Se oli urani paras viestinhiihto, sanoi Laurila.

Laurilan mielimatkoja olivat 15 ja 30 km. Laurila piti pitkistä, looivista nousuista, Raskailla radoilla hän pärjäsi aina suhteellisesti paremmin kuin helpoissa maastoissa.

Kalevi LaurilaLähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

Ei kommentteja: