tiistai 28. lokakuuta 2014

Pertti Purhonen – ikuinen ongelmanuori?

Purtsi ehti jo nuorena kokemaan elämää laidasta laitaan, mikä näkyi myös miehen nyrkkeilyuran heilahteluissa, Lahojja hänellä oli hyvinkin pitkälle, osa jäi käyttämättä muiden kiireiden vuoksi, muta aikakirjoihin jäi Tokion olympiakisojen 1964 pronssimitali muistuttamaan Pertti Purhosesta nyrkkeilijänä.

Purtsi tuli pinnalle nuorena ja hieman sattumankin oikusta. Suomen Nyrkkeilyliitto joutui syksyllä 1957 kohtaamaan Sveitsin maajoukkueen Helsingin Messuhallissa ilman TUL:n vahvistuksia. Yhteistoiminta oli vaihteeksi katkennut. Suomen edustajaksi 60 kilon sarjaan pääsi Vaasan vahtikoneen Seppo Kolkan karsinnassa ylättäen kukistanut 17-vuotias ”Babyface” Purhonen. Tunnelma katsomossa oli kiihkeä. Muutenkin nyrkkeilyssä oli kaikin puolin vauhtia, tuona syksynä perustettiin mm. Askin talli.

Purhonen kohtasi maaottelussa Willi Capliaghi, joka joutui antamaan periksi. Purhonen voitti pistein ja hänet kannettiin kultatuolissa kehästä pukusuojaan. Se oli sankaritarinan alku. Kehän lapsitähti kulki samoja polkuja kuin monet muut kaltaisensa. Neljän köyden sisäpuolella hän oli nyrkkeilijä, jollaisia meiltä ei enää löydy. Muhammed Ali oli Purtsin suuri esikuva, molemmat tunnettiin nyrkkeilyn ulkopuolellakin, eikä kummallakaan ole ollut mitään sitä vastaan.

Purtsi otteli ja voitti – ihailijoiden iloksia ja kateellisten pettymykseksi. Hän riiteli johtomiesten kassa, antoi repäiseviä lausuntoja ja vei vihille silloinse TV-kuuluttajana Teija Sopasen. Julkisuutta riitti, mutta kaikesta menosta ei ollut hyötyä nyrkkeilyllisesti.
Purhonen voitti aluksi Suomen nuorten mestaruuden sekä miesten puolella neljä SM-kultaa. Hän nyrkkeili 30 maaottelua ja voitti niistä 23. Hän oli kolmesti Pohjolan mestari, kävi kolmet EM-kisat ja kruunasi amatööriuransa Tokion olympiapronssilla.Ammattilaiseksi hän ehti vasta liian myöhään. Ura jäi kahteen voitettuun otteluun, kun mieli taas palasi muihin ympyröihin.

Tokion olympiakisoihin Purtsi joutui lähtemään turistina hävittyään karsinnoissa Väinö Järvenpäälle. Tokiossa hän kohtasi vahvan Francis Robertsin ja voitti 5-0. Hän voitti Roomassa kultaa iskeneen tsekki Bohumil Nemecekin 3. erässä silmäkulman aukeamisen vuoksi. Nigerian valtion ainoa olympiaedustaja Issaka Dabore oli vaikea pala ja tuomariäänet suomalaiselle 3-2. Purtsi oli sarjassa neljän parhaan joukossa ja vasta 5-0 tappio NL:n liettualaiselle Richards Tamulisille pudotti hänet pronssille.

Pertti Purhonen
Tamulis - Purhonen
Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7

Ei kommentteja: