keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Juhani Järvinen – mestari ja ennätys

Juhani Järvinen kohosi luistelun Mekassa, Oslon Bisletillä maailmanmestariksi 1959, mutta yhteispisteiden Suomen mestaruutta hän ei koskaan saavuttanut. Urheilijan täysosumasuoritus on mystinen juttu. Jokaisen uralla sellainen on, mutta moni spekuloi jälkikäteen, ettei koskaan tehnyt parasta tulostaan – olisi pystynyt vielä parampaan. Juhani Järvisen ei tarvinnut spekuloida. Pikaluistelun maailmanennätys Squaw Valleyn esiolympiakisoissa 1959 oli huikea täysosuma. Se oli suoritus, jossa silmiähivelevä tekniikka, vauhdinjako ja kovista väliajoista kumpuava hurmos muodostivat valmiin paketin.

Tammi-helmikuun vaihteessa 1959 EM-kisoissa Göteborgissa tehtin luistelun historiaa, kun terät liukuivat maailman ensimmäisen 400 m:n tekojään pintaa. Nya Ullevilla Juhani Järvinen voitti 1500 m (2.15,5) ja oli yhteispisteissä hopealla Norjan ylpeyden Knut ”Kuppern” Johannesenin jälkeen. Göteborgin aikaan nähden tuntuu melkoisen rohkealta, että Järvinen lähti tavoittelemaan 2.08:n alittavaa aikaa Squaw Valleyssä.

Rata on erinomaisen liukas, ilma aurinkoinen, tuuli ei kiusaa. Kaikki näyttää hyvältä, kun 23-vuotias helsinkiläinen kipittää ensimmäiset nopeatempoiset kiihdytysaskeleensa. Nuoresta iästään huollimatta Järvinen on jo kokenut luistelija. Ensimmäisissä EM-kisoissaan hän kiisi 18-vuotiaana ja oli tuolloin heti viides yhteispisteissä. Reijo Evävaaran valmentama teknikkataituri ampaisee kaarteeseen, jossa paino-, työntö- ja keskipakovoima ovat tänään täydellisessä harmoniassa. Jokainen potku tuntuu paremmalta ja tehokkaammalta kuin koskaan ennen.

Ensimmäisen kierroksen Järvinen luistelee tavoilleen uskollisena niin kovaa kuin pääsee. Takasuoran väliaikatieto kertoo, että hurja 2.08:n taulu pitää kutinsa, Pohkeen ja reiden 90 asteen kulma pitää, rytmi säilyy, eikä lihaksiin kertyvä maitohappokaan häiritse, kun seuraavalla kerrallakin väliaikataulu näyttää yhtä lupaavalta.

Lopun Järvinen painaa niin, että jää vain valittaa alla. ME aika 2.06,3 on niin kova, että vasta seitsemän vuoden kuluttua tuleva supertähti Hollannin Aed Schenk sen pystyy yhdellä kymmenyksellä alittamaan. Kymmenen vuoden kuluttua Kimmo Koskinen kiitaa Cortinassa SE:n rikki, mutta kotimaan radoilla kestää 20 vuotta, ennen kuin Pertti Niittylä pääsee Oulunkylän tekojäällä Järvistä nopeampaan vauhtiin.

Sitä mitä Wimbledon on tennikselle, sitä on Oslon Bislet ollut pikaluistelulle. Kaksi viikkoa ennen Squaw Valleyn esikisoja lähti Knut Johannsessen tavoittelemaan EM-kruununsa seuraksi MM-tittelia fanaattisen kotiyleisön edessä. Pikamatka 500 m ei yleisluistelija Johannessenille ollut mikään paraatimatka, mutta 5000 m sujui niinkuin piti paitsi, että vain reilun sekunnin hitaammin luisteli Juhani Järvinen ja samalla yhteispisteissä ylivoimaiseen johtoon.

Johannessen lataa itseään jo hurjaa kymppiä varten, sillä hän tietää, että suomalainen karkaa lisää paraatimatkallaan 1500 m:llä. Toivo Salonen ja Juhani Järvinen ottavat kaksoisvoiton tonnivitosella, ja niin on Johannessen kovan paikan edessä. Bisletin villi katsomo piiskaa norjalaista päätösmatkalla ja tämä ottaakin matkavoiton, mutta Järvinen pääsee liikkeelle myöhemmin ja seuraamaan Johannessenin väliaikoja. 20 sekunnin tappio riittää kirkkaasti ja Järvinen on maailmanmestari.

Juhani Järvinen
Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9 

Ei kommentteja: