lauantai 25. lokakuuta 2014

Pentti Nikula – lasikuidun villit vuodet

Lahden Radiomäen kenttä, syyskuun loppu 1961; somerolainen liikunnanohjaaja Pentti Nikula ylittää seiväshypyssä 451 ja parantaa viidellä sentillä terässeipään ennätystään. Parannus on pieni mutta enteellinen.
Urheilun Kuva-Aitan päätoimittaja Pentti Vuorio näki amerikkalaisessa Track&Field-lehdessä ylhäältä päin kuvatun lasikuituhypyn vuoden 1961 alussa. Vuorio lähetti Juhani Melartinin Pajulahteen kysymään valmentaja Valto Oleniuksen mielipidettä. Olenius oivalsi, että lasikuidussa saattaa piillä yllätyksen mahdollisuus. Oleniuksen hoputuksesta lasikuituja oli Suomessa jo kevätalvella 1961, mutta vielä Maailmankisoissa kesäkuussa meikäläiset eivät saaneet niihin otetta. Olenius ei kuitenkaan luovuttanut.

Nikula kävi Itä-Berliinin hallikisoissa helmikuussa ja ylitti 471. Se oli hänen kansainvälinen läpimurtonsa, jota ulkoratojen EE-mies (470) Manfred Preussger katseli suu hämmästyksestä auki.
Toukokuun 5. päivänä ennatysjahti aloitettiin Radiomäen kentällä. Maassa oli vielä lunta, mutta Olenius ratkaisi pulman rakennuttamalla puuradan. 472, mutta hyppypaikasta nousi sellainen hälym ettei SUL tohtinut esittää tulosta Euroopa ennätykseksi.

Sama se, pian EE nousi lukemaan 475 ja ennen juhannusta oli takana jo neljä EE-hyppyä. Joukossa oli myös yksi ME:n ylitys 15. kesäkuuta Olympiastadionilla, mutta se meni myttyyn silloin vielä voimassa olleen säännön vuoksi; seiväs ei saanut kaatua hyppääjän persääs alustulopaikan puolelle. - Se oli minulle valtava pettymys. Ennen tilanteen nollaamista vaivuin henkisesti aivan maanrakoon, kertoi Pentti Nikula.

Kauhavalle juhannusaattona mennessään Nikula oli kuitenkin sataprosenttisen varma, että nyt …. tai ei koskaan. Kauhavan hiilimurskan ei ollut kaksinen, mutta 494 ylittyi kolmannella hypyllä; pian ME:lle hurrattiin juhannuskokkoilla ympäri Suomen.
Ennen Belgradin EM-kisoja syyskuussa Nikula ennätti kilpailla 34 kertaa. Belgradin hyppypaikka muistutti kynnöspeltoa ja Kauko Nyström ihaili jälkeenpäin Nikulan fiksuutta, kun tämä juoksi vauhtinsa muiden tekemän uran vieressä ja siirtyi vasta ennen kuoppaa radan keskelle. Nikula ylitti 480 ja oli vähällä päästä 495. - Olin liian ylivoimainen. En kokenut Euroopan mestaruutta suureksi voitoksi, kertoi Nikula.

EM:n ohi ajaa 2. helmikuuta 1963 Pajulahdessa pidetty kilpailu, jossa rima jäi 510:een. - Vaikka hallikisoja ei silloin noteetattukaan, tulos oli urani ehdoton huippukohta. Nikula sanoi.

Pentti Nikula


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN951-31-8904-5

Ei kommentteja: