tiistai 7. lokakuuta 2014

Paavo Korhonen – hurja hiihto toi mestaruuden

Kahdesti on joutsenolainen sähköasentaja jäänyt niukasti neljänneksi yhdistetyn olympiamittelöissä. Ja näin näyttää käyvän myös vuoden 1958 Lahden MM-hiihdoissa. Mäkiosuuden jälkeen sijoitus on vasta kolmastoista, mutta hiihto-osuudella Paavo Korhonen etenee kuin lentäen. Hän tekee uskomattomasta totta ja nousee hurjan hiihtonsa jälkeen maailmanmestariksi 0,7 pisteen turvin. Ikuisesta nelosesta tli kotiyleisän edessä vihdoin voittaja.

Paavo Korhonen nousi yhdistetyn kilpailijoidemme kärkijoukkoon jo 20-vuotiaana nuorukaisena 1948. Oman ikäluokkansa Suomen mestaruuden lisäksi Korhonen voitti samana vuonna miesten sarjan Puijolla ja sijoittui Salapausselällä kolmanneksi. Paavo Korhosen suurkisaura alkoi Oslon talviolympiakisoissa vuonna 1952. Siellä hän onnistui hyvin heikommassa lajissaan mäessä sijoittuen kuudenneksi. Vaikka Korhonen oli hiihto-osuudella peräti toiseksi nopein, niin tasaisessa kilvassa hän sai todeta jääneensä neljänneksi vain 1,6 pistettä pronssimitalista.

Falunin MM-mittelöissä 1954 Paavo Korhonen ei ollut parhaimmillaan ja sijoitus oli pettymys, 12.s. Cortinan talviolympiakisoissa 1956 historia toisti itseään. Mäkiosuuden 17:nneltä sijalta Paavo Korhonen aloitti hurjan nousun, mutta neljän vuoden takainen neljäs sija toistui jälleen. Eroa pronssiin jäi vain 1,2 pistettä. Hiihdossa Korhosta nopeampi oli vain olympiavoittaja Norja Svenne Stenersen.

Lahden MM-vuonna 1958 Paavo Korhonen oli 29-vuotias ja suunnitteli jo uransa lopettamista. Kotikisat saivat joutsenolaiseen kuitenkin uutta intoa, MM-katsastuksissa Korhonen jäi kuudenneksi, mutta varmana kilpailijana hänet valittiin kisoihin. Joissakin piireissä Korhosen valintaa arvoteltiin kitkerin sanoin.
Mäkiosuuden jälkeen Korhosen tilanne näyttikin varsin hankalalta, sillä hiihto-osuudelle lähdettäessä hän oli vasta 13.s.

Mutta kotilaiduilla Paavo Korhosen meno oli vastustamatonta. Joutsenon mies kiiti pitkin latua kuin nuoruutensa päivinä. Niinpä nyt vuorostaan Sverre Stenersen joutui toteamaan Paavo Korhosen lennokkaan vauhdin liian kovaksi. Kun hiihdon jälkeen alkoi kiivas pistelaskenta, niin suomalaiskatsomon riemuksi saatiin todeta, että Paavo Korhonen oli noussut 13:nnelta sijaltaan maailmanmestariksi vain 0,7 pisteen turvin ennen ”varmana voittajana pidettyä” Sverre Stenerseniä. ”Ikuinen nelonen” Paavo Korhonen kirkasti kruununsa sopivasti kotilyleisön edessä.

Paavo Korhonen osallistui kolmansiin olympiakisoihinsa vuonna 1960 Squaw Walleyssä. Siellä hän sijoittui yhdeksänneksi. Maailmanmestari Korhonen toimi kisojen avajaisissa Suomen joukkueen lipunkantajana. Korhonen kuuluti Suomen yhdistetyn kilpailijoiden kärkikaartin viitisentoista vuotta. Vielä vuonna 1962 hän sai SM-kisoissa viides.

Menestykkään uransa aikana Paavo Korhonen voitti kaiken muun paitsi oympiamitalin. Salpausselan Korhonen valloitti 1954, Holmenkollenin ykkönen hän oli 1957, Pujolta voitot tulivat vuosina 1948 ja 1956 sekä Ounasvaaralta vuosina 1952 ja 1957. Lisäksi hän sijoittui näissä kisoissa useita kertoja kärkikolmikkoon.

Paavo Korhonen


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit ISBN 951-30-8902-9

Ei kommentteja: