torstai 9. lokakuuta 2014

Juhani ja Kalevi Kärkinen – lentävät veljekset


Kalevi ja Juhani Kärkinen

Likimäärin 100 000 ihmistä oli ahtautunut Salapausselän perinteikkääseen mäkimontuun, kun kolmannet Lahdessa pidetyt MM-hiihdot päättyvät mäkikilpailuun sunnuntai-iltapäivänä. Sää on kevättalvisen kaunis, mutta pureva itäviima haittaa jonkin verran katsojen viihtyisyyttä kymmenen asteen pakkasessa. Suuren urheilujuhlan tunnelma vie kuitenkin ajatukset palelevista varpaista Lahden suurmäkeen ja MM-kilpailuun.

Suomi on menestynyt kotikisoissaan erinomaisesti, ja nyt odotetaan vielä yhtä täysosumaa. Suurimpina mitalitoivoina pidetään harjoituksissa loistaneita lahtelaisia Eino Kirjosta ja Antero Immosta. Lisäksi suomalaisedustajina ovat veljekset Juhani ja Kalevi Kärkinen vasta 17-vuotias Niilo Halonen ja 19-vuotias Ensio Hyytiä, joka on joukkueensa ainoa Lahden ulkopuolinen hyppääjä, Ounasvaaran mäkikoulun kasvatti.

Jo ensimmäinen kierros lupaa suomalaisille loistavaa menestystä. Ylivoimaisesti parhaan hypyn tekee alkupäähän sijoitettu 22-vuotias Juhani Kärkinen, joka venyttää kauniilla tyylillään 74 metriin, saa kaikilta arvostelutuomareilta 18,5 pistettä ja kerää yhteispisteikseen 115,5. Kotiyleisö ulvoo ihastuksesta. Eivätkä ilonaiheet tähän lopu.

Kakkospaikkaa pitää halussaan Antero Immonen, jonka 69,5 metriä tuottaa 198,0 pistettä. Seuraavina ovat puoli pistettä Immosesta jääneenä Itä-Saksan Helmut Recknagel ja Harry Glass sekä Norjan Arne Hoel ja näistä puolen pisteen päässä Suomen Kalevi Kärkinen ja Norjan Asbjörn Osmes. Niilo Halonen on yhdeksäntenä 104,5 pisteellä ja Ensio Hyytiä 16:ntenä 101,5 pisteellä. Eino Kirjosen kurjaksi kohtaloksi koituu kaatuminen ja putoaminen kärkikamppailustaa.

Juhani Kärkisen pitkä hyppy aiheuttaa sen, että toinen kierros hypätään alimmalta lähtölavalta. Yleisö tietää, että maailmanmestaruus ratkeaa jo varhaisessa vaiheessa, mikä Juhani Kärkinen vain pysyy toisen hyppynsä pystyssä. Kulutus kajahtaa täpötaydellä hiihtostadionilla: vuorossa numero 20, Juhani Kärkinen Suomi, Finland.

Lahtelaismestari keskittyy huolellisesti uransa tärkeimpään hetkeen. Liput hulmuavat navakssa tuulessa, kun Suomen toivo ponkaisee päättäväisesti ränniin, ottaa tutun laskuasennon, kädet eteen polvien ympäri, valmistautuminen hyppyrinokalle, räjähtävä ponnitus ja ilmojen teille, jälleen silmihivelevän tyylikäs ilmalento ja tasapainoinen alastulo, pituutta 66,5 metriä, tyylipisteitä neljä kertaa 18,5 ja kerran 18,0, maailmanmestaruus on varmistunut Juhani Kärkiselle ja Suomelle yhteispistein 224,5. Korviahuumaava meteli täyttää kisamontun, kun ennätysyleisö hurraa uudelle suosikkipojalleen.

Toisen kierroksen suurimmasta sensaatiosta vastaa kuitenkin Ensio Hyytiä, joka ainoana pystyy 70 metrin ylitykseen – 72,5 m – ja nousee 16.sijlata mahtavasti aina MM-hopealle asti loppupistein 214,5. Suomi on saanut kolmansissa arvokisoissaan peräkkäin kaksoisvoiton mäkihypyssä. Muut suomalaiset epäonnistuivat enemmän ja vähemmän toisessa hypyssään. Antero Immonen putoaa kuudenneksi, Kalevi Kärkinen yhdeksänneksi ja Niilo Halonen 14:nneksi, Eino Kirjonen kaatuu toistamiseen. Pronssimitali menee Helmut Racknagelille, joka häviää Hyytiälle tasan pisteen.

Kärkisen mäkihyppääjäveljekset kuuluivat Suomen parhaimmistoon kymmenkunta vuotta, MM-menestyksen lisäksi Juhani sijoittui Squaw Valleyn olympiamäessä 1960 kahdeksanneksi, kun taas Kalevin oli tyytyminen olympiavaramiehen osaan kahdeksi, v. 1956 ja 1960. SM-tasolla Juhani menestyi ensimmäisen kerran v. 1953, jolloin hän sijoittui poikien sarjassa pronssille. Nuorten pronssia hän saavutti v. 1954 ja mestaruuden v. 1955. Miesten sarjassa hän oli Suomen mestari kolmesti, v. 1958, 1959 ja 1961. Salpausselällä tuli voitto MM:n lisäksi v. 1959 ja 1963, Ounasvaaralla v. 1959 ja Obersdorfissa v. 1961.

Juhani Kärkinen
Kalevi Kärkinen


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8905-35

Ei kommentteja: