sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Eugen Ekman – kultamitali yhdennellätoista hetkellä


Suomen kesäolympiakisojen kultamitaliketju uhkasi katketa Roomassa 1960. Toiseksi viimeisenä kisapäivänä voimistelija Eugen Ekman pelasti tilanteen. Rooman olympiakisoja hallitsi suvereenista Neuvostoliiton Boris Sahlin, joka saalisti kisoista neljä kultaa, kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

Hevosen telinefinaaliin 12-ottelun voittaja Sahlin marssi johtoasemassa, sillä hän oli pakollisten liikkeiden jälkeen 0,05 pistettä Suomen Eugen Ekmania edellä. Ekman oli hevosen erikoismies, joka ei juuri 12-ottelussa loistanut.Roomassakin tuloksena oli 12-ottelussa 30.sija.
Kun Eugen Ekman aloitti hevosliikkeensä, jännitys suomalaisleirissä oli korkealla. Ja tämä jännitys vain nousi loistavasti sujuneen liikesarjan myötä. Kunhan vain ei tulisi minkäänlaista lipsahdusta.

Eugen Ekmanin myllyt pyörivät lennokkaasti, pihdit ja vastapihdit olivat korkeita. Hän käytti esimerkillisesti koko telinettä hyväkseen, sillä siirrot sujuivat mainiosti. Kun Ekman paukautti liikesarjansa loppuun nappiin tulleen alastulon, oltiin suomalaisleirissä jo varmoja mitalista.
Nyt alkoi vain jännitys sitä, minkä välrinen mitali Ekmanille ojennettaisiin. Myös Sahlin oli tehnyt hienon suorituksen.

Lopulta tulostaulu näytti, että yhteispistemäärän 19,375 olivat saavuttaneet sekä Ekman että Sahlin. Näin voimistelusääntöjen mukaan kultamitali jaettiin molemmille. Eugen Ekman oli varmistanut vapaavalintaisten parhaalla suorituksellaan Suomen ainoan kultamitalin Rooman olympiakisoista. Ja se tuli todella kreivin aikaan kisojen toiseksi viimeisenä kilpailupäivänä. Rooman joukkueksassa Eugen ekman oli mukana Suomen kuudenneksi sijoittuneessa ryhmässä.

Eugen Ekman jatkoi suomalaisvoimistelijoiden kunniakasta olympiamitalisarjaa, joka oli jatkunut katkeamattomana vuodesta 1928. Vuoden urheilijan äänestyksessä 1960 Ekman sijoittui kolmanneksi hiihdon olympiavoittajien Veikko Hakkulisen ja Kalevi Hämäläisen jälkeen.
Ekman oli antanut esimakua tulevasti jo vuoden 1959 Kööpenhaminan EM-kilpailussa. Siellä hän sijoittui hevosen finaalissa vaikealla sarjallaan hopealle Neuvostoliiton Juri Titovin jälkeen.

Eugen Ekman valmistautui huolellisesti vuoden 1964 Tokion olympiakisoihin. Hän oli hionut vaikean hevosohjelman, jonka hän ennen olympiakisoja oli seitsemän kertaa viennyt onnistuneesti läpi. Tokion olympia-areenalla ei olympiavoiton puolustajalle aurinko hymyillyt. Ekmanin liikesarjaan mahtui sen verran haarointia, että finaalipaikkaa ei irronnut. Joukkuekisassa Suomi sijoittui Tokiossa kahdeksanneksi.

Eugen Ekman ei uransa aikana voittanut yhtään Suomen mestaruutta, sillä vuosina 1960-1963 ei SM-kisoissa jaettu telinekohtaisia mestaruuksia. 6-ottelussa Ekman sai hopeaa vuonna 1961 ja pronssia 1962. Maaotteluihin Ekman osallistui 16 kertaa.

Eugen Ekman
Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7

Ei kommentteja: