keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Eero Tapio – Muhoksen maailmanmestari

Eero Tapio, vuoden urheilija 1967, maailmanmestari

Eero Tapio on ensimmäinen huippu-urheilija, jolle hankittiin arvokisavoiton jälkeen talo. Ja Pohjanmaalla kun oltiin, niin talkoilla tottakai. Vuonna 1967 Bukarestissa painitusn maaimanmestaruuden jälkeen rakennetusta talosta Tapio luopui myöhemmin ja siirtyi rivitaloon perheen pienennettyä. Maailmanmestaruuden lisäksi Eero Tapio ehti voittaa urallaan yhden MM-hopean ja kaksi pronssia sekä EM-kullan ja hopean. Yllättävää kyllä Suomen mestaruuksia Tapiolla on ainoastaan kaksi, kisossakin hän muistaa käyneensä vain kuudesti.

Haukiputaan suuri poika ei suostu syyttelemään kansainvälisiä kilpakumppaneitaan vippaskonstien käytöstä, mutta yleisesti tiedettiin, että varsinkin itäblokin atleettien kunnon takana oli muutakin kuin pelkkää harjoittelua ja kaurapuuroa.

Eero Tapio muistaa olleensa painijana parhaimmillaan vuonna 1969, jolloin hän voitti Argentiinan Ma del Platassa MM-hopeaa ja Italian Modenassa Euroopan mestaruuden. Kyseisest Italian kisat kuvastivat hyvin silloista kylmän sodan aikaa, koko itäblokki boikotoi kisoja, kun italialaiset järjestäjät eivät suostuneet vetämään Itä-Saksan lippua salkoon.

Kylmää sotaa käytiin Eero Tapion aktiiviaikana kotimaassakin, liittojen välillä. Sen sodan sai nuori haukiputaalainen kokea karvaamman kautta. - Painin urani ensimmäisissä SM-kisoissa Lehtosen Kyöstin kanssa, eikä kummallakaan ollut pisteitä. Kymmenen sekuntia ennen loppua Painiliiton mieheksi tiedetty päätuomari antoi minulle sitten täysin käsittämättömän varoituksen, joka nosti Lehtosen voittajaksi. Kyllä siinä tilanteessa nuorta miestä harmitti – ja paljon.

Sama linja jatkui koko 60-luvun. Ainä lähtiessään Oulun asemalta kohti SM-kilpailuja Eero Tapio tiesi, että hänen on oltava selkeästi Painiliiton miehiä parempi, mikäli mielii mestariksi ja sitä kautta arvokisaedustajaksi. Ja yleensä hän myös oli, Pentti Salo, Arto Savolainen, Alpo Koskiniemi, Erkki Alajärvi ja Jouko Lehtinen ekivät parhaansa tiputtaakseen Haukputaan miehen 70- ja 74- kiloisten valtaistuimelta, mutta Tapio istui paikallaan kuten tatti.

Eero Tapio

Eero Tapio


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8003-9 

Ei kommentteja: