sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Jorma Kinnunen – Äänekosken pikkkujättiläinen

Äänekosken pikkujättiläinen, olympiahopeamitalisti, ME-mies, ensimmäinen suomalainen 90 metrin ylittäjä, eniten yli 80 metrin heittoja tehnyt keihäänheittäjä maailmassa.

Äänekosken 175-senttinen pikkujättiläinen Jorma Kinnunen nousi yhdessä hujauksessa maailman kärkiheittäjien kaartiin kiskaisemalla vuonna 1964 vapansa lukemiin 84,63. Oma ennätys parani siinä vuonna yli seitsemän metriä. Seuraavana vuonna Kinnunen oli SE-tuloksellaan 88,14 maailmantilaston kärkimies. Kauteen 1969 harjoittelin kuukauden verran USA:ssa. Ja kauden ensimmäisten kisojen tulokset antoivat dottaa kohta puolin mittavia kaaria.

  • Huomenna rävähtää, totesi Jorma Kinnunen kesäkuun 17. päivän heitettyään Jyväskylässä yli 86 metrin voittotuloksen. Kesäkuun 18. päivä Tampereella oli helteinen ja niin katsojia tuli paikalle yli 5000 henkeä. Jorma Kinnunen aloitti kisan lupaavasti heittämällä ensimmäisellä heitollaan 86,04. Toiseen heittoon pikkujättiläinen panosti koko kevään kyteneen 90 metrin latingin. Rajulla vauhdilla Kinnunen lähestyi heittoviivaa, ristiaskeleet ja tuttu nopea veto. Hurja karjaisu saatteli keihään matkaan. Se lähti ilmaan rajun vedon seurauksena hieman vapattaen, mutta se nousi hyvässä asennossa korkealle. Ja keihän leijaillessa ilmassa katsojat havaitsivat, että nyt tulee pitkä heitto.

Ja todella pitkä siitä tulikin, Ensmmäisen kerran suomalaisheittäjän keihäs kaarsi yli 90 metrin. Keihäs tuli maahan kärki edellä niin, että mittamiehet saivat kiskoa sen irti nurmikosta. Jorma Kinnunen pomppi juoksurataa pitkin alastulopaikalle katsomaan mittausta, Kinnusen jakotsojen riemu oi rajaton, kun tulostaululle ilmestyivät uudet ME-lukemat 92,70!

Keihään maailmanennätys oli jälleen palannut Suomeen. Janis Lusisin ennätys parantui 72 senttiä. - Ensimmäinen heittoni mein liian lähelle heittoviivaa, joten siirsin toiseen heittoon askelmerkkiäni noin 1,5 metriä taaksepäin. Mutta toisessa jeitossani sain vauhdin pysähtymään niin hyvin, että siita paiaksta, johon stottapsin etummaisen jalkani, oli heittoviivaan matkaan vielä 2 metriä ja 20 senttiä. Todellisuudessa heiton pituus oli siis 94,70, Jorma Kinnunen kertoo.

Mexicon olympialaisissa vuonn 1968 käytiin keihäsfinaalai, jossa johtopaikka vaihtui kisan aikana monta kertaa. Heittokierrokset avasi ME-mies Neuvostoliiton Janis Lusis, kolmantena heitti Jorma Kinnunen ja viidentenä Unkarin Georgely Kulcsar. Kinnunen avasi kisan komeasti 86,30. Ja tämä Jorman heitto kesti johtoåaikalla aina viidennelle kierrokselle asti, jolloin alkoi tapahtua. Ensin meni ohi Lusis 86,34 kantaneella heitollaan, Samalla kierroksella Kulcsar meni johtoon 87,06. Ninpä viimeiselle kierrokselle lähdettiin järjestyksessä Kulcsar, Lusis ja Kinnunen. Lusis avasi päätöskierroksen komeasti kiskaisemalla yli 90 metrin, 90,10. Ja Kinnunen vastasi rajulla repäisyllä, joka kantoi myös pitkälle. Tuloksena uusi Suomen ennätys 88,58. Entinen, kolme vuotta aikaisemmin Kinnusen heittämä SE oli 88,14.

Jorma Kinnunen

ME-heittäjä Jorma Kinnunen
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/me-heittaja_jorma_kinnunen_5992.html#media=5997

Kimmo Kinnunen ja isä-Jorman reaktiot - MM-kulta Tokio 1991


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8904-5

Ei kommentteja: