maanantai 22. joulukuuta 2014

Matti Keinonen – purevat piruetit

Matti ”Mölli” Keinonen nappaa kiekon vasemmassa kulmassa. Piiri pieni alkaa pyöriä ja vetää vastustajia kimppuun. Mölli pujahtaa kärppänä väljemmille vesille kiekon kanssa tai livauttaa ovelan syötön omille. Kuuluisat piruetit ovat jälleen tehneet tehtävänsä. - Siinä pyöriessä tiesi aina tarkkaan, mistä vasustajat tulivat ja miten avautui tilaa. Piruetit eivät olleet mikään itsetarkoitus, Tavaramerkkinsä – piruetit- hän kehitti jo poikasena ahtaan pikkulammen jäällä. Koulusta päästyään aina ei edes ehtinyt reppua viefä kotiin, kun oli kiire pelaamaan. Sinne lammelle kerääntyi aina iso joukko poikia ja pienellä jäällä piti osata pienessä tilassa kieputtaa sitten kiekkoa mailassa. Siisä se pyöritystaito syntyi aivan pakon sanelemana, kuvailee Keinonen.
Ikänsä mies on tunnettu mös Möllinä.Lempinimi syntyi, kun Matti epäselvään nimikirjoitukseensa veti t:n viivat väärään paikkaan ja mini luettiin Mölliksi.

Suomen ensimmäiset jääkiekon MM-kisat Tampereella 1965 muistetaan muun muassa noista kuuluisista Keinosen kuvioista. Suomi sai kasaan vain kolme pistettä, mutta niistä yksi sitten oli sitäkin arvokkaampi. Suomi-Ruotsi … Siinä koko kansan varma villitsijä jo tavallisena maaotteluna, MM-pelistä puhumattakaan.
Leijonamiehistö oli kokenut takaiskuja turnauksessa, mutta lähti Ruotsia vastaan itsetunto ylimmillään. Valmentaja Joe Wirkkunen kehitti noissa kisoissa oman kolikkosysteeminsä. Aina hotellissa tai bussissa, kun oli vähänkään joutoaikaa, Joe otti esiin viisi- tai kymmenpennisiä. Mölli oli kymmenpenninen, vastassa oli viiden pennin pakkeja. Mitäs teet Mölli tässä tilanteessa? kysyi valmentaja. Rahoja siirtelemällä sitten taktiikkoja luotiin. Ja kassaan kilahti ikimuistoinen tasapeli Ruotsia vastaan.

Onnen hahmoja olivat Keinonen, puolustaja Jarmo Wasama ja maailivahti Juhani Lahtinen. Keinonen hyökkäsi Raimo Kilpiön ketjussa. Wasama ahersi Ilkka Mesikämmenen parina ja Lahtinen torju ja torjui. Ensi erää oli pelattu 16.36 kun kiekko oli Rutosin maalivahti Leif ”Honken” Holmmqkvistin takana. - Otin kiekon oikeasta nurkasta, Ruotsin isot kankeat pakit tulivat peräkkäin päälle, ensin ohitin Lasse Björnin, sitten Rolle Stolzin – ja siitä aukesi maaliaikka, muistelee Mölli. Toisen erän alussa Ruotsi tasoitti Håkan Wickbergin maalilla. Kolmannen erän aluksi Keinonen uusi temppunsa ja vei taas Suomen johtoon. Maali oli aivan ensimmäisen kopio. Suomi alkoi elätell toiveita jopa voitosta. - Alku oli hyvä, mutta kantti ei kestänyt. Aloimme leijua omassa kovuudessamme. Sanotaan, että jos lumessa oli kävelty, ei jälkiä olisi näkynyt, runoilee Keinonen.
Vajaa yhdeksän minuuttia ennen loppua Tord Lundström iski 2-2 tasoituksen. - Tuon Ruotsi-pelin jälkeen oltiin omalla tasolla ja hävittin jälleen kerran Saksalle. Suomi sijoittui kotikisoissaan seitsemänneksi eli toiseksi viimeiseksi.

Keinonen pelasi yhteensä 11 MM-kisat ja kahdet olympiakisat. Kun Mölli lupui teknisen koulun vuoksi Insbruckin olympiamatkasta 1964, hän tähtäsi täysillä Grenobleen 198. - Nilkkani murtui viikkoa ennen kisoja. Lääkäri tarkasti Ranskassa jalkani ja määräsi sen kuudeksi viikoksi kipsiin. Sanoin, etä ei kipsejä, minä pelaan, Jalkaani lyötiin puudutuspiikki ennen jokaista ottelua, sattui nin pirusti, mutta sainpahan kokeea hienon olympiaturnauksen. Maaotteluja raumalaisväkkärä pelasi yhteensä 196. Mestaruussarjassa Mölli voitti kaksi Suomen mestaruutta, ensin Lukossa 1963 ja sitten RU-38:n riveissä Porissa 1967. Tuolloin hän voitti myös sarjan pistepörssin ja maalikuninkuuden. Peliuransa hän lopetti 36-vuotiaana lyhyeksi jääneen TPS-visitiin jälkeen syksyllä 1977.

Matti Keinonen


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7

Ei kommentteja: