sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Lasse Laine – volttitaituri

Vuoden 1967 voimistelun EM-kisoissa Lasse Laine teki kierteitä kaksin kappalein, peräjälkeen, kaksoisvoltilla ensimmäisenä maailmassa. Seuraavissa EM-kisoissa Varsovassa japanilainen filmiryhmä seurasi Laineen päivän alusta loppuun. - He todella halusivat tietää miten minä sen teen. Kumma juttu?

Kaksoisvoltista ei kenenkään tarvinnut Laineelle vihjaista, ida kpysyi kimmoisan ja oinnitusvoimaisen nuorukaisen käpäliin ja päähän itsestään. - Koska yksi voltti nousi kovin korkealle, aloin pohtia eikä niitä voisi saman tien tehdä kaksikin. - Minua kutkutti aina ajatus, että jos voisin tehdä jotakin mitä ei tehdä muualla maailmassa, Eihän pienestä ja niin aneemisesta voimistelumaasta kuin Suomesta voi edes nousta huipulle ellei tee jotakin erikoista.

Ensimmäisen kaksoisvolttinsa Laine teki vuonna 1966. Tampereen Koulukadun monttuun oli rekkien ja renkaitten alla sahanpurulla täytetty volttimonttu. Kun Laine tunsi olevansa valmis jäi hyppy vain kaksi kertaa hieman vajaaksi, Sitten voltti alkoi sujua, koht askeleen vauhdillakin.

Ennen Tampereen EM_kisoja Laine lähti aamulenkille kl0 5, käv kylmässä suihkusssa ja painui sähkölaitokselle töihin. - Työaikana sain käydä puolentoista tunnin voimaharjoituksessa. Töiden jälkeen neljästä kahdeksaan hääräsin salilla telineiden kimpussa. Sen jälkeen jaksoin hädin tuskin syödä. Tahti ei tietenkään ikuisuuksia kestänyt. - Paikat menivät tukkoon, mutta en tajunnut tilannettani, Puskin päälle vaan. Silloin ei ollut tietoa levon merkityksestä. Ihmettelin mistä kiikastaa, kun mikään ei suju.

Kerran Anatoli Kulakov, muutaman kerran Tampereella noihin aikoihin vieraillut neuvostoliittolainen valmentaja, ajoi minut viideksi päiväksi pois salilta. - Ajattelin, että sinnä vasta hullu mies on. Pysyin kuitenkin nuo viisi päivää poissa, ja sen jälkeen kaikki sujui kuin tanssi. Mikään ei painanut mitään.

Tampereen EM-kisoihin valittiin kaksi suomalaista. Myös Laine, vaikka hänen takanaan ei silloin ollut edes maaottelua. - Jouduin karsimaan ja karsimaan jatkuvasti, koska oli ”väärässä” liitossa. Se oli yksi asia joka pani yrittämään, jouduin tekemään enemmän töitä kuin muut.

Laineen päävastustaja permannolla oli Italian erikoismies Franco Menichelli, joka oli siihen saakka voittanut kaikki permannon arvokisamitallit Rooman olympiakisoisita 1960 lähtien. Laineen volttipari ei yksin tietenkään riittänyt, se oli piste iin päälle 70 sekunnin sarjassa. - Parasta esiyksessäni oli ehkä varmuus ja se, että pystyin niin hyvään esitykseen kuin ikina. Osasin suggestoida itseni niin, etten kuullut enkä nähnyt mitään muuta.

Ensimmäisen päivän jälkeen Laine oli vasta toisena, sillä volttien viimeiseissä kierteissä jalat hajosivat, - Päätin, että finaalissa ei niin enää käy. Kaikki osuikin aivan nappiin... keskittymisestä voitto on kiinni. Nykyisissä oloissa olisi mielenkiintoista nähdä vuoden 1967 Lasse Laine, sillä superlonmontut ja volttialustat takaavat tuhannet ja taas tuhannet turvalliset toistot. Vaikeatkin liikkeet uppoaisivat ”tietokoneeseen”, hymähtää Laine. - Kun treenasin kaksoisvolttia, kierteellä putosin puoli metriä korkealle patjalla. Kun sieltä tuli niskoilleen alas, ei pää kääntynyt kahteen viikkoon. Nykyisiin monttuihin voi tulla alas miten päin tahansa,

Laine pääsi yrittämään onneaan vielä kolmiin EM-kisoihin, mutta permannon sijoituksiksi jäivät tilat 7-4-10. Neljäs tila tuli Madridista 1971. - Tein silloin elämäni sarjan ja kaikki meni nappiin. Viisi sadasosaa jäin hopeasta, pronssin hävisin, kun mninulla oli heikompi sijoitus kuusiottelussa. Madridiin Laine joutui maksamaan itse matkansa, joskin sai jälkikäteen kulut takaisin. Liitolla olii varaa vain yhden voimistelijan lähettämiseen.

Laine selvityityi Mexicon olympiakisoihin 1968, mutta jäi varamieheksi. - Olin 1967 syksyllä esikisoissa, mutta talvella lihas repesi hauiksen ja hartian välistä. En tervehtynyt karsimaan paikoista. - Rantakarin Hannu loukkasi Mexicossa kätensä, hyvä kun pystyi puristamaan käden nyrkkiin. Jukka Uunila sanoi, että Laine voimistelee, mutta Voimisteluliitto pani hanttiin. - Olin silloin hyvässä kunnossa. Sawao Kato olisi saattanut minut permannolla voittaa, mutta tuskin muut. Kieltämättä olen yhä katkera.

Lasse Laine


Lähdeaineisto Kilapkenttien sankarit 2 951-30-8903-7 

Ei kommentteja: