tiistai 23. joulukuuta 2014

Jouko Launonen – luistelijan valssi

Kaksi viikkoa ennen Oslon MM-kisoja vuonna 1965 Jouko Launonen oli mennyt nurin EM-ksojen 500 metrillä. Tai oikeastaan hän kaatui kahdesti, sillä paluumatkalla hotellista hän liukastui uudelleen. - Istuin takapuolellani kadulla aivan pöölämystyneenä. Hetken ajattelin, että tästä en enää liikahda mihinkään. Onneksi liikahti, sillä viikkoa myöhemmin Jyväskylän harjoituksissa luistin alkoi liikkua. - Itse en varsinaisesti yllättyyt, mutta väliaikojani oli ottanut isäni kyllä. Hän parkaisia, että kello ei pidä paikkaansa. - Olin alittanut 5000m:n Suomen ennätyksen yli 20 sekunnilla.Vastasin isälleni, että kuule, kyllä kello pitää kutinsa.

Yrjö Launonen ei jäänyt sanattomaksi – Saat kuukauden palkan jos olet MM-jäällä kolmen parhaan joukossa. Ennen Osloon lähtöään Launonen varmisti isältään, että veto on voimassa. - Tunne oli ennenkokematon, aivan toista kuin Innsbruckin olympiakisojen 1500 metrillä, jossa olin neljäs.

Vedot kovenivat isän ja pojan välillaä Oslon kisojen aikana. - Ensimmäisen päivän jälkeen isä soitti, ettää veto on voimassa. Kun toisena päivänä menin kolmen matkan jälkeen johtoon, sian Suomesta ennen kymppiä käteen sähkeen: Vuoden tilit maailmanmestaruudesta.

Launonen hoki mielessään, että älä nyt liikoja tarjoa. Mutta mestaruus olisi sittenkin saattanut olla ulottuvilla. Kokemusta olisi tarvittu pikkuisen lisää. Launonen oli väkivahvan ennakkosuosikin, Norjan Per Ivar Moenin kanssa. Moe kyttäsi Launosen takana, kunnes nykäisi puolimatkassa. - Minä vastasin ja lähdin perään, viakka olisi pitänyt jatkaa omaa vauhtia. Vielä olisi ollut kunnon loppuvedolla käyttöä, sillä väsähtäneenäkin tavoitin norjalaista uudelleen. Olisi pitänyt kuroa etumatkaan pikkuhiljaa kiinni: Launonen oli Bisletin jäällä oma itsensä, pirullisen tasainen. 500 m 41,6 – seitsemäs, 5000 m 7.41,7 kuudes, Avauspäivän jälkeen Launosen tahti kiihtyi 1500 m 2.08,7 neljäs – yhteispisteissä johtoon. 10 000 metrillä 16.09,9 yhdeksäs. Maailmanmestaruuden hän menetti Moenille 0,440 pisteellä. - Sen kympistä muistan, kuinka pitkä Moen potkaisi kerran kun minä 167-senttisenä kaksi, nauraa Launonen, joka osasi ottaa Bisletin 25000 ihmisen juhlasta kaiken irti. - Niin tarkkaan katsomo rummutti ja hakkasi käsiään, etteivät katsomo ja luistelijat tehneet yhtään rytmivirhettä.

Launoselle ei tosin rytmi ollut minkäänlainen ongelma, sillä musiikkimiehenä hänellä oli oma salainen reseptinsä. - Sovelsin erilaista musiikkia eri matkoille. Luistleijan valssi oli erinomainen pidenpien matkojen rytmittäjä, 1500 metrille oli valittava jotakin räväkämpää. Beatles kävin hyvin.
Oslon Mm-hopea oli Launosen uran huippu, joka toi hänelle myäs vuoden 1965 urheilijan tittelin. Pikkuista vaille hän kuitenkin jäi, niin Innsbruckin olympiajäällä kuin keväällä 1967 Inzellissäkin.
  • Viimeisen kierroksen alussa olin kolme sekuntia ME:tä edellä. Tiesin sataprosenttisen varmasti, että ennätys tulee. Mutta jostakin eteeni ilmestyi verryttelyhousun kappale. Näin sen ja aloin väistää, kun tuuli tuppasi sen suoraan luistimeni alle. Silloin lähdettiin … Ylituomarin suostumuksella Launonen sai uuden yrityksen ja pystyi vielä sivuamaan Juhani Järvisen SE:tä 2.06,3, Mutta SE ei ole koskaan ME.

Launosen hallinnassa oli silloin 1500 metriä, hän tunsi matkan metkut. - 1500 m luistelussa on lähellä 800 metrin juoksua. On lähdettävä matkaan riittävän kovaa, mutta ei niin että maitohapot alkavat painaa ensimmäisellä kierroksella. Annat vain mennä tasaisesti, että saat hyvän vauhdin päälle. Loppu on rytmitettävä niin, ettei veto katkea ennen maaliviivaa. Pitkillä matkoilla Launonen kuitenkin vasta tunsi olevansa oma itsensä. - Kmppitonnia etenin oikein mielihyvällä...

Jouko Launonen oli taitoluistelija. Kun Neuvostoliitossa Launonen kuuli, kuinka ”hänestä otettuja nauhoja oli joka puolella”. Launonen koki itsensä 1960-luvun eräänlaiseksi koekaniiniksi, vaikka pääsikin nauttimaan pikkuhilaa kehittävä urheilutieteen saavutuksista.

Jouko Launonen

Suomen mestarit


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7 

Ei kommentteja: