tiistai 30. joulukuuta 2014

Kalevi Oikarainen – myyttinen voittaja


Vuoden 1970 MM-hiihdot Tsekkoslovakian Strbske Plesossa ovat edenneet yhdeksänteen ja samalla viimeiseen kilpailupäiväänsä. Sunnuntaiaamun valjetessa uusi lumi on peittänyt Ylä-Tatra kauniit vuoristomaisemat. Se asettaa huoltoryhmät tiukan paikan eteen, myös Suomen joukkueen ja sen rasvamestarin Osmo Hillebrandtin.

Hiihdon kuninkuusmatkalle suomalaisista on valittu mukaan Teuvo Hatunen, Heikki Rpatti, Hannu Taipael ja ankkurina numerolla 45 Kalevi Oikarainen, joka 30 km:llä on sijoittunut 12:nneksi jalykkinyt viestin avausosuudella kolmanneksi. Mitaliodotuksia ei juurikaan ole, sillä aiemmilla matkoilla ovat juhlineet Neuvostoliiton, SDDR:n, Ruotsin ja Norjan miehet.

Ennakkoasetelmat eivät kuitenkaan hätkäyttä Kuusamon Erä-Veikkojen kokenutta 33-vuotiasta rajakersanttia Kalevi Oikaraista, yli kymmenen vuotta maailman huipun tuntumassa hiihtänyttä Susi-Kalle, joka on päättänyt vakaasti, että nyt on viimeinkin tosi näytön paikka. Suurin voittajasuosikki on kuitenkin 30 km:n neuvostoliittolainen maailmanmestari Vjatseslav Vedenin, joka starttaa numerolla 47, minuutiin Oikaraisen jälkeen. Mitaliehdokkaisiin kuuluvat myös DDR:N Gerhard Grimmer ja Gerd-Dietmar Klause, 15 km:n ruotsalainen kultamitalimies Lars-Göran Åslund ja Neuvostoliiton Fjodor Simasov.

Kilpailu alkaa suomalaisittain ilahduttavasti, sillä 15 km:n väliajoissa Kalevi Oikarainen sivakoi kolmantena ja Hannu Taipale yhdeksäntenä. Ylivoimaisessa johdossa on Neuvostoliiton Vedenin, joka lähes ottanut kiinni minuutin edellään lähteneen Oikaraisen – eroa on vain kuusi sekuntia. Toisena lykkii DDR:n Grimmer kolme sekuntia Oikaraista nopeampana. Puolimatkassa on kärjen tilanne ennallaan, mutta Taipale on noussut lupaavasti viidenneks aivan neljäntenä olevan Ruotsin Åslundin kantaan.

Ratkaisun hetket alkavat koittaa - kuten yleensäkin 50 km:llä – vasta 40 km:n väliaika-aseman jälkeen. Vedenin on pitänyt edelleen ykkössijansa, mutta Oikarainen on aloittanut vahvan loppuvetonsa ja jättänyt parikymmentä kilometriä kannoillaan hiihtäneen neuvostoliittolaisen lähes 20 sekunnin päähän. Grimmer on edelleen kakkosena, Åslund neljäntenä ja Taipale viidentenä.

Kalevi Oikarainen panostaa kaikki voimansa kolmen kilometrin loppunousuihin ja kestää uransa kovimman rääkin täydellisesti. Vedenin johto supistuu kuuteen sekuntiin ja Grimmer putoaa kultakamppailusta. Viimeisen parin kilometriin laskuvoittoisen osuuden ja maalisuoran Susi-Kalle tulee kuin lentämällä ja alittaa Grimmerin kärkiajan 38 sekunnilla.

Edessä on runsaan minuutin odotus, jonka jälkeen ovat käsillä suomalaisten riemujuhlat - Vedenin on pudonnut puolen minuutin päähän ja jää hopealle. Susi-kalle Oikarainen on 50 km:n maailmanmestari, ensimmäinen sitten Veikko Hakulisen päivien, ja on pelastanut Ylä-Tatran MM-hiihtojen menestyksen vimeisellä mahdollisella hetkellä.

Suomen kansa ei kuitenkaan kuule radiossa tuoreen maailmanmestarin kuulumisia, sillä vastalauseena Paavo Noposen hyllytykselle kultamitalimies boikotoi radiota Paavo Tiilikaisen ja Noposen taivutteluista huolimatta, ”Minua ei tänään Suomen Yleisradiossa haastatella, se on minun protestini, Tyhmä ehkä, mutta tinkimätön, Jos ei se mies, joka on yksitoista vuotta uskonut minun mahdollisuuksiiini, silloin kuin muut pilkkasivat, saa minua haastatella, vaan saa muun muassa minun nimeni mainitsemisesta porttikiellon, niin minua on turha pyytää sen maan mikrofonin ääreen.”

Kalevi Oikarainen

Kalevi Oikarainen – Ylä-Tatran kultaa

Susi-Kalle muistelee

Susi-Kalle pelasti

Susi-Kalle tukee Wassbergiä - ”Mies vastaan susi olisi reilu peli”


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

2 kommenttia:

Virkamies kirjoitti...

Pieni korjaus: Erkki oli Lake Placidissa 5. 20 km:lla.

Movielunatic kirjoitti...

Missä kisoissa Neuvostoliittolainen hiihtäjä simahti tyystin ja melkein konttasi maaliin. Oliko hän Simasov? En ole löytänyt mitään juttua netistä!