sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Pauli Nevala – kaamea heitto toi kultaa


Käynnissä on Tokion olympialaisten keihäänheiton viides kierroa. Kärjessä on ensimmäistä suurvoittoaan havitteleva Gergely Kulcsar, kun vauhtiradan päähän astuu jukuripäinen oman tien kulkija. Heittäjä, jonka valintaa olympia-areenalla moni suomalainen oli arvostellut.
  • Nyt teki Teuvan poika kaamean heiton, kuului eetteristä radioselostaja Juhani Haapasen haltioitunut huudahdus. Kaamea heitto nosti Teuvan pojan olympiavoittajaksi. Uusi päivä Suomen keihäsmaineen haudalla oli koittanut.

Tokion olympialaisten keihäsfinaali käytiin tihkusateisessa säässä. Puolan Janus Sidlo avasi kisan komeasti heittämällä ensimmäisellään 80.17. Sidlo pomppi heittonsa jälkeen iloisena kuin vasikat kevätlaitumilla. Kolmen kierroksen jälkeen johdossa oli Neuvostoliiton Janis Lusis tuloksella 80,57. Pauli Nevala oli tuloksellaan 78,39 neljäntenä.

Sitten alkoi tapahtua. Kulcsar vetäisi neljännellään 82,32. Unkarilaisen ilme oli heiton jälkeen niin itsevarma, että hän piti voittoaan jo lähes varmana. Keihäskisan viidennellä kierroksella vauhtiradalle asteli Pauli Nevala Teuvan Rivakka ja Suomi. Ilman sen kummenpia keskittymisä Nevala lähti vauhtiinsa, joka ristiaskelten jälkeen lähes pysähtyi, mutta veto oli raju. Keihäs lensi hyvässä asennossa yli 82 metriä. Katsomo puhkesi raivoissaan huutoon ja Suomen liput liehuivat, vähintään hopeaheitto.

Nevala itse ei nähnyt tarkkaan heiton pituutta. Sen hän oli heti keihään lähdettyä tuntenut, että heitto onnistui mukavasti. Valotaulultakin numerot vilahtivat Nevalan silmien ohi. Lopulta hän marssi toimitsijoiden luokse katsomaan heittonsa mittaa. Ja tulosliuskassa luki Nevalan nimen perässä 82,66! - Jumalauta, olen siirtynyt kisan johtoon, Pauli totesi Jorma Kinnuselle.

Eivätkä muiden heittäjien yritykset tuottaneet enää tulosta. Näin Pauli Nevalasta tuli Suomelle Tokion olympilaisten miesten yleisurheilun ensimmäinen ja ainoa kultamitalisti. Keihäänheittäjien edellisestä kultamitalista oli kulunut 16 vuotta. Tokioon satoi onnittelusähkeitä, joiden joukossa oli vuoden 1948 kultamitaliheittäjä Tapio Rautavaaran tervehdys ”Vain rämäpäät voittavat kultamitalin. Onnittelen.”

Omapäinen ja suorin sanoin asiansa esiin tuonut, purnarin maineen saanut Pauli Nevala ei ollut erityisesti urheilujohajien suosiossa. Nyt kultamitalinsa avulla sai paljon anteeksi.

Pauli Nevalan valmistautumista olympialaisiin häiritsivät tyylirikko ja autokolari elokuun alussa. Alkukaudesta yli 80 metriä heittänyt Nevala oli juuri ennen kolaria jäänyt ensimmäisen kerran alla 70 metrin tulokseen. - Tyyli oli keskikesällä 1964 aivan sekaisin. Kun sain autokolarissa lasinsiruja silmiini, niin sain hyvän syyn keskittyä kuukauden ajan täysin tyylivirheeni korjaamiseen. En osallistunut edes Kalevan kisoihin.

Olympiavuoden jälkeen Pauli Nevalan tuloskehitys pysähtyi. Vuonna 1963 heitetty ennätys 86,33 säilyi aina vuoteen 1969 asti. Budabestin EM-kisoissa Nevala oli viimeiseen kierrokseen asti kiinni pronssimitalissa tuloksellaan 80,36. Viimeisellä heitollaan Kulcsar maksoi Tokion ”kalavelkojaan” ohittamalla Nevalan 18 senttillä, ja pronssimitali matkasi Unkariin.

Mexicon olympialaisten karsinnassa Nevalan kolmas heitto lensi yli 85 metriä. Heittotuomari liputti valkoista ja Nevalan naama hymyssä. Mutta pian hymy hyytyi. Noin 40 metrin päässä olut alastulon unkarilainen ylituomari liputti punaista. Siihen päättyi olympiavoiton puolustajan taival Mexicon korkeuksissa.

Uusi vuosikymmen alkoi Pauli Nevalan merkeissä. Vuonna 1970 Nevala veti läi ennennäkemättömän kilpailurulijanssin. Kesän aikana kulpailuja kertyi 52. Näissä kisoissa Nevala ylitti 90 metriä viisi kertaa, 85 metrin raja oli kevyttä tavaraa 30 kertaa. Vain kolmesti Nevala jäi alle 80 metrin. Kymmenen parhaan kilpailun keskiarvo oli 90,12 ja 20 parhaan kisan keskiarvo 80,33.

Kuuman keihäskesän 1970 huippuheitto osui Helsingin olympiastadionilla pidettyyn Suomi-Ruotsi-maaotteluun. Siellä Nevala kiskaisi täyden stadionyleisön hurratessa pitkälti yli 90 metrin rajan. Katsomossa arveltiin, tuliko uusi maailmanennätys? Pettymys oli valtaisa, kun tulostaululle välähtivät lukemat 92,64. Kuusi senttiä jäi uupumaan Jorma Kinnusen ME-lukemista, Tulos oli ”vain” uusi Etelä-Pohjanmaan piiriennätys!

Pauli NevalaKeihään tähtihetkiä

The Tokyo 1964 Olympics Part 1 | Olympic History

The Tokyo 1964 Olympics Part 2 | Olympic History
https://www.youtube.com/watch?v=jcVzZtqboQs
The Tokyo 1964 Olympics Part 3 | Olympic History
https://www.youtube.com/watch?v=zaXUIxMQBSc
The Complete Tokyo 1964 Olympics Film | Olympic History
https://www.youtube.com/watch?v=WHt0eAdCCns

Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8904-5

Ei kommentteja: