tiistai 18. marraskuuta 2014

Kai Pahlman – pallo, banaani ja piano

Kai Pahlman, kevyen musiikn mestari ja banaanipotkun jäljitelemätön taitaja, on jatkuvasti kaikissa papereissa, joissa ammattia kysytään, musiikin opiskelija. Vuonna 1958 Kai Pahlman 14-vuotisen opiskelun jälkeen poistui priimuksena Sibelius-Akatemian oppilaspaikoilta. Pikkupoikana hän koulun ja musiikkituntien välillä leikki muiden 8-10-vuotiaiden pikkupoikien kanssa pallolla Helsingin Kalliossa Aleksis Kivenkadun varrella sijaitsevan Harjn ruumishuoneen pihavihriöllä.

Jo silloin Kaitsu oli pallon kanssa oppinut omalaatuisia temppuja, ja sitten hän lähetti yllättävän kierrelaukauksen. Pallo osui rakennuksen ikkunaan, joka särkyi alkutekijöihinsä. Onneksi pojille ja tietysti tuon tekijälle ei kukaan sisälläolija valittanut mitään. Kierteestä syntyi vähitellen ns, banaanipotku, joka on jäänyt jalkapallon aikakirjoihin maassamme.

Musiikki ja jalkapallo löivät Kaitsun harrastuksissa kättä toisilleen. Yhteistyö kesti parisenkymmentä vuotta, ja jalkapallosta hän siirtyi katsomon puolelle, mutta musikki jatkuu yhä.

Kaitsu oli maa- ja sarjaotteluissa kassamagneeti, joka tempauksillaan veti yleisön mukaansa. Niinpä hänen HJK:ssa pelatessaan Olympiastadioinin katsomot suorastaan pullistelivat. Parhaimmillaan HJK:ta ja eritoten Kaitsua seurasi 15000 – 18000 lipun lunastanutta. Jokainen paikalle tullut tiesi, että Kaitsun pelatessa syntyy aina melkoista silmänruokaa. Hän heilutti tahtipuikkoa mestarillisesti. Hän oli Sörkän Sibelius, jota jotkut käyttivät pilkkanimenä. Toiset silti ihailivat tätä nimeä. Kaitsu oli vihreän veran taitelija.

Joskus tosikkomaiset erotuomarit eivät aina sulattaneet hänen temppujaan. Niinpä joku pillipiipari antoi hänelle jopa varoituksen ennen ottelua. Kaitsu ampui sarjaotteluissa vuosina 1956-1972 yhteensä 191 maalia, joista banaanipotkuiki merkittiin 145 täysosumaa. Kaitsu pelasi 56 A-maaottela ja kuului aina joukkueen kantaviin voimiin. Hän kamppailee tasaväkisesti maamme kaikkien aikojen parhaan pelaajan tittelistä yhdessä Aulis Rytkösen ja Eino Soinion kanssa. Viimeksi mainittu valittiin arvokisojen ainoana suomalaisena all-stars-yhdistelmään Tukholman olympiakisoissa 1912.

Kaitsu säesti vuonna 1979 Aura-yhtiön järjestämässä presidentti-illassa tasavallan silloista presidenttiä Urho Kaleva Kekkosta, joa nuoruudessaa oli harrastanut laulua mm. YL:n riveissä. Aktiiviuransa jälkeen Kaitsu toimi HJK:n vlamentajana 1970-luvulla.

Kai Pahlman

Jalkapallopersoona Kai Pahlman kuollut
http://yle.fi/urheilu/jalkapallopersoona_kai_pahlman_kuollut/6540399

Kai Pahlman on kuollut
https://www.youtube.com/watch?v=yjcUFaWBfmA&list=PLdXQJvflTFQnztaxeAWtF8AVPxeJaZFUh

https://www.youtube.com/watch?v=k3-vHu5dr50&list=PLdXQJvflTFQnztaxeAWtF8AVPxeJaZFUh&index=4
Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

Ei kommentteja: