maanantai 3. marraskuuta 2014

Väinö Markkanen – olympiakultaa väärällä pistoolilla

Tokion vapaapistoolikisan päivä 18.10.1964 oli hieman sumuinen ja pilvinen, mutta varsin suuleton, joten ihan hyvä ampumasää. 35-vuotias Väinö Markkanen oli nuorempana hankkinut hyvän pohjakunnon, jota hän jatkuvasti piti yllä. Niinpä tämän rajavartioston tominupseerin kunto riitti hitaaseen ampumarytmiin. Voimat eivät loppuneet kesken kisaa.

Tätä samaa rytmiä Väinö Markkanen noudatti myös Tokon vapaapistoolikisassa. Hätäilemättä Markkanen jaksoi hakea kunnon asennon, ennenkuin päästi laukauksen matkaan. Markkanen päätti Tokion kisan viimeisten ampujien joukossa vain kymmenisen minuuttia ennen ampuma-ajan päättymistä. Taustalla oli Suomen pistoolijoukkueen johtaja K.H. Näätänen jännittyneenä seurannut Markkasen suoritusta. Näätänen oli niin tarkasti seurannut kisan kulkua, että kun Markkanen urakkansa jälkeen asteli joukkuetovereidensa luokse, niin Näätänen saattoi heti kertoa hänelle: - Väinö, olet olympiavoittaja!

Väinö Markkanen oli ampunut uuden olympiaennätyksen 560. Hän voitti sillä tuloksella Yhdysvaltojen Franklin Greenin peräti kolmella pisteellä. Pronssimitalisti, isäntämaan Japanin Yoshihisa Yushikawa jäi Markkasesta jo kuusi pistettä. Suomen Immo Huhtinen oli kymmenes ammuttuaan 546.

Suomalaisten pistooliampujien menestys Tokiossa sai jatkoa heti seuraavana päivänä, kun vuoden 1956 vapaapistoolin olympiavoittaja Pentti Linnosvuo voitti nyt vihdoin päälajinsa olympiapistoolin.

Kaakkois-Suomen rajavartiostossa palvellut Väinö Markkanen kiitteli hyviä harjoitusmahdollisuuksiaan. Väinö Markkanen paransi pistoolilajien Suomen ennätyksiä uransa aikana seitsemän kertaa. Vapaapistoolilla hän ampu vuonna 1963 562, isopistoolilla 592 1968, isopistoolin kouluosassa 196 1966, pienoispistoolilla kouluosassa 299 1967, vakiopistoolilla 578 1969.

Väinö Markkanen

Tarkka-ampujien täysosuma TokiossaThe Complete Tokyo 1964 Olympics Film | Olympic History
http://www.youtube.com/watch?v=WHt0eAdCCns


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7

Ei kommentteja: