perjantai 28. marraskuuta 2014

Juhani Peltonen – huippuseuran suomalaissiipi

Isä toivoi Juhani Peltosesta yleisurheilijaa. Pojassa oli ainesta, 100 meriä kulku kumitossut jalassa 11,4 ja hapenottokyky oli hiihtäjien tasoa. Jussi ei raaskinut luopua pallosta. Juoksijan kyvyiööä oli sitä paitsi käyttöä jalkapallokentillä: - nopesu antoi itseluottamusta. Luontainen kestävyys merkitsi, että saatoin harjoitella lajinomaisesti. Aikaa ei tarvinnut tuhlata lenkkeilyyn.

Pääsy Euroopan valioseuroihin ei Suomesta kuitenkaan käy mutkattomasti, oli lahjoja kuinka paljon tahansa. Peltonenkin tarvitsi tilaisuutensa. Ja kun sen hetki löi, hän ei epäröinyt, tilaisuutta ei voinut hukata, hän ei saanut epäonnistua.

Peltonen valittiin Pohjola-Muu Eurooppa-otteluun v. 1965 Kööpenhaminaan. Eikä hän hukannut etsikkoaikaansa; maali oli Juhani Peltosen jalkapallouran ratkaisevin. Ruotsin Harry Bild oli aikaimoinen tekniikkamies, jonka aivoitukset loihtivat Peltoselle tuhannen taalan paikan. Peltonen pääsi vetämään läheltä, eikä hän erehtynyt.

Aluksi hän oli ehkä vähän harmissaan, kun ei ollut pystynyt samaan ensimmäisellä puoliajalla, silloin Euroopan maalissa seisoi legendaarinen Lev Jasin. Suomalaisen pallo upposi Hans Tillkowskin taakse.
Mutta kohta alkoi helpottaa. Tillkowski oli Saksan kansallissankereita, maalivahti, jole maaila seuraamuksetta tehdä. Seuraavana päivänä Peltosen nimi painettiin lihavalla kaikkiin sakalaislehtiin.

Tillkowskilla oli epäkiitollinen tehtävä sinetöidä myös Peltosen ammattilaisuran lopullinen vahvistus. Tillkowski oli maalissa neljä viikkoa myöhemmin kun Länsi-Saksan ammattilaiset ilmestyivtä Helsingin Olympiastadionin ruoholle. Jälleen Tillkowski sai kaivaa Juhani Peltsen laukoman pallan verkostaan.

Sopimusneuvottelu käytiin Valkeakoskella Hamburge Sport-Vereinin kanssa. Sopimus syntyi. Eniten Peltosta kismitti, ettei hän päässyt Hampuriin heti. Vuorineuvos Juuso Walden vaati, että Peltonen pelaa SM-sarjan loppuun.

Peltoselle annettiin sentään lupa käväistä Hampurissa HSV;n ja Manchester Unitedin ystävyysottelussa. Peltosen ”ylivoimaisin” maali tynyti Bundesliigan ottelussa Dortmundia vastaan. Kukapa muu olisikaan vastajan maalissa... Tillkowski. - Olin tuossa vaiheessa elämäni kunnossa. Nautin täysin rinnoinj saksalaisesta perusteellisuudesta. Joka otteluun valmistauduttiin leirillä maaseudun rauhassa,. Keskittyminen oli minulle uutta ja niin täydellistä, että olo ennen otteluita oli kevyt kuin peipposella.

Tilanne oli metka. Ennen ottelua Tillkowski palkittiin vuoden parhaana saksalaispalloilijana. Palkinnoksi ojennettiin valtavankokoinen kultapalloa.- Lohkaisin siinä heti kavereille, että Hansin pelit on tänään pelattu. Tuon kultapallon jälkeen mielenkiinto karkaa harakoille. Peltonen sai nappisyötön ja pääsi vetämään kaukaa, 30 metrin päästä kohti ylänurkkaa. - Oikeastaan Seelerin syöttö oli vahinko. Hän tapasi ottaa tuollaiset pallit vielä itselleen, mutta huusin, että anna olla. Pallo nousi koko ajan ja niin niin yläkulmaan kuin mennä voi...

Peltonen sai siinä ottelussa harvinaiset kuusi pistettä. Hän oli noussut maailmanluokan pelaajaksi. - Peli kulku, maali innosti, oli kevät. Peltonen eli pitkän uransa huippuhetkiä. Kohtuuden nimessä on muistettava, ettei Juhani Peltonen ollut mikään maalihai. Hän oli ennen kaikkea järjestelijä, pelin rakentaja, joka herkutteli enemmän syöttämisestä ja pallon älykkäästä siirtelemisestä kuin sen suoraviivaisesta toimittamisesta maaliin. Juhani Peltonen oli pikkupoikana tekniikka taituri, joka yli kaiken nautti vastustajien naruttamisesta.

Juhani Peltonen

Juhani Peltonen - palloilupioneeri Saksassa
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/juhani_peltonen_-_palloilupioneeri_saksassa_23100.html#media=23101
Juhani Peltonen muistelee Aulis Rytköstä lämmöllä: ”Hiljaiseksi vetää”


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7

Ei kommentteja: