torstai 20. marraskuuta 2014

Jorma Pilkevaara – eurooppalainen koripallotähti

Kasainvälisen tason tähtipelaajt ovat olleet ylen harvinaisia suomalaisessa koripalloilussa. Yksi kuitenkin on: Jorma ”Pilkku” Pilkevaara, v. 1967 Helsingin EM-kisojen tähtiviisikon jäsen.
Suomen joukkuetta tsemppasi valmentaja Kalevi Tuominen, jota Pilkevaara aivan erityisesti arvostaa. - Vaikka harjoittelimme kovaa kolme kertaa päivässä, kesäleireillä oli aina kivaa. Kallu osassi psyykata tyäntekoon ja toisaalta kaivoi myös esin erinomaisen yhteishengen koko ryhmän välille, kehaisee Pilkevaara.

Suomi pelasi alkulohkonsa Helsingin jäähallissa, ja pääosan paakaupunkiseudulta kootun joukkueen pelaajat saivat asua kotonaan. Suomi sai EM-kisoille lentävän lähdön, kun Hollanti polvistettiin avausottelussa 83-70. - Saimme juuri sellaisen voiton, jota hyvälle turnaukselle tarvittiin, kuvailee 15 pistettä tuossa pelissä heittänyt Pilkevaara. Päivää myöhemmin kaatui Romania tarkassa pelissä 57-51. Pilkun saalis oli 7 pistettä. Ensimmäinen tappio kärsittiin pronssia lopulta vieneelle Puolalle 68-83. Pilkevaara pommitti komeasti kuitenkin 23 pistettä.

Kisojen jännittävimmässä ottelussa iskivät yhteen Suomi ja Tsekkoslovakia. Vähäkorisessa ottelussa Suomi hankki riemuvoiton 54-49, ja menetyksen yksi arkkitehdeistä oli 12 pinnaa pussittanut Pilkevaara.
Seuraavana päivänä Helsingin jäähalliin ahtautui yli 11 000 katsojaa. Vastassa oli Jugoslavia, jonka voittamalla Suomi olisi kavunnut peräti mitalipeleihin asti.
Jugoslavia hallitsi ottelua ja piti Suomen takaa-ajajana. Tunnelma hallissa oli etelämaalaisen kiihkeä. - Prässäsimme ylhäällä, kun tuomari yhtäkkiä antoi mitättömästä tilanteesta Olli Ahoselle toisen tahallisen virheen ja passitti hänet suihkuun, muistaa Jorma Pilkevaara. Ennätysyleisölle tuomio oli liikaa ja mellakka oli valmis.
  • Katselijat heittelivät kaikenlaista rojua kentälle. Peli oli keskeytettävä pariksikymmeneksi minuutiksi. Me pelaajat yritimme rauhoittaa kansaa, mutta mikään ei auttanut. He eivät edes tajunneet, mistä Ahosen ulosajo johtui ja tilanne ryöstäytyi täysin käsistä.
  • Me painuimme pukusuojaan. Kun pelit käynnistyi uudelleen, hyvä vireemme oli kadonnut ja ottelu karkasi käsistä, selvittää 16 pistettä tehnyt Pilkevaara. Jugoslavia voitti 68-59.

Viimeisessä alkulohkon ottelussa Suomi löi Belgian 82-62 ja lähti sijoituspeleihin Tampereelle. Ottelussa viidennestä tilasta Suomi hävisi Romanialle 64-71. Pilkevaara heitti tässä päätöskamppailussa kymmenen pistettä. Suomi sijoittui kuudenneksi, mikä on kaikkien aikojen paras miesten koripallosaavutus. Pilkevaata oli Suomen joukkueen paras pistenikkari 122 pinnallaan. Hänen heittoprosentinsa turnauksessa oli 49 (109 heittoa 53 sisään). Hän koppasi 21 levypalloa ja sai 26 virhettä.

Historiaa Pilkevaara teki tultuaan valituksi kisojen tähtiviisikkoon.- Erityistä mielihyvää aiheutti se, että sain toiseksi eniten äänia Espanjan Emiliano Rodriquezin jälkeen. Muut tähtiviisikon miehet olivat Neuvostoliiton Modestas Paulauskas ja Anatoli Polivoda sekä Puolan Mieczyslav Lopatka.
Vuosi 1967 jäikin Pilkevaaran pitkän peliuran parhaaksi, Torpan Pojat oli voittanut Suomen mestaruuden, ja ToPo:n Euroopan Cup-pelin perusteella Pilkevaara valittiin jopa Euroopan joukkueeseen Belgian turnaukseen.

Tuon turnauksen jälkeen hänelle tarjottiin ammattilaissopimusta Belgian Bruggessa. Silloin mies ei kuitenkaan halunnut riskeerata juuri saamaansa opiskelupaikkaa Helsingin yliopiston voimistelulaitoksella, ja niin jäin ammattilaisuus kokematta.

Jorma Pilkevaara

Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7 

Ei kommentteja: