maanantai 29. syyskuuta 2014

Vilho Ylönen – vuosikymmenen kivääriampujaKeskisuomalaista VilhoYlöstä pidetään yhtenä Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäimistä ampujista. Kuudentoista vuoden aikan hän ehti edustaa Suomea peräti viisissä olympiakisoissa, vaikka aloittikin huippu-urheilijan uransa myöhään – vasta 30-vuotiaana. Ylönen oli myös niitä harvoja kilpaurheiljoita maailmassa, jolla on elympiamitali sekä talvi- että kesäkisoissa.

Kaikkien huippu-urheilijoiden haave – olympialainen kultamitali – jäi Ylöseltä saavuttamatta. Myös huonolla onnella oli tässä osansa: Helsingin kisoissa 1952 uusittujen kilpailusääntöjen vuoksi, Roomassa 1960 Ylönen ampui yhden laukauksen väärään tauluun.

Luonetjäveläinen ylikersantti Vilho Ylönen taisteli Helsingin olympiakisoissa sananmukaisesti loppuun saakka pienoiskiväärin täysottelun kultamitalista Norjan Kongshaugenin, tuoreen maailmanmestarin kanssa. Kun täysottelusta oli ampumatta enää pystykilpailu, johti suomalainen seitsemällä pisteellä. Pystyssä norjalainen oli kuitenkin Ylöstä selvästi parempi, ja niin miehen päätyivät samaan yhteistulokseen 1164. Kohtali puuttui nyt peliin uusittujen kilpailusääntöjen muodossa. Vanha käytntö oli, että tasapistetilanteessa ratkaisisivat pelkkien kymppien määrät. Helsingin kisoissa sovellettiin kuitenkin poikkeuksellisesti sellaista tulkintaa, että mikäli kaksi kilpailijaa päätyvät tasapisteisiin, ratkaistaisiin paremmuus napakymppien määrän perusteella. Taulujen tarkastuksessa kuluti hermoja raastava kaksi tuntia. Ilmeni, että norjalaisella oli neljä napakymmpiä enemmän. Ylösen tauluista löytyi puolestaan enemmän niitä tavallisia kymppejä...

Neljänsissä olympiakisoissa Roomassa 42-vuotias Ylönen hätyytteli jälleen tosissaan kultaa, mutta lankesi sitten bravuurilajissaan, polviasennossa, ampujen helmasyntiin – harhalaukaukseen. - ”Oman tauluni numero oli 36, mutta epähuomiossa sihtasin väärin ja ammuin numero 38:aan. Laukaus oli napakymppi, josta kuitenkin sain kaksi pistettä sakkoa.” Harhalaukaus pudotti Ylösen lopputuloksissa neljänneksi, mutta kultamitali jäi vain kolmen pisteen päähän...

Vilho Ylösen aktiiviuran huippu osuu vuoteen 1958. Ylönen saavutti ”leijonien luolassa” Moskovassa kaksi kolmesta maailmanmestaruudesta, arvokkaimpana vapaakiväärin täysottelun kuninkuuden 40-vuoden ikäisenä. Näiden ohessa hän ampui vielä muissa lajeissa neljä hopeaa ja kaksi pronssia.

Ensimmäiset ulkomaiset kilpailumatkansa maailmanmatkaaja Ylönen on suorittanut sotilaspartiohihdon edustajana 1940-luvun lopulla. Ylönen kiilasi mukaan St. Moritzin olympiajoukkueeseen 1948. Sotilaspartiojoukkueessa Ylönen saavutti myös ensimmäisen olympiamitalinsa, väriltään hopeinen.

Ura ampumahiihdon erikoismiehen jäi Ylösen osalta ”korkean iän” vuoksi lyhytaikaiseksi, mutta 40-vuotiaanakin hän ehti ottaa Italian MM-kisoissa 1959 viidennen sijan.

Vilho Ylönen
Lähdeaineisto Kilpakenttien sankari 951-30-8902-9

Ei kommentteja: