maanantai 15. syyskuuta 2014

Veikko Hakulinen – 3.33.33

Veikko Hakulinen Lahden MM-kisoissa 1958

Maagiset numerot 3.33.33 piirtyivät lähtemättömästi suomalaisen urheilukansan tajuntaan helmikuun 20. päivänä 1952, kun Veikko Hakulinen kalpeana, huojuvin polvin, suupielet ja rintamus mustikkasopan tuhrimana ylitti maalilinjan Oslon olympialaisissa talvikisoissa.

Lyhyehkö 173 ja 66 kiloa painava Hakulinen ei ollut suurimpien suosikkien joukossa lähtiessään tähän ensimmäiseen olympiahiihtoonsa. Veikko Hakulinen on jo 27-vuotias aikamies murtautuessaan hiihdon huipulle Oslon talvikisoissa, Hakulinen oli nuorena osoittanut poikkeuksellisia taipumuksia hiihtoon. Toki hän oli kilpaillut nuorukaisesta lähtien kansallisella tasolla hiihdossa, mutta myös palloilulajeissa, suunnistuksessa ja yleisurheilussa.

Monipuolisen urheiluharrastuksen lisäksi kova ruumiillinen työ oli luonut erinomaisen pohjan myöhemmälle loistavalle hiihtouralle. Myös ”luja innostus, sisu ja itsepäisyys ovat auttaneet häntä eteenpäin. Hän on aina kunnioittanut työtä yrittämättäkään päämääriinsä oikopolkuja pitkin”, kuvaa Hakulisen elämänkerran kirjoittaja Sulo Kolkka. Monien yritysten ja erehdysten kautta Hakulinen oppi, ettei ”ihminen ole mikään kone. Pelkällä ohjelmoinnilla ei huippu-urhelijoita tehdä.”

Itse itseään valmentanut Hakulinen määritteli menestyksensä kolmella sanalla:”Täydellinen paneutuminen urheiluun”. Kaikkea hänen toimintaansa sääteli vakaa järkevyys ja perusteellisuus. Julkisuuden himo ei hänen tekemisiään säädellyt. Hän oli vaikenija niin kuin oli ollut myös Paavo Nurmi.
Hakulinen hiihti yhdeksän huippu-urheiluvuotensa aikana 1952-1960 yhteensä 15 olympia- ja MM-mitalia (6-7-2). Näinä vuosina hänestä tuli hyvin tärkeä sodista hitaasti toipuvan Suomen kansallisen itsetunnon vahvistaja ja radioselostuksia hallitseva hahmo. Radion kuuntelijoille jäi lähtemättömästi mieleen ne monet Haku-Veikon uroteot, jotka Pekka Tiilikainen liikutuksesta väräjävällä äänellään viestitti Suomen kodeissa, työpaikoilla ja kouluissa radioitten ääressä sankareidensa edesottamuksia jännittäneille urheiluhullulle Suomen kansalle.

Oslon jälkeen seuraava näytön paikka tuli Falunin MM-kisoissa 1954. Siellä suomalaiset Hakulisen johdolla ottivat enen näkemättömän laajalla rintamalla revanssia vuosikymmene takaisesta vihollisestaan Neuvostoliitosta, jonka hiihtäjät nousivat Falunissa huipulle. Pikamatkalla Hakulinen johdatti suomalaiset kolmoisvoittoon ja viestin ankkurina hän toi Suomen ylivoimaisena voittajana maaliin.

Cortinan talvikisojen alla Hakulinen innostui hyvien lumiolojen innoittaman harjoittelemaan itsensä ylikuntoon ja sairaaksi, mutta onneksi kuntoutui juuri ennen kisoja. Ilman Haku-Veikon 30 km:n kultamitalia ja kuninkuusmatkan hopeaa Suomen mieshiihdon ainoa mitali olisi ollut viestin hopea, jonka Hakulinen ankkurina itse varmisti. Muut suomalaiset veteraaini Eero Kolehmaista lukuunottamatta eivät sopeutuneet ”alppi-ilmastoon”.

Kotoisissa MM-kisoissa 1958 paineet ja odotukset olivat jo 33-vuotiaalle Hakuliselle liian kovat. Vaikka 30 km:n hiihdossa kahdeksan joukossa oli kuusi suomalaista oli Hakulinen vasta kuudes. 15 km:llä Hakulinen kuitenkin korjasi tilanteen voittamalla Neuvostoliiton Koltshnin runsaalla 13 sekunnilla.

Huippu-uransa Hakulinen päätti 35-vuotiaana ikämiehenä yhtä legendaarisesti kuin oli sen kahdeksan vuotta aikaisemmin aloittanut. Ennen Squaw Valleyn kisoja Hakulinen intoutui jälleen harjoittelemaan itsensä ylikuntoon, mutta toipui nopeasti itse kisapaikalla. Pronssille 15 km:llä noussut Haku-Veikko pääsi viestin ankkurina liikkeelle 20 sekuntia pikamatkan kultamitalistin Norjan Haakon Brusveenin jälkeen. Hakulinen tiesi nousukuntonsa eikä vanhana kettuna hätäillyt vaikka ensimmäsien kukkulan laella kuuli jääneensä viisi sekuntia lisää. Pitkässä raskaassa nousussa 6-7 kilometrin vaiheilla hän läheni karkulaista maltillisesti riuhtomatta. Puolitoista kilometriä ennen maalia hän tavoitti ja ohitti Brusveenin. Norjalainen jäi jo muutaman metsin, mutta ajoi myötäleessä kantaan.

Hakulisen hienokseltaan johtaessa he tulivat maalialueelle. Maaliin johti kaksi lautua. Hakulinen siirtyi vasemmanpuoleiselle, Brusveen sauvoi oikeanpuoleista latua. Tuo lopputaistelu kahden kultamitalimiehen työntäessä rintarinnan tasatahtia kohti maalia oli suomalaisille ja runsaalle amerikansuomalaisten joukolle sekä radiokuuntelijoille sykähdyttävä kokemus.
Pekka Tiilikainen huusi täyttä kurkkua koko suomalaiselle hiihtokansalle: ”Hakulinen ja Brusveen hiihtävät rintarinnan, nyt Hakulinen johtaa, nyt Brusveen johtaa, Hakulinen metrin edellä, Hakulinen voittaa. Hakulinen maalissa nyt. Brusveen nyt, Suomi voitti!” Viimeisten sanojen kohdalla Tiilikaisen ääni värisi ja katkeili liikutuksesta.

Viimeisen suurkisamitalinsa Hakulinen otti kaksi päivää tulisen viestin jälkeen hiihdetyllä 50 km:llä. Hakulinen lähti kisaan suosikkina päättämään huippu-uransa samoin kuin oli sen kahdekasna vuotta aikaisemmin aloittanut. Erinomaisesti Hakulinen myös hiihti, voitti ruotsalaista pronssimitalimiestä lähes kolme ja puoli minuuttia, mutta hävisi numerolla 1 hiihtäneelle Kalevi Hämäläiselle 20 sekuntia.

Veikko HakulinenOslon talviolympialaiset


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8904-5

Ei kommentteja: