keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Eino Kaakkolahti – lautasvelho lannisti katseellaan


Vain kovahermoisimmat konkarit kestivät sen katseen. Keltanokille tuo tuijottava katse irvistyksellä höystetynä oli useimmiten liikaa. Kädet puristivat kouristuksenomaisesti mailaa, palloon pitäisi osua, mutta kun tuo katse seuraa koko ajan...
Legendaarinen lautasvelho Eino ”Kaakko” Kaakkolahti nujersi monet lyöjät jo ennenkuin ensimmäinen syöttö oli noussut ilmaan. Tämä hermostuttava katse tiedettiin, mutta aina se vain sai vastustajat hermoromahduksen partaalle.

Pesäpalloilun Itä-Länsi-ottelun Outokummussa kesällä 1953 oli viimeisessä vuoroparissa tilanteessa 5-5. Tasoittavalla sisävuorolla Idän viimeisenä lyöjänä mailan varteen asteli Eino Kaakkolahti. Ykköspesällä odotteli vaihtoyäntejä aina luotettava seurakaveri Jyväskylän Kiristä, Pertti ”Pete” Jaakkola. Ensin kaksi taidokasta hidastettua ja niin Pete oli kolmosella.

Oli edessä Kaakkolahden viimeinen lyönti. Mikäli tällä lyönnillä Jaakkola ei pääse kotiin, niin ottelu päättyy ja lopputulos on 5-5. Eikka vetäisi rajun iskun kakkosrajaan. Pallo meni maisemaan. Jaakkola toi 6-5 ja kruuksi päälle Eikka kiersi kunnarlla Idän voittolukemiksi 7-5. Monituhatpäinen yleisö oli saanut sankarinsa.
Kaakkolahti lukkaroi peräti 15 kertaa Itä-Länsi-otteluissa. Liito-Lehdistö-otteluita Kaakkolahdelle kertyi viisi.

Eino Kaakkolahti sai SM-sarjakasteensa vuonna 1947. Silloin hän pelasi ykkösvahtina. Seuraavana kesän eikka päsi juonimaan lautasen äärelle, eikä häntä siltä paikalta enää syrjäytetty koko uran aikana.
Mestaruussarjassa Eino Kaakkolahti pelasi vuodesta 1947 vuoteen 1964 asti. Hän oli tänä aikana poissa vain kahdesta ottelusta. Ja nämä kaksi ottelua osuivat kesään 1953, joka oli Kaakkolahdelle monella tavalla merkittävä. Takana olivat omat häät ja hienosti sujunut Itä-Länsi-ottelu. Kiri eteni SM-sarjassa puhtaalla pelilla kohti ensimmäistä SM-kultaansa. Mutta sitten... Kaakkolahden jalka oli vaivannut jo keväästä lähtien ja diagnoosi oli veritulppa. Monet olivat valmiit laittamaan pisteen Eino Kaakkolahden huippu-urheilijan uralle.

Jalan parannuttua Kaakkolahden ja koko Kirin joukkueen loistava kausi jatkui. Suomen mestaruuden oli neljänä viimeisenä vuonna vienyt Lahden Mailaveikot. Samoilta vuosilta Kirillä oli saaliina kaksi hopeaa ja kaksi pronssia.
Kaatosade teki kuitenkin temput Jyväskylän Harjun kentälle ennen SM-kullan ratkaisutta ottelua. Sateen jälkeen palokunnan tankkiautot saivat tyhjentää enimmät vedet kentältä. Sen jälkeen kentälle kaadettiin bensiiniä, joka sytytettiin tuleen. Näiden operaatioiden jälkeen peli vihdoin pääsi 5000 katsojan riemuksi alkamaan.

SM-kultaansa janonnut Kiri oli päättänyt suistaa LMV:n valtaistuimelta. Ja itse ottelu olikin sitten täyttä Kirin juhlaa. Kirin ensimmäisen SM-kullan päarkkitehtina oli juonikas lukkari Eino Kaakkolahti, joa oli myös mainio lyöjä. Nokiset Kirin pelaajat ja katsojat viettivät ikimuistoisen mestaruushetken Harjulla.

Eino Kaakkolahti johti Kirin mestariksi vielä vuosina 1956-1958. Sitten Kaakko järkytti Kirin kannattajat siirtymällä naapuriseura Hongikkoon. Sen riveissä SM-sarjaura jatkui aina vuoteen 1963 asti.
Vuoden pesäpalloilijaksi Eino Kaakkolahti valittiin vuonna 1961. Lyöjäkuningas hän oli vuonna 1952 kolmella kunnarillaan ja 17 tavallisella juoksullaan. Vuoden lukkariksi Kaakkolahti valittiin kuudesti.

Eino Kaakkolahti

Pesislegenda Eino Kaakkolahti on kuollut 85-vuotiaana
http://yle.fi/urheilu/pesislegenda_eino_kaakkolahti_on_kuollut_85-vuotiaana/7323343

Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8904-5

Ei kommentteja: