sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Eero Kolehmainen – Anttolan isäntä

Eero Kolehmainen

Eero Kolehmainen nousi hiihtohuipulle vasta lähes 30-vuotiaana. Vuonna 1947 hän 29-vuoden ikäisenä saalisti ensimmäisen mainittavan voittonsa. Silloin hän oli kestävin Puijon kisojen 50 kilometrillä. Tästä hiihdon maratonmatkasta tulikin Eero Kolehmaisen lempilaji.

Vuonnan 1950 Eero Kolehmainen johti suomalaismiesten riemukulkua Holmenkollenilla. Kolehmainen voitti 18 kilometrin kisan, jossa Suomen kolmoisvoiton varmistivat Heikki Hasu ja Veikko Kolehmainen. Merkittävimmät saavutuksensa Eero Kolehmainen saavutti kuitenkin 50 kilometrillä. Kolehmaista voidaankin kutsua tämän matkan erikoismieheksi.

Ensimmäisiin suurkisoihinsa Eero Kolehmainen matkusti 33-vuotiaana vuonna 1952, jolloin hän hiihti Oslon olympiakisoissa 50 kilometriä. Oslon viisikymppinen käytiin varsin vaikeissa olosuhteissa, sillä Holmenkollenin rinteillä keli vaihteli ladun varrella melkoisesti. Alempana oli pakkaskeli, mutta korkeimilla rinteillä oli täysi vesikeli. Niinpä miehet joutuivat matkan varrella voitelemaan suksiaan.

Tämän kisan ehdoton ykkönen oli Veikko Hakulinen, joka kellotti voittoajakseen legendaariset lukemat 3.33.33. Hakulinen voitto kisan todella ylivoimaisesti, peräti neljällä minuutilla ja 38 sekunnilla. Eero Kolehmainen oli koko kisan ajan tehnyt kärkipään väliaikoja. Neljänneksi viimeisenä startannut Kolehmainen oli pari kilometriä ennen maalia vain kahdeksan sekuntia Norjan Magnar Estenstadia edellä. Kun Eero sai tietää, että taistelu hopeasta on näin tiukka, hän pisti peliin viimeisetkin voiman rippeensä ja onnistui pitämään Estenstadin takanaan 17 sekunnin turvin. Näin Eero Kolehmainen varmisti hienosti Suomen kaksoisvoiton.

Tämä Oslon kisojen hopeamitali jäikin Eero Kolehmaisen ainoaksi suurkisamitaliksi. Hän edusti vielä kolme kertaa Suomea suurkisojen 50 kilometrillä ja aina tuloksena oli kunnioitettava suoritus. Falunin MM-kisoissa 1954 Kolehmainen oli 11.s, Cortinan olympiakisoissa 1956 neljäs ja Lahden MM-kisoissa 1958 viides.

Eero Kolehmainen sijoittui monen monta kertaa hiihdon Suomen mestaruuskilpailuissa mitaleille, mutta täysosuma tuli vasta vuonna 1959 41-vuotiaana. Sillon Hämytsaaren isäntä nappasi ainoan SM-kultansa lempimatkallaan 50 kilometrillä. Suomen mestaruudestaan huolimatta Eero Kolehmainen jäi rannalle seruaavana vuonna, kun valittiin Squaw Valleyn olympiakisoihin. Todella luotettava viisenkympin mies jätettiin kotiin, vaikka monien mielestä 50 kilometrin edustuspaikka olii ehdottomasti kuulunut hänelle.

Viidenkympin erikoismies Eero Kolehmainen keräsi monta merkittävää voittoa tällä mielimatkallaan. Salpausselan Kolehmainen valloitti 1956 ja 1957. Ounasvaaralla hän oli kestävin 1951, 1954 ja 1955. Puijolla Kolehmainen kiipesi rinteet nopeimmin 1947, 1954 ja 1958. Holmenkollenilla hän isännöi kahdesti 18 km:llä 1950 ja 50 km:lla 1957. Holmenkollenin 18 kilometrin voitto oli Eero Kolehmaisen ainoa merkittävä voitto muulla matkalla kuin 50 kilometrillä.
Vasta ikämiesiässä huipentunut Eero Kolehmaisen mittava hiihtoura kesti noin neljännesvuosisadan. Kilpailemisen Kolehmainen lopetti vuonna 1962.

Eero Kolehmaisen tytär Reetta ( s.1954, nykyisin Vauhkonen) jatkoi menestyksekäästi sukunsa hiihtoperinteitä. Juniorisarjoissa Reetta saavutti yhden Suomen mestaruuden ja kaksi SM-pronssia. Nuorten EM-kisoissa hän oli Suomen edustajana 1972 Tarvisiossa ja 1973 Kaukalovassa. Naisten sarjassa Reetta ei yltänyt SM-mitaleille, mutta sijoittui monesti kärkikymmenikköön.

Eero Kolehmainen


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

Ei kommentteja: