sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Volmari Iso-Hollo – estejuoksun kuningas


Volmari Iso-Hollo - estejuoksun kaksinkertainen olympiavoittaja

Volmari Iso-Hollo kiitää Los Angelesin olympialaisissa 3000 metrin estejuokusussa kohti voittoa. Seuraava kilpailija on jäänyt jo lähes sata metriä. Mutta mitä kummaa..? Aikaa on kulunut jo yli 10 minuuttia. Iso-Hollo ylittää maalilinjan ylivoimaisena olympiavoittajana ajalla 10.33,4! Ja alkuerissä Iso-Hollo oli juossut matkan epävirallisen maailmanennätyksen 9.14,6.
Kisajärjestäjät olivat tehneet oikein emätöppayksen juoksuttamalla kilpailijoita kierroksen liikaa. Joka tapauksessa Volmari Iso-Hollo näytti olevansa estejuoksun valtias, sillä hopeamitalisti jäi ”Keravan kirjanpainajaksi” kutsutulta suomalaisjuoksijalle 9.03,8. Suomen kaksoisvoiton varmisti kolme sekuntia heikommalla ajalla Kaarlo Tuominen. Iso-Hollosta tuli myöhemmin kaksinkertainen estejuoksun olympiavoittaja.
Volmari Iso-Hollo oli kisojen suosituimpia voittajia.

Iso-Hollo menestyi mainiosti myös sileillä matkoilla. 10 000 metrillä hän sai 1932 olympiahopeaa ja oli Berliinin olympialaisissa samalla matkalla pronssimitalillaan varmistamassa Suomen kolmoisvoittoa. Iso-Hollon aikana ei 3000 metrin estejuoksussa vielä noteerattu virallisia maailmanennätyksiä.
Iso-Hollon suoritusten arvoa lisää vielä se, että hän sairasti nivelreumaa, joka hänet sitten vanhmempana vei hautaan. Sairaudestaan huolimatta Volmari Iso-Hollo kilpaili vielä vuonna 1945.

Volmari Iso-hollo

Volmari Iso-Hollo

Volmari Iso-Hollo


Elävä arkisto: Volmari Iso-Hollo joutui juoksemaan olympiatuplansa eteen ylimääräisen kierroksen

Kymppitonnin kolmoisvoitto 1936


Kilpakenttien sankarit I ISBN 951-31-8905-35

Ei kommentteja: