tiistai 18. maaliskuuta 2014

Skandaalinkäryinen olympiakilpa

Lauri Lehtinen ja Ralph Hill Los Angelesin 5000 m:n juoksun maalissa

Lauri Lehtinen voitti 5000 metrin olympiakilvan Los Angelesissa, muta helpolla ei voitto irronnut. Hän johti suurimman osan matkaa ja tunsi koko loppumatkan niskassaan USA:n Ralph Hillin hengityksen. Ei edes maalinauhan katkaiseminen taannut mitään varmaa, sillä ilmassa leijui diskaamisen uhka. Pitkälti toista tuntia kesti odotusta, joka päättyi vapauttavaan tietoon: Lauri Lehtinen on kuin onkin olympiavoittaja.

Los Angelesin kilpa juostiin iltapäivälä, jolloin Kalifornian aurinko paistaa kuumimmillaan. Ja kuumuus ei ollut Lauri Lehtistä varten, se oli hänelle jopa myrkkyä. Suomalaista ME-miestä ahdisti myös perinteiden paino – oli voitettava niin kuin olivat voittaneet Kolehmainen, Nurmi ja Ritola.
Lisäpainoa oli kasaantunut hartioille heinäkuun 31. päivänä. Silloin puolalainen puutarhuri Janusz Kusocinski juoksi 10000 metrin olympiavoittoon. Matka oli olut Suomen kultamatka läpi olympiahistoria – häpeä piti pestä pois ja pestä perusteellisesti. Tehtävä lankesi Lauri Lehtiselle.
Kuitenkin huippuvire oli jo takanapäin – se oli ajoittunut kesäkuiseen Eläintarhan ME-juoksuun.Kaksiviikkoisen olympiamatkan aikana kunto rapistui lisää, mies hermostui ja psiti Kalifornian lämmössä ylle liian kovan harjoitustahdin. Ylikunto seurasi väistämättömästi.

Ensimmäisessä alkuerässä tuntematon Ralp Hilli oli hymyilyttänyt suomalaisia. Kova loppukiri paiskasi miehen ensimmäisenä maaliviivalle, mutta esitys koettiin typeränä voimain haaskuuna, ei vaaranmerkkinä. Suomalaiset eivät tienneet mitään Hillin kovista (!4.10-14.12)kolmen mailin tuloksista.
Finaalissa Hill ei lähtenyt mukaan Lauri Lehtisen ja Lasse Virtasen hurjaan alkuvauhtiin, jossa ensimmäinen kilometri taittui 2.47,5. Vasta kun finaalia oli juostu 3400 metriä ja mut uuuneet, hivuttautui Hilla matalin, liki laahaavin askelin suomalaisparin tuntumaan.
Ennen kuin 4000 metriä täyttyi, kiersivät rataa kärkiparina Lauri Lehtinen ja Ralph Hill – suomalainen edelle, amerikkalainen varjona perässä. Kierrosvauhti hidastui koko ajan, putosi 70 sekunnista 72-74 sekuntiin. Lehtisellä ei ollut varaa kiristää tahtia ja Hilli lähti hyökkäykseen – ohi oikealta. Lehtinen ajautui viistosti amerikkalaisen eteen ja vilkaisi taakseen. Hill lyhensi askeltaan ja valitsi uuden reitin – ohi vasemmalta. Lehtinen vilkaisi jälleen taakseen ja ajatui taas amerikkalaisen eteen. Ero miesten välillä oli hävittävän pieni mutta se säilyi. Lehtinen katkaisi maalinauha mutta molemmat saivat ajan 14.30,0.

USA:n joukkueen johto protestoi: Hilliä on häiritty, Lehtinen on diskattava. Jämerä ylituomari J.E. Kirby ei hyväksynyt protestia: - Olen sitä mieltä, että n:ro 125 ei tahallaan estänyt n:o 133:a.
IAAF:n puheenjohtaja Sigfrid Edström lähetti lehtimiesaitioon oman viestinsä, joka oli kirjoitettu lyijykynällä ohjelmalehtiseen: - Vaikka Amerikan Urheiluliiton toimihenkilöt ovat sitä mieltä, että kilpailua ei juostu reilusti, ei Amerikka eikä Mr.Hill tule sen johdosta esittämään virallista vastalausetta.
Kun Lauri Lehtinen nousi palkintokorokkeelle, kuului Coloseumin katsomoista vain hajanaisia suosionhuutoja. Kun Ralph Hill hyppäsi hopeakorokkeelle, täyttyi koko stadionsoikio suosionvihellyksistä. Pronssimies Lasse Virtanen sai hänkin osakseen huikeat aploodit.

Lauri Lehtinen

1932 - Lauri Lehtinen vs Ralph Hill 14.30.0 -5000m - Los Angeles Olympics


Lähdeaineisto Huippu-urheilun maailma 1 ISBN 951-0-08689-4

Ei kommentteja: