maanantai 24. maaliskuuta 2014

Gunnar Höckert – 5000 m olympiavoittaja


Gunnar Höckert oli perin kivulloinen lapsena. Hän poti tuhkarokon, hinkuyskän, influenssan ja vieläpä malarian, jonka aikan kuum nousi 41,2 asteeseen. Oli täysin epätietoista, jäisikö kymmenvuotias edes eloon...
Kaiken lisäksi Gunnar-pojalla olii niin heikot nilkat, että hänen oli pakko käyttää nilkanvahvistimia. Kesti peräti kolme vuotta ennen kuin hän edes kykeni seisomaan luistimilla. Kaksoisveljensä Lassen kanssa Gunnar kävi monta rajua tappelua. Kerran hän iski peukalonsa sijoiltaan Lassen leukaan ja kantoi kättään kipsissä monta viikkoa.
Lasse-veli oli se, joka houkutteli Gunnarin juoksemaan eräisiin koulukilpailuihin. Kun Lasee voitti 1500 metriä, heräsi Gunnarin sisu. Eipähän voita kauan.
Innostus kasvoi niin suureksi, että purjehdusaharrastus syrjäytyi. Konsuli-isä puhisi kiukkua, kun Gunnar ei suostunut pyhisin istumaan 22-metrisen ”Karinin” peräsimeen, vaan lähti mieluummin juoksulenkille.

Gunnar Höckert oli niitä harvoja suomalaisia juoksijoita, joiden voi sanoa harjoitelleen jo nuoresta pitäen. Hän oli nimittäin niin armoton unikeko, että kouluun piti mennä joka aamu juosten 1300 metrin taival Kasarminkatu 20:stä Mikonkatu 25:een, Helsingissä. Ja kun poika pääsi perille, tapasi opettaja lausua hymähtäen: - Jaha, Gunnar Höckert on tullut – voimme aloittaa tunnin.

Elokuun 7. päivänä Berliinissä 1936 5000 metrin juoksun viimeistä edellisella kierroksella suomalaiskolmikko oli omana ryhmänään muiden edellä, ryhmänä jossa jälleen ”kummitteli” japanilainen Murakoso. Hänen seuransa ei kuitenkaan suomalaisia hermostuttanut, he tiesivät loppukirin riittävän pienen Murakoson karistamiseksi kannoiltaan. Gunnar Höckert, 22, ja ”Losin” 5000 metrin kultamitalimies Lauri Lehtinen, 34, olivat tämän matkan erikoismiehet. Kersantista ”kultavääpeliksi” näissä kisoissa ylennyt Ilmari Salminen sai täydentää kolmikkomme, jolle näytti jälleen kypsyvän koko sato. Sitten kuitenkin sattui Salmisen kaatuminen. Hän astui radan reunustalle. Salminen kimmahti hetkessä ylös, mutta ennen kuin oli jälleen vauhdissa – eikä hän enää herkkäään viireeseen päässytkään – oli koko joukko miehiä lappautunut hänen ohitseen. Salminen ohitti heistä muutaman, mutta viimeistä pistesijaa korkeammalle hän ei ehtinyt kiivetä. Olisiko Salminen kenties kiilautunut Höckertin ja Lehtisen väliin, joka tapauksessa varmistanut Suomen kolmoisvoiton. Nyt pääsi pronssimitalille ruotsalainen Henry Jonsson, joka pysty nujertamaan loppukirissä Murakoson. Höckertin hieno voitto tapahtui ajassa 14.22,2, uusi olympiaennätys. Lehtisen aika oli 14.25,8, Johnssoni 14.29,0, Salmisen 14.39,8.
Höckert suoritti ratkaisevan vetonsa 300 metriä maalista. Viimeisellä suoralla hänellä oli tilaisuus kurkistaa taakseenkin. Maalisuora oli kokonaan yksin hänen käytettävissään.

Gunnar Höckert

Gunnar Höckert

Gunnar Höckert

Lähdeaineisto Antero Raevuori Huippu-urheilun maailma 1 ISBN 951-0-086688-6,

Reino Rinne – Pekka Tiilikainen: Suomen urheilun tähtihetkiä 

Ei kommentteja: