lauantai 8. maaliskuuta 2014

Toivo Loukola – kun Nurmi joutui taipumaan

Amsterdamin 3000 m:n estejuoksun finaali 1928 hetii lähtölauksen pamahdettua. Toivo Loukola kärjessä Ove Andersen toisena ja Paavo Nurmi viidentenä.

IX olympiadin yleisurheilukilpailut ovat kestäneet kuusi päivää, kun vuorossa on 3000 m:n estejuoksun finaali lauantaina. Suomalaisilla juoksijoilla on ollut Amsgterdamin uudella ja upealla olympistadionilla erinomainen menestys, kun Harri Larva on voittanut 1500 m, Ville Ritola 5000 m ja Paavo Nurmi 10 000 m.

Estejuoksussa ovat mukana myös Nurmi ja Ritola, tosin molemmat loukkaantuneina, sillä Nurmi on satuttanut lonkkansa alkuerissä pudottuaan vesihautaan selälleen ja Ritola nilkkansa lyötyään sen vesiesteen betonireunaan. Kumpikin on silti ollut oman alkueränsä ykkönen, minkä lisäksi Suomi on saanut kolmannessa alkuerässä kaksoisvoiton Toivo Loukolan ja Ove Andersenin ansiosta. Suomalaiset ovat siis selviä ennakkosuosikkeja mitalikamppailua ajatellen.

Lähtölaukauksen pamahdettua kärkeen rynnistää parivaljakko Loukola-Andersen perässää Ruotsin Nils Eklöf, Nurmi, Yhdysvaltain Mike Dalton sekä ranskalaiset Henri Dartiquez ja Lucien Dusquesne. Ritola alkaa jalkaansa aristellen jäädä pääjoukosta jo ensimmäisellä vesiesteellä, kun hän ei pysty hyppäämään sen yli, vaan joutuu käymään eräänlaista kiipeilytekniikkaa.

Kahden miehen kärkiryhmä pysyy koossa lähes 2000 metriin saakka, kunnes Loukola nykäisee rajusti ja jättää seuraavan kierroksen aikana muut parikymmenen metrin päähän. Lonkkavaivainen Nurmii ylittää esteet jäykästi, mutta ottaa silti kakkospaikan ja pitää ulkomaiset uhkaajat helposti takanaan. Kierrosta ennen maalia viimeisenä linkuttava Ritola, tämän lajin olympiavoiton puolustaja, keskeyttää, mutta silti Suomella menee hyvin: Nurmi ja Andersen ovat toisena ja kolmantena.

Kärjessä Kortesjärven 25-vuotias Toivo Loukola viilettää ylhäisessä yksinäisyydessään kauniilla ja tehokkaalla aitomistyylillään, kehittää lopussa viel komean loppukirin ja voittaa yleisön hurratessa ylivoimaisesti 3000 m:n estejuoksun olympialaisen kultamitalin maailman kaikkien aikojen parhaalla ajalla 9.21,8 – virallisia ME-tuloksia ei vielä noteerattu.

Nurmi pitää helposti Andersenin takanaan ja ottaa hopeamitalin, uransa 12. olympiamitalin, vajaat kymmenen sekuntia voittajalle hävinneenä. Andersen varmistaa Suomelle komean kolmoisvoiton nelisen sekunta Nurmesta jääneenä. Estejuoksussa on 1924-28 jaettu kuusi olympiamitalia, Suomi on vienyt niistä viisi.

Harva urheilija on kyennyt aina olympiavoittajaksi asti kilpailtuaan lajissaan vasta neljännen kerran. Sellainen oli kuitenkin Toivo Loukola, 3000 m:n estejuoksun ensimmäinen erikoismies.
Toivo Loukolan aktiiviura suomalaisen kestävyysjuoksun kärkjoukossa kesti kerrassaan parikymmentä vuotta, ääripäinä 5000 m:n ja 3000 m:n estejuoksn SM-hopea 24-vuotiaana vuonna 1927 ja maratonin olympiakarsintojen 15.sija 45-vuotiaana vuonna 1948.


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Helou.
Mihin toivo Loukola on haudattu.

Olavi Teiniranta

olavi.teiniranta@gmail.com