sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Harri Larva – maalerilöytö kiri kultaanAmsterdamin Olympialaisten 1500 metrin ratkaisu on tapahtunut – Harri Larva voittaa, Jules Laoumeque tulee toiseksi ja Eino Purje kolmanneksi.

Syksyllä 1924 Paavo Nurmi ja Ville Ritola kävivät tiukan kamppailun Turun Urheilupuistossa. Katsomossa oli 18-vuotias turkulaisjuniori, kaivertajaoppilas Harry Lagerström, jota tämän titaanien kaksintaistelu säväytti.
Neljä vuotta myöhemmin saman nuori mies, nyt nimeltään Harri Larva näytti kantapäänsä itse Paavo Suurelle. Larva ja toinen olympiavuoden 1928 löytö oli Eino Purje osoittivat Eläintarhan kentällä käydyissä olympiakatsastuksissa, että mailerivaltikka oli siirtynyt nuoremmille.
Larva ja Purje vetivät ennakkoon sovittua vuorovetoa hurjaa vauhtia. Niinpä Paavo Nurmen oli antauduttava tässä nuorukaisten kirmaamisessa. Loppukirissä Larva oli Purjetta nopeampi ja voiti kisan Nurmen SE-aikaa 3.52,6 sivuavalla tuloksella.

Jos löytyi Suomesta kaksi uutta kovaa maileria, niin myös Ranskasta ilmestyi olympiavuonna pelottavan kova mies, 3.52,2 juossut Jules Ladoumeque. Suomalaiset selvittivät helposti tiensä Amsterdamin olympiafinaaliin. Siinä Purje siirtyi vetojuhdan tehtäviin, kun oli juostu kierros. Kymin mies pitikin yllä vauhdikasta menoa. Larva pysytteli pääjoukon keskellä kymmenisen metriä Purjeen perässä ja ”Latömäki” seurasi Larvaa aivan kintereillä. Ranskalainen oli kuullut Larvan pelottavasta kiristä ja oli päättänyt seurata tätä.

Viimeisen kierroksen alkaessa Purje teki eroa muihin juoksijoihin, ja tämä oli liikaa Laoumequelle. Hän jätti Larvan seurakseen ja ampaisi hurjalla spurtilla koko ryhmän ohi Purjeen kantaan. Takasuoralla ranskalainen yritti ohittaa Purjeen, mutta Eino-poika pisti niin kovasti hanttiin, että viimeiseen kaarteeseen tultaessa ranskalaisen oli vielä tyydyttävä kakkossijaan.

Kaarteen puolivälissä Ladoumeque uuddisti hyökköyksensä ja nyt oli Purjeen peli pelattu. Lennokkain askelin ranskalainen syöksyi loppusuoraa noin kymmenen metriä ennen suomalaiskaksikkoa. Nyt Larva sivuutti Purjeen ja alkoi järkähtämättömästi lähestyä Ladomequeta. Ranskalaisen askel kävi raskaammaksi, ja 20 metriä ennen maalia Larva liukui hänen ohitseen. Larva katkaisi maalinauhan uudella olympiaennätyksellä 3.53,2. Suomen mitalijuhlia täydensi Purje pronssillaan.


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7 

Ei kommentteja: