maanantai 5. toukokuuta 2014

Toivo Reingoldt – suomalainen uintilegenda


Toivo Reingoldt ei ollut pelkästään uimari, vaan hän teki merkittävän pioneerityön myös maamme mäenlaskussa. Kotkassa syntynyt ”TopI” kuten häntä sanottiin, innostui jo poikasen kokeilemaan mäenlaskua, joka 1920-luvulla oli Suomessa lapsen kengissä kuten osittain maastohiihtokin. Kotkassa oli mäki, josta pystyi hyppäämään yli 20 metriä. Siellä Topi vietti nuoruutensa poikavuodet talvisin. Kesäisin hän pääsi parin kuukauden aikana uimaan jollakin tavoin lämpimissä vesissä.

Lahden MM-hiihdoissa 1926 Reingoldt oli mäenlaskussa Suomen edustajana. Norja hallitsi mielin määrin lajia legendaarisen Jacob Tullin Thamsin johdolla. Holmenkollenilla olivat jo pitkät perinteet, kun Suomessa oli Lahden lisäksi vain Helsingissä, Viipurissa ja Kotkassa mäet, jossa voitiin kilpailla.

Suomen mäkikuningas oli vuonna 1926 Yrjö Kivivirta, joka sijoittui viidenneksi MM-mäessä. Topi Reingoldt oli seitsemäs ja jätti yllättäen jälkeensä norjalaisen Harald Holmin. Voittaja Thams hyppäsi 37 ja 38,5 metriä, kun Kivivirta leiskautti 32 ja 33,5. Reingoldt lensi 33 ja 34 metriä, mutta tyylistä hänt sakotettiin. Myös yhdistettyä kilpailua Reingoldt kokeili muutaman kerran.

Uinti tuli Topi Reingolthin päälajiksi, kun hän muutti Viipuriin Lahden MM-kisojen jälkeen. Uintia oli siihen asti Suomessa voinut harrastaa vain kesäkuukausina. Tilanne alkoi vähitellen parantua, kun Helsinkiin valmistui maamme ensimmäinen uimahalli vuonna 1928.
Reingoldt ui Suomen mestariksi rintauinnissa 200 metrin matkalla kaikkiaan kahdeksan kertaa. Pohjolan paras hän oli vuonna 1931. Samoihin aikoihin hän muutti Helsinkiin, jossa oli mahdollista harjoitella ympäri vuoden. Tosin uimahalliin kilpauimarit pääsivät aluksi vain kahdesti viikossa.

Vuonna 1931 Topi Reingoldt nousi paitsi Pohjoismaiden mestariksi myös jo Euroopan parhaaksi ja kaiken lisäksi uinnin ensimmäiseksi maailmanennatysuimariksi. Huhtikuun 26. päivänä 1931 Helsingin uimahallissa järjestettiin suuret kansainväliset kilpailut. Toivo Reingoldt oli loistavassa vireessä. Hän voitti 500 m:n rintauinnin uudella maailmanennätysajalla, joka kesti viisi vuotta. Se oli myös siihen mennessä kaikkien aikojen ensimmäinen ME, jonka suomalainen oli uinut.

Topi Reingoldtin kunto kesti koko kesän, ja sen kruununa hän valtasi ensimmäisenä suomalaisuimarina Euroopan mestaruuden. Matka oli 200 metriä. Topi valmistautui myös Los Angelesin olympiuinteihin vuotta myöhemmin. Hän oli täyttänyt 26 vuotta. Reingoldt voitti alkueränsä, mutta putosi niukasti välierässään. Silloin juhlivat japanilaiset, filippiiniläiset ja amerikkalaiset, jotka olivat nauttineet lämpimistä vesistä ja uimahalleista jo vuosikymmeniä.

Reservin sotamies Toivo Reingoldt joutui talvisotaan ja taisteli helsinkiläisen Ässärykmentin riveissä Hatjalähdelta Viipurinlahdelle. Jatkosodassa reservin alikersantiksi ylennetty Toivo Reingoldt kaatui syyskuun 28. päivänä 1941 Viitanan rajuissa metsätaisteluissa Petroskoin porteilla. Muutaman metrin päässä haavoittui toinen huippu-urheilija Sten Suvio, jolta kranaatin sirpaleet repivät oikeasta kädestä peukalon ja katkaisivat pari muuta sormea.


Lähdeaineisto: Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8905-35

Ei kommentteja: