sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Maggie Kalka – melonnan ensimmäinen suomalainen maailmanmestari


Maggie Kalka istuutui kanottiin ensimmäisen kerran 17-vuotiaana ja osoittautui heti tämä lajin taitajaksi. Voitot seurasivat toisiaan ensimmäisestä startista lähtien; valitettavasti vain kilpailutoiminta – myös kansainvälinen – oli vielä vähäistä. Melonta oli mukana olympialaisissa vasta vuonna 1936 Berliinissä. Suomen mestaruudesta alettiin kilpailla v. 1937, ja siitä lähtien vuoteen 1940 saakka naisten mestarin nimi oli aina sama: Maggie Kalka, Drumsö Kanotisteria, Helsinki, Lauttasaari.

Kanotti ja melat Kalkalle valmisti koko hänen uransa ajan oma aviomies, Harry Kalka. Vuonna 1940 Kalka revähdytti käsivartensa niin pahasti, että melonta oli jätettävä. Sitä ennen hän kuitenkin ehti tehdä yhden mainteon, joka säilyy Suomen urheilun historiassa: hän voitti ensimmäisenä suomalaisena melonnan maailmanmestaruuden. Kisat järjestettiin v. 1938 Vaxhomissa Tukholman lähellä, ja naisten 600 m:n kajakkiyksikkö oli ohjelmassa 8. elokuuta. Kilpailusta ei puuttunut vauhtia eikä väriä, sillä sen päätyttyä Suomen joukkue jätti protestin Tsekkoslovakian Pavlisovaa vastaan. Tämä oli melonnut Suomen 25-vuotiaan Kalkan tielle ja näin tullut estäneeksi hänen menoaan.
Suomen protesti meni läpi, ja Kalkasta tuli maailmanmestari. Muilla kilpailumatkoila ei ollut mitään sanomista näiden kahden vauhtiin. Pitää muistaa, että tuohon aikaan ratoja ei ollut vielä merkitty, ja pitemmillä matkoilla peesaaminenkin oli joittakin määrin hyväksyttyä. Maggie Kalkan muita melontasaavutuksia ovat Lauttasaaren ympärimelonnan ylivoimainen voitto v. 1939 ja PM-kilpailujen hopea v.1939.

Miekkailijana uran kohokohta sijoittuu v. 1952 Helsingin olympialaisiin, joissa hän oli naisten floretin alkuerässä 5.s SM:n Maggie voitti kolmesti.

Maggie Kalka

Vuoden 1939 parhaat urheilijat


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit I 951-31-8904-5

Ei kommentteja: