sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Hermanni Pihlajamäki – pohjalaisen poliisin pitkä selätys

Los Angelesin olympiakisojen höyhensarjan finaalissa nähtiin yksi painihistorian pisimpiä selätyksiä Hermanni Pihlajamäki piti ruotsalaisen Einar Karssonin hartioita matossa minuutin ennen kuin tuomarit pistivät pelin poikki.

Los Angelesin olympiavuonna oli Hermanni Pihlajamäki muuttanut Nurmosta Vaasaan poliisiksi. Ylikonstaapeli Väinö Valtonen oli hyvä sparraaja ”Hempalle” - parivaljakko kävi yhdessä lenkillä ja veti painiharjoitukset Palosaaren poliisilaitoksen kellarissa. Hermanni Pihlajamäki oli erittäin nopea ja vahva vääntäjä, jonka tavaramerkkinä tunnettiin puolilindeniin yhdistetty kamppi.

Los Angelesin vapaan 61 kg:n sarjassa oppi nurmolaista miehen vientiä ensin Kanadan Rowland. Oppitunti jäi vain kovin lyhyeksi, sillä lonkkaheitto vei Rorowlandin selälleen ennen kahden minuutin täyttymistä. Tanskan Christian Schank pysyi matolla hieman pidempään, mutta kellityi hänkin, käsivarsiväännöllä. USA:n Edgar Nemir pystyi painimaan täyden ajan, mutta hävisi puhtaasti kaikin tuomariäänin – Nemir saikin lopulta hopeaa. Myös Kreikan John Farmakides vältti selkähäviön myllerryksessä, mutta sisukas helleeni oli ottelun päätyttyä aivan puhki.

Vielä oli yksi mies Hermanni Pihlajamäen kultamitalin tiellä. Ruotsin Einar Karlsson oli helisemässä jo pystypainissa. Kun Hermanni Pihlajamäki pääsi päälle niin Karssonia vientiin kuin litran mittaa. Ruotsalainen kellahti selälleen, mutta tuomarit eivät ottelua keskeyttäneet. - No, piretähän se sitte täs, tuumari Pihlajamäki ja liimasi surkeasti sätkivän Karlssonin tiukasti molskiin.
Minuutin selätys vakuutti tuomarit, ja Hermanni Pihlajamäki käsi kohotettiin ylös voiton ja kultamitalin merkiksi. Sukuun oli tullut toinen kultamitali – serkku Kustaa voitti Pariisissa 1924 ja uudestaan neljä vuotta Losin jälkeen Berliinissä.

32-vuotias Hemppa aloitti Berliinissä sarjan 66 kg vakuuttavasti. Belgian Jean Lalemand kääntyi selälleen, britti Arthur Thompson jäi pisteittä ( 3-0), Turkin Sadik Sogauli ja Ranskan Charles Delporte joutuivat tuijottamaan valonheittäjiö Deutschland- Hallen katossa. Mutta sitten sarjan lopullinen voittaja Unkarin Karoly Karati sitoi Pihlajamäen selälleen ja hopeamitalisti Saksan Wolfgang Ehrl mursi Hermannin sillan, joten Los Angelesin kulta vaihtui nyt pronssimitaliksi.

Viimeisen Suomen mestaruutensa Hermanni Pihlajamäki voitti 1937, tuolloin Vaasan Voimaveikkojenn edustajana.

Hermanni Pihlajamäki


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7

Ei kommentteja: