tiistai 14. tammikuuta 2014

Fredrik Wathen – Suomen ensimmäinen maailmanmestari

Fredrik Wathen

Gustaf Estlanderin avaamaa pikaluistelu-uraa seurasi heti toinen helsinkiläisnuorukainen, joka ylsi peräti maailmanmestaruuteen, ensimmäisenä Suomessa.
Pikaluistelun yhdeksännet MM-kilpailut järjestettiin pohjoismaisten hiihtokisojen yhteydessä Ruotsin pääkaupungin Tukholman Brunsvikenin rannalla. Osanottajia oli mukana 26, jotka edustivat Hollantia, Norjaa, Ruotsia ja Suomea. Suurimapana ennakkosuosikkina pidettiin tuoretta Euroopan mestaria Rudolf Gundersenia. Säännöt oli samat kuin aiemmissakin MM-kisoissa: maailmamestaruuteen tarvittiin vähintään kolme matkavoittoa, muutan mestaruutta ei jaettu lainkaan.

Lauantaina alkavia kilpailuja hattasi tuulinen ja leuto sää, joka tekee jään pehmeäksi, joten huippuaikoihin ei pysty kukaan. Avausmatkan voittaa yllättäen 22-vuotias helsinkiläien Fredrik Wathen, vaikka aika ei ole kuin 54,o. Temperamenttista suomalaista kehnot olos pikamatkalla kuitenkin haittaavat vähemmän kuin pahimpia kilpakumppaneita. Puolella peninkulmalla ykkässijan ottaa Norjan Gudersen vaatimattomalla ajalla 9.56,8 Wathenin sijoittuessa kolmanneksi.

Sunnuntain avauskilpailussa 1500 m:llä Wathen luistelee voittoajaksi 2.43,4 ja kukistaa Gundersenin runsaalla sekunnilla – maailmanmestaruus jääpäätöslajin varaan. Peninkulman matkalla Suomen ja Norjan miehet ovat samassa parissa, joten jännitys ennen lähtöä on huipussaan. Wathen ei kuitenkaan anna mitään mahdolllisuuksia Gundersenille, vaan kukistaa tämän runsaalla puolella minuutilla, voittaa koko kilpailun ajalla 20.13,2 ja samalla kolmen voiton ansiosta Suomen ensimmäisen maailmanmestaruuden.

Jääkenttien kiitäjät

Ei kommentteja: