keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Aappo Luomajoki – poikkeuksellinen luonnonlahjakkuusJuho Ritola, Aappo Luomajoki ja Juho Räihä vuonna 1891

Nuorena en uupunut missään vauhdissa”, väitti haapvetinen mökinmies Aappo Luomajoki noustuaan Suomen ensimmäiseksi hiihtokuninkaaksi 44-vuotiaana. Luomajoki oli jo ennen kilpahiihtäjän kauttaan paikallinen kuuluisuus. Vaikka hän oli pienehkö mies, oli hän todellinen voimanpesä ja kestävyysihme. Emännän ottonsa aikoihin hänen kerrotaan hakeneen kesällä niittämiään heiniä jäätä pitkin kahden peninkulman päästä vetäen hevoselle tarkoitetulla reellä ja heinähäkillä kaksi kuormaa yhden päivän aikana. Ei ollut Aappo ennättynyt kävelemällä: - Vain minä juoksin. Kukapa sitä kahdeksaa peninkulmaa päivässä ehtii kävelemällä!

Metsästäjänä Aappo oli myös kihlakunnan kuulu. Mies oli jo kauan tunnettu taidoistaan ampua talven aikana metsoja niin paljon kuin niitä parvessaan on. Luomajoen salaisuutena oli raskaslentoisten lintujen väsyttäminen hiihtämällä. Pitäjän lukkari Jäskeläinen kertoi Kaiku-lehdessä: ”Olen omin silmin nähnyt hänet kolmen peninkulman päässä iltasella joulun aikaisena päivänä, kun aamusella oli kotoaan lähtenyt, neljä metsoa selässään.”

Luomajoen poikkkeukselliset kyvyt saattoivat haapavetiset jopa outoihin tuumiin kykyjen alkuperästä. Tuumailuja vahvisti se, että Aapon veli oli kuuluista Hätämaan tietäjä, selvännäkijä ja parantaja, joka tuli laajemmastikin tunnetuksi Pentti Haanpään varhaisteosten voimahahmona. ”Luvattomien menetelmien” käyttöäkö, noituutta vai dopingia? Joku erehtyi kerran jopa kyselemään, että ”miten sinä niitä lintuja niin paljon?”. Sanavalmis Aappo tokaisi, pijä (pyssy) kohalla, niin minnää teen”.

Luomajoki oli myös hiihtäjänä kuuluisuus ennen ensimmäistäkään kilpailua! 44-vuotiaana Luomajoki lähetettiin suorastaan pitäjänsä Haapaveden edustajana ensimmäisiin Oulun hiihtoihin 1889. Melkeinpä yli-ikämiehenä Aappo oli aloittamassa hiihtouraansa. Tunnettu oli Aapon vastaus tuntemattomalle, joka ennen Oulun hiihdon alkua erehtyi kysymään, että aikooko vanha mieskin hiihtää koko matkan? Tähän Aappo: - Ei oo mies vanha vaan lakki.

Kuuluisa haapavetinen kanteleenrakentaja ja -soittaja Pasi Jääskeläinen muisteli pari vuosikymmentä myöhemmin kilpailun jälkeisiä tunnelmia Haapavedellä: - Jännityksellä odotettiin Oulun kilpailusta tietoja merkillisestä Oulun kilpailusta, mihin Luomajoki oli lähtetty paikkakuntaa edustamaan – nuori Ritola oli mennyt omin nokkinsa. Jo ajaa postimies maantiellä. Kuka oli Oulussa ensimmäinen? huudetaan hänelle. - Luomajoki, vastaa postimies. Entä toinen? - Risto-Jussi! Eläköön- huutoihin puhkesi innostus maantiellä ja niin olivat alkaneet Haapaveden hiihtohommat, joissa kuten muuallakin , Luomajoki oli monet vuodet ensimmäinen.

Oulun hiihdoista, jonka matkat vaihtelivat kolmesta viiteen peninkulmaan, tuli Luomajoellle jokatalvinen kilpailu. Kahdesti hän voitti ja kahdesti tuli toiseksi. Toisen kakkossijan hän saavutti 49-vuotiaana! Viimeisissä Oulun hiihdoissaan 51-vuotiaana hän sijoittui yhdeksänneksi.

Luomajoki kilpaili muuallakin, mutta 1890-luvun alussa käynnistyneeseen hiihtokaruselliin hän ei lähtenyt, vaan jätti sen nuoremmille. Kävi hän kuitenkin Helsingissä asti ja voitti kolmen peninkulman matkalla ”Hämeen jättiläistä” Heikki Kuusiniemeä reilut 14 minuuttia.

Luomajoki ei varsinaisesti harjoitellut kilpailuja varten, mitä nyt ystävänsä ja kilpaveljensä Heikki Erkkilän kanssa joskus ”huilasi”. Kymmenien peninkulmien matkat kilpailupaikoillee tehtiin etupäässä suksella, mikä kävi kestävyysharjoittelusta mutta ei ainakaan itse kilpailun kannalta liene ollut parasta verryttelyä. Kunto tuli pääasiassa metsästyksen myötä ja poikkeuksellinen luonnonlahjakkuus hän ilmiselvästi oli.

Harjoitelussaan Luomajoki oli harrastelija, silti palkintojen suhteen häntä voi pitää ammattilaisena. Linnuilla pääasiallisen elantonsa hankkineelle miehelle seitsemän kilpailutalven aikana hankitut palkintorahat, yli puoli tuhatta markaa olivat sievoinen summa. Saipa hän kotipitäjäisiltäänkin vuonna 1892 Oulun hiihtojen jälkeen lahjakellon ja melkoisen rahasumman tunnustukseksi siitä, että Haapaveden mies oli hiihtäjänä ”maailman paras tätä nykyä”.

Aappo Luomajoki

Aappo Luomajoki

Aappo Luomajoki

Hirviää hiihtoa Oulussa

Urheilumuseo/ valokuvat


Lähdeaineisto: Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8904-5

Ei kommentteja: