perjantai 31. lokakuuta 2014

Kuudes keihäskulta ja kaksi kultaa ammunnassa


Tokion kisoihin, maapallon toiselle puolelle, Suomi lähetti 88 urheilijaa. Kisojen osanottajamäärä nousi 5238:aan ja maiden luku 93:een. Rooman tapahtumia muistellen suomalaiset eivät odottaneet suuria Tokiosta, joskaan emme voineet uskoa asemamme aina vain pahenevan. Usko osoittautuikin jossain määrin oikeaksi.

Lokakuun 15. päivänä 1964 kulki lehtien etusivun yli lihava otsikko: ”Pauli Nevalan keihäskaari 82.66 toi kultaa”. Pauli Nevala valloitti huippujännittävässä, mutta Suomen kohdalta alusta lähtien hyvin sujuneessa keihäskilpailussa kultamitalin, ensimmäisen yleisurheilussa sitten 1948 Lontoon kisojen. Menestystämme täydnsi Jorma Kinnusen kuudes tila. Olympiasankarimme saavutti kultamitalinsa loistavalla neljännen kierroksen heitollaan., joka kantoi 82,66. Sitä ennen kolme miestä oli ylittänyt 80 metrin rajan, mikä vakuuttavasti osoittaa Nevalan rautaista hermojen hallintaa. Urheilija Pauli Nevala on saavuttanut monien menestysten, mutta myös peetyysten jälkeen kauneimman ja arvokkaimman voiton, mihin urheiljalla milloinkaan on mahdollisuuksia: olympialaisen voiton kruunun.

Unkarilainen G. Kulczar saavutti hopeamitalin (82,32) ja NL:n Janis Lusis pronssia (80,57). Karsintakilpailussa yli 84 metriä heittänyt aina luotettava mutta olympiakisoissa onneton Januz Sidlo jäi 80,17 kantaneella heitollaan neljänneksi. Norjalaiselle 90 metrin miehelle – silloin maailman ainoallle – Terje Pedersenille samoin kuin hänen hyvälle adjutantilleen Willy Rasmussenille kävi aivan surkeasti: karsintaraja oli saavuttamattomissa. Sama oli italialaisen ex-maailmanennätysmiehen Lievoren kohtalo.

Viimeinen olympiaviikko alkoi Suomelle onnekkaasti. Sunnuntaina ampui rajakersantti Väinö Markkanen vapaapistoolikilpailuissa kultamitalin sen jälkeen, kun toiset ampujamme olivat epäonnistuneet kivääri- ja pienoiskiväärilajeissa. Markkasen tulos oli 560. USA:n Green hävisi 3 pistettä. Vastaavanlainen menestys jatkui maanantaina, jolloin vuorossa oli kaksissa aikaisemissa olympiakisoissa menestynyt Pentti Linnosvuo. Hän suoritti olympia-ammunnan varmakätisesti. Tuloksena oi 592 pistettä, kultamitali ja uusi oympiaennätys. Hopealle sijoittunut romanialainen ampui 591 ja pronssille ylettynyt tsekkoslovakialainen 590 pistettä.

Pertti Purhonen nyrkkeilyssä ja Hannu Rantakari voimistelussa lisäsivät Suomen tällä kertaa kultapitoiseen mitalilajitelmaan omat pronssinsa. Siinä siten koko saalimme olikin. Muutamia pisteitä tippui eri tahoilta, Eila Pyrhönen perhosteli 100 m SE-ajassa 1.07,3, se oikeutti neljänteen sijaan. Pentti Nikula, vaikka ylittikin riman lähes omissa huippulukemissaan (490), jätettiin kovassa amerikkalais-saksalaisessa mitalikilvassa seitsemänneksi. ME-mies Fred Hansen USA:sta voitti tuloksella 510. Maratonin taivalsi Abebe Bikila yli 4 minuuttia nopeammin kuin Roomassa ( 2.12.11,2) ja otti ensimmäisenä urheilijana olympiakisojen toisen maratonvoiton. Eino Oksanen korjasi hieman Rooman päivien osakkeitaan saavuttamalla 13. sijan. Kympin ja 5000 metrin juoksut, kuten 1500 ja 800 metriä olivat loistavia kilpailuja, mutta Suomen olympiahistoriaan ei niistä kirjoitettu riviäkään.

Yksi piste kahdessa painilajissa yhdeksän miehen voimalla tuli Suomelle kalliiksi. Pisteen painija oli Eero Tapio Haukiputaalta, myöhemmin hänestä tuli varsinkin Pohjois-Suomessa juhlittu sarjansa maailmanmestari. Joukkueemme kotiutui Tokiosta kaikessa hiljaisuudessa, kuten Kyproksen rauhansotilaat; työnsä tehneen, täysin palvelleena. Teuvalla ja Immoassa oli aihetta poikkeukselliseen juhlintaan; koskaan aikaisemmin sinne ei ollut kukaan palannut reissusta olympiakultaa taskussaan.


Lähdeaineisto; Reino Rinne – Pekka Tiilikainen Suomen urheilun tähtihetkiä 

Ei kommentteja: