perjantai 22. elokuuta 2014

Aulis Rytkönen – mestaripelaaja Mölymäeltä Toulouseen

Aulis Rytkönen osoitti 1950-luvulla, että Suomesta löytyy loistavia yksittäispelaajia jalkapallossa.

Sodan vuosina Aulis Rytkönen muiden kuopiolaispoikien kanssa harrasti jalkapalloa. Silloin käytössä kulunutta nahkapalloa korjailtiin jatkuvasti, mutta silti pojat saivat tuntuman palloon. Aulis erttui muista ja jo 16-vuotiaana hän puki Kuopion Palloseuran edustusasun ylleen. Maajoukkueeseen Aulis Rytkönen nousi 19-vuotiaana ja ensimmäisestä edustustehtävästä lähtien pätevät asiantuntijat arvostivat hänet kentän parhaaksi häikäisevän tekniikansa ansioista.

Euroopan värvärit seurasivat Suomen maaotteluita 1952 tarkasti, ja Rytkönen oli ensimmäisenä Toulousen papereissa. Hän allekirjoitti sopimuksen, mutta sai Espanjasta taloudellisesti vieläkin paremman sopimusehdon, mutta liian myöhään. Varatuomari Yrjö Tornivuori, henkeen ja vereen palloilumies, hoiti Rytkösen paperisodan lainopilliset ympyrät. Tornivuori oli myös Paavo Nurmen lakimies.

Taulouse pelasi kaudella 1952-1953 I divisioonassa, jossa joukkue nousi kevätkierroksella kärkeen Rytkösen ollessa eräs joukkueen tukipylväistä. Viimeinen sarjakierros ratkaisi nousun. Monaco hengitti pisteen päässä Toulousen niskaan. Edellisen joukkueen raharuhtinaat olivat etukäteen maksaneet 20 000 frangia Toulousen vasustajille Valencian pelaajille, jotta joukkue taistelisi Toulousea vastaan vähintään tasapelin.

Aulis Rytkönen muisteli kamppailua, joka takasi Toulousen nousun pääsarjaan: - Rankasade oli kastellut kentn, mutta silti 20000 katsojaa huusi kurkku suorana meidän puolestamme. Huomasin ja pitkään, että Valencian puolustus oli vaikea yllättää ja 0-0 roikkui ilmassa. Olin havainnut, että Valencian maalivahti antoi maalipotkuissaan pallon topparille, joka palautti sen säännöllisesti takaisin. Minuuttia ennen päätösvihellystä ko. toppari teki taas saman tempunsa ja nyt aavistin. Pikapyrähdyksellä ennatin ennen maalivahtia pallon tuntumaan ja sijoitin sen maaliin. 1-0 takasi Toulousen nousun pääsarjaan. Minä en kävellyt pukusuojaan.

Monsieur Magic, yleisö huusi Rytköselle, kun häntä kannettiin ympäri kenttää. Kahdeksan vuotta hän oli Toulousen taikuri. Alkuvuosina Rytkösellä oli moneen otteeseen autonsa kanssa pysäköimisvaikeuksia. Sakkolappuja alkoi tulla kymmeniä.
  • Kokosin kaikki sakkopaperini ja menin apulaispoliisimestari Jean Hietzlinin luo. Hän kuului Toulousen johtokuntaan ja oli jalkapallomies kiireestä kantapäähän. Tutkiessaan sakkolappujani hän tuhahti: ”Ranskan presidentin autonkuljettajalle voidaan määrätä Toulousessa sakko, mutta joukkueen tukipelaajalle – ei koskaan. Tällainen on pyhäin häväistystä.” Hän repi samassa sakkolaput ja asia oli loppuunkääsitelty.

Ranskan cupin finaali 1957 pelattiin Pariisissa Colombesin stadionilla. Vastakkain olivat Toulouse ja Angers. Angers kaatui 3-6. Rytkönen syötti neljä maalia harhautettuaan ensin parikin vastustajaa. Toulouse kruunattiin Ranskan cup-mestariksi. Ranskan silloisen presidentin Rene Cotyn onnitelut kentällä olivat ikimuistoiset, Aulis kertoo. Auli Rytkönen oli kahdeksan vuotta Suomen ”suurlähettiläänä” Toulousessa. Kaupungin vanhempi polvi muisti yhä hänen taitonsa marraskuussa 1983, jolloin Suomen tasavallan presidentti teki valtiovierailun Ranskaan, jossa kohteena oli myös Toulouse.

Aulis Rytkönen

Aulis Rytkönen hurmasi Toulousessa

Aulis Rytkönen on kuolllut


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8904-5

Ei kommentteja: