maanantai 7. heinäkuuta 2014

Lenni Viitala – kultaa ilman seremonioita

Lenni Viitala ja Ruotsin Thure Johansson

Ison-Britannian sateisen harmaa pääkaupunki Lontoo on ensimmäisten sodanjälkeisten olympiakisojen isäntäpaikkakuntana. Kisoja on käyty viisi päivää, eikä Suomella ole vielä yhtään kultamitalia.
Päänavaajaksi nousee maanantaina 2. elokuuta Empress Hallissa 26-vuotias vaajakoskelainen konepuuseppä Lenni Viitala, joka hallitsee viidennen kierroksen ratkaisuotteluaan Ruotsin Thure Johanssonia vastaan ja voitta selvästi pistein. Se riittää vapaapainin 52 kg:n sarjan kultamitaliin.
Hopean saa Turkin Halit Balamir, jonka Viitala on kukistanut ensimmäisessä ottelussaan, ja pronssin jo 35-vuotias Johansson. Lenni Viitala ei ole kuitenkaan tottunut miljoonakaupungin mutkaisiin sokkeloihin, ja häneltä jäävät voittoseremoniat kokematta Lontoon massiivisessa metrossa sattuneen eksymisen takia.
Sanomalehti Keskisuomalainen kuvaa päivän tunnelmia vielä tähän tapaan: ”Riemuitseva joukko suomalaisia ryntäsi Viitalan jälkeen matolle kantaakseen hänet kultatuolissa pois. Viitala oli painikisojen ensimmäinen kultamitalimies. Viitalan mitalisijoitus selvisi, kun Thure Johansson hävisi hänelle pisteillä. Suomalaiset kantoivat Viitalan riemukulussa salin toiseen päähän, minne he olivat perustaneet ”päämajansa”.
Lontoon kisojen virallinen julkaisu merkitsee voittajan näin: I VIITALA,V (Finland). Syynä on se, että Viitalan etunimet ovat kastekirjojen mukaan Vilho Lennart. Kaikille suomalaisille painin ystäville hän on kuitenkin tuttu kutsumanimellään Lenni. Maailman parhaan painimaan maineeseen tottuneelle Suomen kansalle yksi kultamitali olympiakisoissa on kuitenkin pettymys.
Hieman lohtua tuovat silti Kelpo Gröndahlin hopea kreikkalais-roomalaisen painin 87 kg:n ja Reino Kangasmäen pronssi 52 kg:n sarjassa.

Nurmon ja Seinäjoen kautta Jyväskylän maalaiskunnan Vaajakoskelle päätynyt Lenni Viitala oli vikkelenä, temperamenttisena ja voimakkaana kärpässarjan miehenä omimmassa elementissään vapaapainissa,vaikkka menestystä tuli myös kreikkalais-roomalaisessa painissa.

Hänen nousunsa huipulle oli häikäisevän nopea, sillä ensimmäisenä SM-vuonna tuli myös 52-kiloisten vapaapainin Euroopan mestaruus Tukholmassa 26. lokakuuta 1946.
Vuotta myöhemmin järjestettiin EM-kisat vain kreikkalais-roomalaisessa painissa. Kilpailupaikkana oli Tsekkoslovakian pääkapunki Praha, ja 52 kg:n sarjan edusjaksemme lähetettiin Lenni Viitala. Vaikka kreikkalais-roomalainen paini oli Lenni Viitalan sivulaji, hän selviytyi pronssille Ruotsin Bertil Sundinin ja Egyptin Mohammed Abdei Alin jälkeen.

Lenni Viitala aktiivi-uran viimeisiä vuosia haittasi vammautunut olkapää, joka leikattiin vuonn 1950. Työväen Urheiluliiton mestari hän oli kreikkalais-roomalaisessa painissa vuonn 1947.
Vuonna 1947 aivoituneelle Lenni Viitalalle ja hänen vaimolleen Aunelle syntyi seruaavan viiden vuoden aikana kolme lasta.

Lenni Viitala

Yle: Vaajakosken painilegenda viihtyi heinäpellolla
http://www.ksml.fi/urheilu/viitala-on-kiveen-hakattu-vaajakosken-painilegendaa-muistettiin-radiossa/1226316

Yle areena Lenni Viitala
http://areena.yle.fi/radio/1576281
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/suomalaismitalisteja_lontoossa_31144.html#media=31152
Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7 

Ei kommentteja: