sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Pekka Niemi – kulta-ajan mestareita

Pekka Niemi oli kiertänyt Lapin savottoja 12-vuotiaasta poikaklopista lähtien. Vuonna 1937 Pekka Niemi hiihti Cahmonix`n alppirinteillä 50 km:n erillisten MM-kisojen voittajaksi, joita ei hänen jälkeensä ole Suomesta lähtenyt kuin kaksi – Kalle Jalkanen 1938 ja Kalevi Oikarainen 1970.
Chamonix`n kilpailu ei ollut helppo muutenkaan, sillä oman onnensa varassa sai hiihtää koko viisikymppisen. Avustajia ei ladun varressa juuri ollut ja ruokaa sai vain puolimatkassa.

Samoissa Chamonix`n kisoissa Pekka Niemi otti myös hopea viestistä ja pronssia pikamatkalta, joilla hän oli ylränyt olympiapronssiin jo Garmisch-Partenkirchenissa vuotta aikaisemmin.
Todella vaativan viisikymmpisen Pekka Niemi hiihti talvella 1938 Holmenkollenilla, vesikeli oli yhtäkkiä vaihtunut paukkupakkaseksi ja koko latu oli yhtä iljannetta. Alamäessä ei ollut latuja ollenkaan, pekkä merkitty ura.
Pekka Niemi voitti kilvan ja Jussi Kirjavianen, hiihtomme historioitsija, on pitänyt tuota voittoa ”uuden ajan suomalaisten suurhiihtäjien ihmeellisimpänä saavutuksena”. Kilvan kakkonen Pekka Vanninen jäi viisi ja puoli minuuttia, paras ullkomaalainen yli kymmenen minuuttia, Klaus Karppinen liki 15 ja Kalle Jalkanen yli 18 minuuttia.

Pekka Niemen hiihto oli mielikuvituksellisinta mitä oli nähty!” täräytti eräs ruotsalainen toimittaja, kun oli nähnyt voittajan täysin valkoisiksi kuluneet suksenpohjat. Voiteluvoitosta ei tosiaan sopinut edes vihjaista saavutuksen takana oli mies itse, ei mikään muu.

Pekka Niemi

Lähdeaineisto Huippu-urheilun historia 4 ISBN 951-0-08692-4 


Ei kommentteja: