lauantai 12. heinäkuuta 2014

Lassi Parkkinen – pikaluistelu nousee juoksuhaudasta

Sankarivainaja-maailmanmestari Birger Waseniuksen puoliso ojentaa pikaluistelun uudelle maailmanmestarille kukkia Suomi-Ruotsi-jääpallomaaottelun erätauolla.

Helmikuun 16. päivänä 1947 yli 30 000 katsojaa todistaa Oslon Bislett-stadionilla, kun 29-vuotias Lassi Parkkinen kiertää rataa yhdessä Norjan Sverre Farstadin kanssa. Kyseessä on maailmanmestaruus, ei enempää eikä vähempää, matkana 10 000 metriä. Parkkisella on varaa hävitä norjalaiselle 21 sekuntia. Hän tietää sen, Farstad tietää sen, yleisö tietää sen. Parkkinen luistelee kuin hurmiossa ja lyö norjalaisen lopulta 30,4 sekunnilla. Hän on maailmanmestari, Suomen viides kautta aikojen.

Lassi Parkkinen oli ollut mukana jo Helsingin MM-kilpailuissa 1939, kun sittemmin talvisodassa kaatunut Birger Wasenius voitti edellisen maailmanmestaruuden. Hän oli menettänyt kenties parhaat vuotensa rintamalla, elämä ja urheilu tuntuivat olevan vasta alussa. Maailmanmestaruus, veiläpä Oslossa, viesti maailmalle, että Suomen urheilu oli edelleen olemassa.

Lassi Parkkinen ehti nousta kansalliselle huipule jo ennen sotia. Ensossa Vuoksen rannalla vietettyjen poikavuosien läpimurto osui nuorten Ruotsi-maaotteluun 1937, jossa Parkkinen voitti kaikki matkar. Juniori katsottiin niin hyväksi, että hän pääsi seuraavana vuonna ensimmäisiin MM-kisoihinsa Davosiin. Siellä hän oli yhdeksäs. Ylioppilastalvena 1939 Helsingissä käydyt MM-kisat menivät vähän huonommin, mutta vuosiahan oli. Lisäksi voitto tuli kuitenkin Suomeen, Birges Waseniukselle.

Sodan aikana Parkkinen harjoitteli sen minkä olosuhteilta pystyi ja nousi Suomen parhaaksi. Kun kilpailutoiminta alkoi elpyä, Parkkinen oli heti mukana. Hän paransi v. 1946 sekä 5000 ja 10 000 m;n SE:tä ja luisteli seuraavan vuoden alusssa akateemiseksi maailmanmestariksi. EM-kisoissa Tukholmassa hän oli kahdeksas, ei siis mikään suosikki ennen Oslon MM-kisoja. Oslossa kaikki kuitenkin meni kohdalleen, ja Parkkisesta tuli maailmanmestari. Vuoden lopulla häneti valittiin yhdessä maratonjuoksun Euroopan mestarin (1946) Mikko Hietasen kanssa Suomen parhaaksi urheilijaksi.

Sankt Moritzin kisojan alla Parkkinen joutui olemaan harjoittelemata kaksi viikkoa noidannuolen takia. Hän pääsi kuitenkin mukaan ja otti mitalin, hopeaa 10 000 m:llä. Toinenkin oli lähellä. 1500M:n pronssi jäin vain 0,7 sekunnin päähän.
Oslon talvikisoissa 1952 Parkkinen ei ollut parhaimmassa vireessään, mutta niiden jälkeen MM-kilpailuissa Hamarissa nähtiin vielä kerran taistelija-Parkkinen. Norjan Hjallis Andersenin piti voittaa miten tahtoi, mutta olympiakisoista sisuutnunut Parkkinen piti Andersenia tiukalla loppuun asti, ei voittanut, mutta teki kilpailusta kilpailun ja otti hopeaa.

Jäähyväiset MM-jäille Lassi Parkkinen jätti Helsingissä v. 1953. Hän luisteli uransa aikana kaikkiaan neljä kotimaan ratojen Suomen ennätystä: mm. 1952 yhteispiste-ennätyksen 199,723 rikkoen Clas Thunbergin 24 vuotta vanhan SE:n.

Lassi Parkkinen

Lassi Parkkinen


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8904-5

Ei kommentteja: