keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Tapio Räisänen – mäkihypyn hurma

Taivalkoski on laaja pitäjä Koillismaan erämaiden keskellä. Tyrävaarasta, Tapio Räisäsen kotikylästä, on matkaa kirkolle 30 kilometriä. Tyrävaaran kupeessa kohoaa Kuljunmäki, Se veti puoleensa kylän poikia. Sinne johti myös Tapion askel ilta illan jälkeen. Kuljunmäen luonnonmäestä hän räväytti ensimmäisen mäkiennätyksenäs: 12,5 metriä sälesuksilla.

Tyrävaaran lasten oli jätettävä kotikylänsä 13-vuotiaana mikäli mieli elämässä eteenpäin. Tapiokin lähti keskikouluun kirkonkylälle. Kirkonkylän mäki oli ylivoimainen houkutin nuorelle pojalle. Niin kova oli mäen veto, että koulukirjoja ei ehtinyt majapaikkaa koulunpäivän jälkeen heittämään. Kirkonkylän mäestä ei hypätty pitkälle. Mutta 20-25 metrinkin lento oli tarpeeksi pitkä lentämisen hurman kokemiseen. Tapio koki tuon hurman, ja se tunne ei hellittänyt sen jälkeen otettaan, Oma laji oli löytynyt.

Talvi 1964 oli tärkeä talvi Räisäselle: ensimmäiset kilpailut ja kilpailumatka. Se oli uusi, kiehtova maailma. Menestys, se ei ollut hääppöinen, mutta uudet kokemukset, uudet ystävät ja uudet mäes, olivat nyt menestystä tärkeämmät.
Seuraavana talvena Räisänen oli valmis nousemaan jo Taivalvaaran mäen torniin. Jalassa olivat Matti Pietikäisen vanhat sukset, jotka oliva kulkeutuneet Talvivaaran mäelle. Varttitunnin keräsi 14-vuotias keskikoululainen rohkeuttaan ennen kuin uskalsi lähteä tornista alas. Siinä hypyssä ylittyi yksi tärkeä kynnys. Pelko oli voitettu.
Kun Räisänen sai käteensä keskikoulun päästötodistuksen, ohjasi mäkhyppy jo valintoja elämässä. Räisäsen valinta oli Lahti ja rakennuspiirtäjäkurssi. Salapausselän vanhan puumäesn siluetti piirtyi Lahden taivasta vastaaan korkeana, jopa pelotavana. ”Tuolta minun ei tarvitse onneksi koskaan hypätä”, mietti tulija Taivalkoskelta, Mutta ei kestänyt kuin muutama viikko, niin sama miettijä tuli jo tornisa alas,

Lahdessa Räisänen päsi haistelemaan mäenlaskun tuulia huipulta. Suuret tähdet, Veikko Kankkonen heistä kirkkaimpana, tulivat tutuiksi mäkimontussa. Ne olivat tärkeitä hetkiä Koillismaan nuorukaiselle. Kurssi loppui ja Lahti oli jätettävä. Räisänen muutti Ouluun, missä oli virinnyt mäkihyppyinnostus. Oulun poikien kanssa Räsiänen kiersti Virpiniemen, Muhoksen ja Taivalkosken mäet. Mäet olivat pieniä, mutta hyppyjä kertyi valtavasti valmentaja Sulo Nousiaisen silmien alla.

Läpimurto talvella 1969

Oulusta Räisänen muutti Kajaaniin, missä mäkihyppy eli vahvoja vuosiaan. Heikki Väisänen ja Eljas Heikkinen saivät Räisäsestä hyvän vahvistuksenn KHS:n mäkikaartiin. Keväällä 1969 Räisänen teki läpimurtonsa kansalliseen kärkeen. Se tapahtui syntymäpitänä iltakisoissa, joihin mäkihyppääjät kokoontuivat Rukan kisojen jälkeen. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Räisänen johti kilpailua, ja Juhani Ruotsalaisenkin joutui kyselemään, että minkä näköinen mies se Räisänen on?

Talven näytöt riittivät urheilukomppaniaan, joka oli tuolloin Kajaanissa. Urheilukomppaniassa Räisänen oppi, mitä harjoittelu on ja mitä se vaatii. Sen opetti hänelle Lauri Musakka, joka valmensi Räisästä useita vuosia vielä armeijan jälkeenkin.

Liitto esitti jo Innsbruckiin

Liitto esitti Räisästä jo Innsbruckin olympiakisoihihn 1976, mutta olympiakomitea ruksasi nimen yli. Putoaminen olympiakoneesta ei katkeroittanut Räisästä. Näytöt olivat heikot, hän itsekin ajatteli. Paikka liiton valmennusryhmässä oli joka tapauksessa varmistettu.

Talvella 1977 Räisänen oli seitsemäs sekä lentomäen MM-kisoissa Vikersundissa että Lahden esikisoissa. Se antoi uutta uskoa: mahdollisuuksia parempaankin on. Syksyllä 1977 Räisänen aloitti tiiviin harjoittelun päämääränään Lahden MM-kisat, Hän muutti asumaan Lahteen. Kaikki oli nyt pelissä. Mutta vähällä oli, ettei kisajoukkueen ovi sulkeutunut taas nenän edessä, Räisänen valittiin joukkueeseen viimeisenä varamiehenä.

MM-kisojen suurmäkeä ei pystytty hyppäämään ohjelman mukaisesti. Tuuli siirsi kilpailun seuraavaan aamuun. Numero 41, Tapio Räisänen, leiskautti ensimmäisellä kierroksella 110 metriä, Räisänen oli keskittynyt hyppyynsä niin syvällisesti, ettei hän muista siitä jälkeenpäinkään mitään.
  • Kun kipusin portaita montusta, mittamies sanoi 110 metrin kohtalla, että tähän putosit.Se oli ensimmäinen muistikuvani torrnista lähdön jälkeen.”
Toisen hyppynsä Räisänen muistaa paremmin. Ilmalento ei onnistunut täydellisesti. Sitten alkoi odotus, pitkät jännittävät minuutit. Mies toisensä jälkeen tuli tornista alas, mutta Räisäsen nimi pysyi taululla ylimmäisenä. Viimeinen hyppy ja kilpailu oli päättynyt: suurmäen maailmanmestari 1978 oli Tapio Räisänen.

Kun minä, Erkki Aho, olin Pudasjärven Osuuskaupan markkinointipäällikkönä 1980-luvulla, niin palkkasin Tapio Räisäsen Pudasjärven Osuuskauppaan rakennusinsinööriksi.Tapio Räisänen oli todella fiksu ammatti-ihminen, josta oli suurta hyötyä Pudasjärven Osuuskaupalle.

Tapio Räisänen

Tapio Räisäselle voitto MM-suurmäessä 1978

Maailmanmestari rakensi maalaisparatiisin


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

Ei kommentteja: