maanantai 8. kesäkuuta 2015

Erkki Antila – vähästä kiinni

Erkki Antila näytti kilpailijan lahjansa jo nuorten MM-mittelöissä. 10 kilometrillä hän saavutti hopeaa 1974 jääden kullasta vain kolme sekuntia. Nuorten MM-viesteissä Antila nappasi kolmem mitalia: kultaa 1974, hopeaa 1973 ja pronssia 1975. Aseena näissä kisoissa oli vielä silloin käytössä ollut kivääri. Lisäksi Antila sai nuorten MM-viestihopeaa pienoiskiväärillä, joka vuonna 1978 lopullisesti syrjäytti kiväärin ampumahiihdon kilpailutoiminnassa.

SM-kilpailuissa Antila voitti 10 kilometrin mestaruuden vuonna 1976 heti siirryttyään yleiseen sarjaan. Hän oli siihen mennessä nuorin suomalainen ampumahiihdon Suomen mestari. Päästyään kympillä SM-kullan makuun Antila voitti tällä matkalla Suomen mestaruuden viisi kertaa peräkkäin. 20 kilometrillä hän ylti Suomen mestaruuteen kolme kertaa: vuosina 1977-79.

Vuonna 1976 jurvalaisen maanviljelijan pojan meriittilistaan merkittiin myäs Pohjoismaiset mestaruudet 10 kilometrillä ja viestissä, PM-kultaa hän sai kympillä vielä vuonna 1980 sekä viestissä 1977 ja 1980. Kaikkiaan hän saalisti PM-kisoista 11 mitalia.
Erkki Antila valittiin 1976 Insbruckin olympiakisoihin, mutta nuorukaisen osaksi jäi varamiehen tehtävä. MM-kisoissa 1970-luvulla Erkki Antila ylsi kärkikymmenikköön henkilökohtaisilla matkoilla kaksi kertaa. 10 kilometrillä hän oli kymmenes 1977 ja 20 kilometrillä kahdeksas 1978. Luotettavan viestinmiehen vakiotehtävänä oli hiihtaa avaus- tai kakkososuus. Lake Placidin olympiakisoissa 1980 hän sijoittui kympillä viidenneksi jääden pronssimitalista vain reilun 20 sekuntiaa.

Erkki Antilan tähtihetket osuivat Lahden MM-kilpailuihin 1981. Kisojen avausmatkalla 20 km:llä suomalaisemenstys oli valtaisa. Heikki Ikola voitti ylivoimaisesti maailmanmestaruuden ennen DDR:n varmaa kilpailijaa Frank Ulrichia. Erkki Antila kruunasi suomalaisemenestyksen pronssimitalilillaan. Todellinen jännitysnäytelmä tarjottiin suomalaisyleisölle miesten kympin kisassa, jossa mitalikolmikko mahtui vajaan viiden sekunnin sisään.

Jurvalaisen suksi luisti ja ammunta sujui. Niinpä hän kotiyleisön hurjasti kannustaessa meni niukasti johdoon reilulla kolmella sekunnialla ja maailmanmestaruustoiveet Lahdessa olivat korkealla. Takaa tuli kuitenkin kokenut kettu Frank Ulrich, joka oli voittanut tämän matkan kolmissa edellisissä suurkisoissa. Myös tarkasti ampunut Ulrich pystyi käyttämään hyödykseen taka-ajoasemaansa ja nappasi voiton Antilan ja suomalaiskatsomon pettymykseksi niukalla 1,6 sekunnin erolla. Pronssimitalisti Ranskan Yvon Mougel jäi kullasta vain 4,9 sekuntia. Yleisölle oli tarjottu kaikkien aikojen jännittävin MM-tasonn ampumahiihtokilpailu.

Erkki Antila saalis MM-Lahden henkilökohtaisilla matkoilla oli todella komea: hopeaa ja pronssia. Lahden MM-kisojen jälkeen Erkki Antilan paras MM-sijoitus oli viides tila 20 kilometrillä 1982.

Erkki Antila

Heikki Ikola ampui kolmannen MM:n


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

Ei kommentteja: