maanantai 9. helmikuuta 2015

Tapio Kantanen – Munchenin kolmas mies

Tilaisuuksia, niitä Tapio Kantaselle kesällä 1972 tarjottiin, mutta hän ei ottanut niitä vastaan. - Kaikki hokivat ympärilläni, että ennätyksestä voisi tulla vain turhia paineita. Silloin uskoin, mutta en enää: Mitäpä paineita minä olisin ME:stä saanut, en ainakaan usko. Muihin sen sijaan kova tulos olisi saattanut vaikuttaa vaikkapa niin, että Munchenin estefinaali olisi juostu hivenen toisella vauhdinpidolla, murahtaa Kantanen, jonka esitykset ennen Muncheniä olivat todella vakuuttavia. Rentoja juoksuja, käsijarru päällä hän rullasi kevyesti maalin jopa 8.24:n vauhdissa.

ME oli silloin 8.22,0. Sen Kantanen alitti 14. syyskuuta, mutta valitettavasti maaliin ehti yksi mies (Anders Gärderod) ennen häntä. Kantanen voitti Munchenin 3000 m:n eseiden alukeränsä ajalla 8.24,8. Kantasen takana loikki maaliin edellisten kisojen 1500 m:n voittaja Kipchoge Keino, 8.27,6.

Toisessa erässä pinkaisivat ensimmäisinä maaliin Ben Jipcho ja Mikko Ala-Leppilampi. Kolmannen erän voitti Pekka Päivärinta. Suomi vastaan Kenia. Suomella kolme mitaliehdokasta? Kantanen seurasi läheltä, kun suomalaisten mitaliehdokkaiden joukko alkoi kaventua ennen loppukilpailua. Pekka Päivärinta harjoitteli käsien nostamista hotellihuoneessa eikä se tiennyt hyvä. Mikko Ala-leppilammen kohtalon Kantanen näki lähempää kuin kukaan muua:- Elmer Ukkola hieroi linjamenttia jalkoihini ja katselin hierontapöydältä, kun Mikko käveli päin vaatenaulakkoa. En aivan ehtinyt huutaa. Naulakko oli niin matala, että se oli todellinen ansa; kuka tahansa olisi voinut iskeä siihen päähänsä.

Veri valui ja tohina oli suuri, mutta Kantanen muistelee ajatelleensa, ettei Mikosta ainakaan ole tässä kilpailussa vaaraa. Kenialaiset eivät sittenkään vetäneet. Keinon npeutta olisi voinut rassata vain kovalla vauhdinpidolla, mutta Kantanen hyväksyi käsikirjoituksen nikottelematta.
Puolimatkaan käveltiin ajassa 4.26. Vasta kaksi kierrosta ennen maalia Bronislaw Malinowski teki aloitteen – ja vain 100 metriä myöhemmin Kantanen oli menettänyt pelin. -Jälkeenpäin olen arvellut, että olin kaksi-kolme askelta liian kaukana. Vauhti kiihtyi niin äkkiä ja yllättäen, että menetin tuntuman Keinoon. Ehkä se kolhaisi hieman..

Muut putosiva heti, paitsi Ben Jipcho, jonka Kantanen tavoitti viimeisellä vesiesteellä ja loikkasi sisäkautta ohi. - Mitään muuta ajatusta siinä ei enää päähän mahtunut, nappi lautaan vain. En tiedä miten olisi loppusuoralla käynyt, jos olisin päässyt Keinon rinnalla tulemaan? Mutta Keino meni mailerin rytmeineen ja Jipcho nousi Kantasen rinnalle. - Minulle on joskus sanottu, etten vetänyt täysillä loppuun saakka. Se ei pidä paikkaansa, kyllä minä maalissa tyhjä olin. Muistan pohtineeni, että toki pronssikin mitalista käy.

Vuonna 1973 Kantanen varmisti asemiaan huipulla ja voitti esteet mm. Euroopan cupinfinaalissa. Toiveikkaana hän lähti EM_Roomaan 1974. -Alkuerässä meni 8.23,8 kuin tyhjää vaan. Finaalin painuin kevein mielin, missää nimessä en lähtenyt ainakaan häviämään. Mitalia ei kuitenkaan tullut. Kolmannella vesihaudalla Kantasen piikkarin piikki lipesi puomilta. Virhe muutaman millin luokkaa, mutta se riitti, Kantanen syöksyi sivuttain veteen. - Voin vakuuttaa, että kun kypystä lentää, takki menee takuulla tyhjäksi. Törmäyksen vaikutukset kertautuivat seuraavalla esteellä. Kantanen kompastui toistamiseen. Maaliin hiipi pettynyt mies.

Elämänsä kunnon Kantanen saavutti 1976. Montrealista hän lähti hakemaan mitalia, mitäpä muuta. - Olin kesällä hävinnyt Anders Gärderudille, mutta odotin tasapäistä kamppailua. Frank Baumgarthertlin vaarallisuuden olin nähnyt Euroopan cupissa 1975, tyyppi oli sitkeä roikkuja ja kova kirijä, vaikka pyörtyilikin omituisesti silloin tällöin. Kolmas kova pala oli tietenkin Malinowski. Jos Kantaselle olisi ennen kilpailua kerrottu, että hän jäisi ajalla 8.12,6 neljänneksi, hän ei olisi uskonut. Vaikea sitä on uskoa vieläkään.

Tapio Kantanen

Tapio Kantanen olympiapronssille

1972 3000 m esteet Muchen oympialaiset

Urheilu on vaietun vuo­si­kym­me­nen­sä vanki


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

Ei kommentteja: