lauantai 3. tammikuuta 2015

Kalevi Häkkinen – Häkä – 200 km/ h

Kalevi Häkkinen oli Italian Cerviniassa tunnempi mies kuin kotimaassaan.

Italian Cervinia talvella 1968. Italialaiset ovat suosikkeja nopeuslaskun vuosittaisessa nopeuskokeessa, lajin epävirallesissa MM-kilpailussa. Nopeuslaskun kansainvälisestä kermasta löytyy kuitenkin mies, joka uskaltaa olla eri mieltä voittajan henkilöstä. Jo 40-vuotias veteraani. Epäilijä oli nimeltään Kalevi Häkkinen, suomalainen sisupussi maanviljelijä, Olymmpiakävijä ja entinen ME-laskija. Neljä vuotta aiemmin samaisessa Cervinassa Häkkinen oli kiitänyt suksilla ennen kokematonta 172,412 tuntinopeudella.

Vuonna 1964 Häkkisen aika lyötiin viiden miehen voimin, mutta 1968 tulos 172,415 riitti mestaruuteen. Ennen muuta italialaisten suureksi harmiksi. - Kyllä se oli urani ehdotona tähtihetki, tai toinen niistä. Voittaa lajin valtamaan Italian edustajat heidän omalla kotikentällään. Se oli jotain. Italiassa nopeuslasku oli siihen aikaan tabu, vähän niin kuin Ferrari tai Inter Milan.

Kalevi Häkkinen oli vlamis toiseen mestaruuteensa kahta vuotta myöemmin. Hankasalmelainen pransai ME:tä kolmasti, 176, 178 ja viimein 182,555 kilometriä tunnissa, Mestaruus oli vain sinettiä vaille. - Viimeinen päivä kuitenkin muutti asetelmat. Suksi lähti alta ja kaaduin, kun kaikki tuntui menevän erittäin hyvin. Voittajaksi selvisi japanilaislaskija 183 kilometrin tuntinopeudella. Se taas taisi olla urani suurin pettymys.

Erikoista kyllä Kalevi ”Häkä” Häkkinen koki pitkän ja kunniakkaan uransa toisen tähtihetken vasta 24 vuotta ensimmäisen jälkeen Cortinan olympiakisojen syöksylaskun 23:ksi sijoittunut suomalainen oli Albertvillessa, tarkemmin Les Arcsissa nopeuslaskun esilaskijana. - Se oli täydellinen lasku. Pääsin lähtemään radalle ylempää kuin kukaan muu aikaisemmin, koko homma meni suorana miljooniin televisiovastaanottimiin, ja minua kieltämättä vähän jännitikin. Näytöslajin aseman saaneen nopeuslaskun esilaskijoiden aikoja ei valitettavasti kellotettu virallisesti. Häkkisen epäviralliseksi nopeudeksi ilmoitettiin vain, että jossain 210 ja 220 kilometrin välillä. Ja laskija oli jo 63-vuotias.

Häkkisen virallinen ennätys kirjoitetaan numeroin 205,011. Sen hän laski kuusikymppisenä tulevien olympiakisojen maastossa edellämainitussa Les Arcsissa.

Kalevi Häkkinen

Häkä rinteessä
Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

Ei kommentteja: