tiistai 19. elokuuta 2014

Pekka ja Benjam Vanninen

Benjam Vanninen

Pekka Vanninen

Kohtalo puuttui molempien Vannisen huippuveljesten kilpailu-uraan tavallista ankarammalla kädellä. Niinpä ainoaksi olympiasaavutukseksi jäi Benjamin eli tuttavallisemmin Benin 50 kilometrin pronssi Sankt Moritzin 50 kilometrin hiihdossa vuonna 1948. Hän olisi paremmalla onnella voinut olla mitaleilla vielä Oslossa vuonna 1952. Temperamenttinen luonne teki kuitenkin temppunsa jo pari vuotta aikaisemmin, kun Suomen Hiihtoliiton valitsijat jättivät hänet MM-joukkueesta. Ainakin omien sanojensa mukaan epäsuosiossa ollut boheemi nosti suksena kotitalon vintille ja sinne ne myös jäivät.

Toinen kohtalokas sattumus kävi Pekka-veljen kohdalle, kun hän vuoden 1938 Lahden MM-kisojen 50 km:llä hiihti selvässä johtoasemassa harhaan. Edellisen vuoden Suomen mestari ei 32 km:n jälkeen enää ilmestynyt väliaika-asemalle, ja niin maailmanmestariksi leivottiin Kalle Jalkanen. Hopeallekin hiihti toinen mies. Alvar Rantalahti. Ratoja ei vielä tähän aikaan merkitty niin huolellisesti kuin nykyään.

Vanniset olivat Laatokan rannoilla sijaitsevasta Harlun pitäjän Rantalahdesta. Varsinkin tumma Beni muisteli isäänsä Ontreita. Rantalahdessa alkoivat myäs hiihtäjäurat, mutta sotien jälkeen kotipaikat vaihtuivat olosuhteiden pakosta. Ikäeroa veljeksillä oli kymmenen vuotta. Pekan kilpailu-ura kesti yli kaksi vuosikymmentä Benin tyytyessä pakostakin vähempäään.

Vanhempi veli Pekka voitti 50 km:n SM-kultaa esimmäisen vuoden 1937 voiton jälkeen vielä viidesti, mutta nuoremman parhaaksi saavutukseksi jäi SM-hopea. Salpauselän päämatkan kumpikin voitti kahdesti. Siihen aikaan arvostettiin korkealle myäs Puijoa ja Ounasvaaraa. Edellisen maisemissa Pekka oli paras kolmasti, pohjoisempana Beni voitti kaksi kertaa. Viisikymppisiä ei kumpikaan kaihtanut, vaan molemmat saattoivat hiihtää meillä nykyisin suorastaan pelätyn matkan vaikka kerran viikossa.

Vuoden 1948 talviolympiakisojen karsintahiihto Vuokatissa muodostui Benjam Vanniselle kohtalokkaaksi. Uuden vuoden päivän aamuna oli pakkasta yli 40 astetta, eikä se montaa pykälää laskenut kilpailun alkuun mennessä. Mutta siihen aikaan pakkasrajoituksia ei tunnettu, vaikka valmentaja ja vuoden 1932 Lake Placidin olympiavoittaja Veli Saarinen oli varmasti tilanteesta hyvin selvillä.
Kisa hiihdettiin, ja Beni Vanninen voitti toiseksi tulleen Aarne Jalkasen 17.48 minuutilla. Yimääräisenä muistona mies sai kuitenkin ikuisen vamman; keuhkoputken tulehduksen, joka jäi olymiakiireissä hoitamatta. Svetisin alpeille lähdettiin vaikka hengitys kulki tuskaisesti.

Sankt Mortizissa käytiin mitalitaistelu Vannisen veljesten ja Ruotsin Anders Törnqvistin kesken. Kohteena oli tosin vain pronssi, sillä hyvinvoivan länsinaapurin Nisse Karlsson ja Harald Eriksson olivat menneet menojaan. Nuorempi veli veti sillä kertaa pitemmän korren, sillä 15 minuuttia myöhemmin ladulle lähtenyt Pekka ei hurjasta loppuvedostaan huolimatta aivan tavoittanut tätä. Maalissa oli eroa 30 sekuntia ja mitali oli Benin.

Pekka sijoittui neljänneksi myös Zakopanen MM-ladulla 1939 ja kuudenneksi Rumfordissa 1950. Jälkimmäisissä oli takana jo kaksi haavoittumista, lievempi talvisodassa Pitkärannan lähistöllä ja vakavampi Siiranmäessä kesäkuussa 1944. Välirauhan aikana hän oli 1941 sotilaspartion johtajana Cortinan dÀmpezzon MM-kisoissa, kun kilpailu oli pakko keskeyttää kolmannen veljen, vääpeli Aki Vannisen olkapäävamman vuoksi.

Harvilaatuisen kilpailu-uransa Pekka Vanninen päätti Vasa-hiihtoon olympiavuonna 1952. Benjam Vanninen oli jo silloin siirtynyt suksivoiteiden valmistajaksi kokeilematta oikeastaan koskaan kykyjensä ylimpiä rajoja.

Pekka Vanninen

Benjam Vanninen

Sinivalkoista suksea vauhditettiin dopingilla jo 1940-luvulla
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/sinivalkoista_suksea_vauhditettiin_dopingilla_jo_1940-luvulla_82483.html#media=94690


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903--7

Ei kommentteja: