keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Tapani Niku – murtomaan sisukas mestari


1924 Chamonix`n talviolympiakisojen 50 km:n latu sai suomalaisilta hiukset pystyyn. Rata nousi lähes 2000 m:n korkeuteen ja palasi sieltä alas maalialueelle. Nousu ei suomalaisia hirvittänyt, ainahan ylös pääsee, mutta laskut … Esimakua oli toki jo saatu Ruotsin ja Norjan murtomailta, mutta alppirinteet olivat kokonaan toista kuin Åre ja Holmenkollen, Salpausselästä ja Puijosta nytpuhumattakaan.

Matkaan oli kuitenkin lähdettävä. Menestykseen oli kotimaassa kiinnitetty suuria toiveita, ja rahaakin oli kerätty sen verran, että luopumista ei voinut ajatellakaan. Matkan varrella suomalaisten pelot osoittautuivat aiheellisiksi. Voittajasuosikkeihin luettu Tapani Niku, suksiseppä Haapajärveltä, selviytyi nousuista hyvin, mutta lasku jäistä rinnettä pitkin oli liikaa. Niku yritti jarruttaa menoa panemalla sauvansa jalkojen väliin ja istumalla niiden päällä,mutta se ei auttanut: mies suistui ladulta, ja kompuroi tunteja myöhemmin suomalaisten majapaikkaan kylki ja käsi kipeänä, huuli halkinaisena, sekopäisenä ja yltä päältä mustelmissa. Saman kohtalon oli kokenut toinen kahden vuoden takainen Holemnkollen sankari Anton Collin. Ainoana suomalaisena selvityi maalin asti Matti Raivio, joka lopputuloksissa seitsemäs.

Kolme päivää myöhemmin 2. helmikuuta, oli edessä 18 km:n kilpailu. Rata oli jälleen vaikea, rinteet olivat yhtä jyrkkiä kuin ennenkin, mutta poisjääntiä ei voinut kuvitellakaan. Tapani Nikun kylki muistutti jokaisella sauvanvedolla 50 km:n taipaleesta, mutta sinnikkäästi mies painoi eteenpäin jäistä latua. Tasamaalla ja nousuissa hän pysyi hyvin norjalaisten vauhdissa, mutta alamäissä tuli vaikeuksia. Maalissa Niku oli kolmanneksi nopeimpana. Edellä olivat Norjan yhdistetyn miehet Thorleif Haug ja Johan Gröttumsbraaten. Mikäli sääntöpykäliä olisi tulkittu oikein, Nikulle olisi kuulunut kultamitali, nyt hän sai tyyytä pronssiin, joka sekin oli Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen hiihdossa.

Tapani Niku ehti urallaan hiihtää yhdeksän henkilökohtaista Suomen mestaruutta.

Tapani Niku

Chamonix´sta Sankt Moritziin

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/chamonixsta_sankt_moritziin_4838.html#media=4855
Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8905-35

Ei kommentteja: