perjantai 4. huhtikuuta 2014

Gunnar Bärlund – Suomen ensimmäinen nyrkkeilyn Euroopan mestari


Gunnar Bärlund lähti suurin toivein vuoden 1932 olympiakisoihin Los Angelesiin. Raskaan sarjan kultamitali tuntui täältä katsoen olevan silloin 21 vuoden ikäisen merisotilaan saavutettavissa. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä arpa heitti GeeBeen vastustajaksi Argentiinan Santiago Alberto Lovellin. Lovell voitti pistein GeeBeen. Myöhemmin Geebee sai maksaa kalavelat takaisin 29.12.1937. Bärlundin täysosumat pudottivat Lovellin sekä 4. että 6. erässä kanveesille. Lopullinen tyrmäys jäi tulematta mutta suomalaisen pistevoitto oli selvä.

Gunnar Bärlund ja Buddy Baer kohtasivat ensi kerran toisensa punnituksessa. Vaaka näytti suomalaisen painoksi 90,9 kiloa aj pituutta 187 cm. Byer oli suomalaista 13 cm pitempi ja painoi 110,3 kiloa. Vedonlyönnissä Baer oli suosikki suhteessa 3-1, mutta ero pieneni iltaan mennessä olen Gardenin ovien ja lippuluukun auetessa enää 2-1. Katsomoon saapui 8565 maksanutta katsojaa. Joukossa kymmeniä, ehkä satoja siirtolaisia Suomesta ja Ruotsista, pidettiinhän Bärlundia monella taholla nimensä ansiosta ruotsalaisena.

Viiden esiottelun jälkeen ja kellon näyttäessö pääottelujen perinteistä aikaa 22.00 saapuoi GeeBee kehään sinisessä viitassaan ja Suomen lippu rinnassaan sekä nyrkkeilyhousujen lahkeessa. Baerilla oli yllään ruskea viitta, jonka selkaan oli sommiteltu karhun kuva, merkitsihän Baer suomeksi karhua.

Alku näytti suomalaisen kannalta uhkaavalta, sillä vastoin odotuksia Baer iski vasenta suoraa, vaikka miehen valttina edellisissä 40 ottelussa ilman amatöörikokemusta oli ollut oikean käden suora sekä swingi eli heiladuslyönti. Bärlund onnistui vasta erän lopulla sukeltamaan Buddy käsien alta ja lyömään tämän vartaloon. Tuomari näyttikin antavan erän Baerille. New Yorkin valtiossa ottelu arvosteltiin voitettujen erien perusteella eikä osumien pistelukuna, kuten muualla yleensä oli tapana.

Toisessa erässä Bärlundin kohokoukut ja vasen suora purivat, erä oli suomalaisen. Bärlundin päättäväinen ote jatkkui. Baer perääntyi ja joutui sitomaan pidellen kolmanen erän lopulla vatsaansa yleisön huutaessa pahehksuvasti. Kehän tapahtumat etenivät samaan tapaan Berin nenän valuessa 5. erässä jo verta ja seuraavassa aukeni Buddy silmäkulmakin. Seitsemäs erä oli ratkaiseva, kun Bärlund ahdisti vastustajansa kehän kulmaan ja pippuroi väsynyttä jättiläistä mielin määrin. Tämä katseli omaan nurkkaansa, laski molemmat käde sivuilleen ja kehätuoamri kiirehti hoippuvan nyrkkeilijjan avuksi nostaen 1.36 minuutin kohdalla suomalaisen käden voiton merkiksi. Se oli teknillinen tyrmäys eli knock out!

Voitto nosti edellisenä vuonna kerran neljäntenä olleen suomalaisen maailmanmestari Joe Louesin toiseksi haastajaksi Max Barin jälkeen. Seuraavana oliva Bob Pastor, Tony Galento, Tommy Farr, Maxie Rosenbloon, Max Schmeling, Buddy Konx, Lou Nova ja Alberto Lovell. Gunnar Bärlundin osakkeet olivat korkeammalla kuin koskaan.

Korttitalo romahti kuitenkin vielä saman vuoden kuluessa, kun ”Kalifornialainen veriappelsiini” Lou Nova murjoi GeeBeen silmäkulmat tohjoksi ja kukisti tämän toisessa sekä samalla viimeisessä esiintymisessä Gardenin kehässä. Vaikka Bärlun tämän jälkeen kohtasi Mannin, Buddy Bearin ja Novan lisäksi viisi Joe Lousin kanssa MM-kehään nousutta vastustajaa, eivät edes voitot Mannista ja Baerista nostaneet suomalaista enää vuoden 1938 tasolle.

Gunnar Bärlund

Gunnar Bärlund

Gunnar Bärlund

Gunnar Bärlund

Gunnar Bärlundin vaiheita
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/gunnar_barlundin_vaiheita_4892.html#media=4897

Gee-Bee voitti jäähyväisottelunsa
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/gee-bee_voitti_jaahyvaisottelunsa_6405.html#media=6409

Radiohaastattelu Gunnar Bärlund 1965
http://www.youtube.com/watch?v=XUw0m1ma4OQ

Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8905-35

Ei kommentteja: