lauantai 2. marraskuuta 2013

Timo Seikkula – maailmanmestariTimo Seikkula on kulkenut pitkän tien luistimilla. Jo tässä Pohjankylän luistelualueella otetussa kuvassa on mailakin mukana. Timon vanhempien mukaan luistimet ja maila ovat hänen ensimmäisensä. Muutamaa vuotta myöhemmin Timo nähtiin – yhtenä nuorimmista – Pentti Matikaisen, Hannu Aravirran ja Reijo Ruotslaisen Kalajoen jäähallissa vetämässä jääkiekkokoulussa, mistä myös on säilynyt kuva muistona.Tämä jääkiekkokoulu pidettiin Kalajoen kuplahallissa heinäkuussa sekä 1986 että 1987. Moni epäili Ruotsista ostettujen jääntekokoneiden tehoa yli 25 asteen helteillä, mutta loppujen lopuksi kaikki toimi moitteettomasti ja koulun rehtori Matikainen antoi vuolaasti kiitosta tapahtuman järjestäjille.

Jäkiekkokoulun siirtäminen aikaisemmast pitopaikastaan Oulusta Kalajoelle oli Matikaisen kannalta tietty riski, mutta onnistuminen johti siihen, että tapahtuma pidettiin Kalajoella myös seuraavina kesinä. Kummallakin kerralla oli mukana maksimimäärä eli 120 poikaa, joukossa useita Oulun Kärppien tulevaisuuden toivoja Janne Niinimaasta lähtien. Kalajokisia oli 20-30, loput ymäri Suomen ja muutama Keski-Euroopasta. Siihen aikaan jääkiekkokouluja oli Suomen suvessa yhteensä vain pari kolme. - Jääkiekkokoulussamme on hyvät opettajat , toteaa 7-vuotias Timo Seikkula kesän 1986 Kiekko-Junkkari-lehdessä. Se lienee hänen ensimmäinen lausuntonsa tiedotusvälineille. Viimeiseksi se ei ole jäänyt.

Hyviähän ohjaajat olivatkin: Matikainen luotsasi seuraavina vuosina maanjoukkueen MM- ja olympiahopeaan sekä kolmanneksi Kanada-cupissa. Hannu Aravirta on puolestaan ollut maajoukkueen valmentajana. Kalajoen kevythallin valmistuminen 1984 ja tekojääkoneiston ostaminen siihen vuotta myöhemmin nosti kalajokisten junioireiden kehitysmahdollisuudet aivan uudelle tasolle, mikä on näkynyt siinä, että nykyinen edustusjoukkue koostuu suurimmaksi osaksi JHT:n omista kasvateista.

Timo Seikkulan ja monen muun juniorin kannalta olosuhteet ajanmukaistuivat juuri sopivalla hetkellä, ja tehon täydensi 1991 toteutettu uusi jäähalli. Timon kannalta myös Junkkarien nousu divariin ajoittui erinomaisesti, sillä kakkosesta pelaajia harvoin nostetaan maajoukkuetehtäviin. Kalajokisten nousua juniorien edustustehtäviin on nyt jo (1998) näköpiirissä Seikkulan takanakin, sillä Jussi Jokinen ja Iikka Törnvall valittiin viime keväänä (1997) ikäluokkansa valtakunnallisen edustusryhmän All Stars-viisikkoon, minkä kaikki muut pelaajat tulivat Etelä-Suomen suurista jääkiekkokeskuksista. Lisäksi Junkkarti HT oli Suomen ainoa seura, joka sai kaksi pelaajaansa maajoukkue-ehdokkaiden tähtikentälliseen, esimerkiksi Oulun Kärpistä ei tähän elittiin valittu yhtään poikaa.
Junkkarti HT:n kasvatti Timo Seikkula oli yksi joukkueensa luottopelaajista Suomen voittaessa jääkiekkohistoriansa toisen juniorimaailmanmestaruuden. Loppuottelussa kukistui Venäjä jatkoajalla maalein 2-1. Suomen edellinen junioreiden MM-kulta oli vuodelta 1987, jolloin sekä Kanada että Neuvostoliitto suljettiin pois kisoista joukkotappelun takia, mistä syystä tie kultaan tasoittui olennaisesti. Vuotta myöhemmmin Suomi oli vielä pronssilla, mutta seuraavat 10 vuotta menivät ilan yhtäkään MM-mitalia.

Jo 33 juniorimaaottelussa esiintyneelle Seikkulalle arvokisamitali oli toinen, sillä hän kuului kaksi vuotta aikaisemmin (1996) siihen joukkueeseen, joka taisteli 18-vuotiaiden EM-hopeaa. Päävastustaja oli silloinkin Venäjä, jonka kanssa Suomi pelasi tasan voitettuaan kaikki muut ottelunsa. Siinä turnauksessa mestarin ratkaisi maalisuhde, sillä varsinaista finaalia ei pelattu. Helsingin MM-kisoissa Suomen 20-vuotiaiden päävalmentajana toimi Hannu Kapanen, joka luotti Timo Seikkulaan, vaikka tällä oli pitkä pelitauko syksyllä. Yhteensä viisi tehopistettä tehnyt Seikkula näkyi – ja sai kiitosta – erityisesti tasatulokseen päättyneessä ottelussa tsekkejä vastaan, missä hän vei Suomen 4-3 johtoon. Puolivälieräpelissä Kazakstania vastaan Timo isku kolme maalia ja syötti yhden.

NHL:n suurseuroihin kuuluva Pittsburg Penquins varasi Timo Seikkulan jo toissa kesänä (1986). Timo Seikkula kirjoitti Turussa ylioppilaaksi ja on kuulunut jo kaudella kaudella Vladimir Jursinovin valmentamaan TPS.n liigaryhmään ja sen paidassa harjoitusotteluja ja turnauksia.


Maailmanmestari Timo Seikkulan äitnsä ja isänsä seurassa vuonna 1998

Timo Seikkulan jääkiekkohistoria on tässä


Lähdeaineisto Kalajoenseutu 17.1.1998, Kalajoenseutu 8.1.1998 Lauri Järvisen kirjoitukset

Ei kommentteja: