lauantai 31. tammikuuta 2015

Reima Virtanen – hopeanyrkki



Reima Virtanen voitti Munchenin tv-tornin juurella sijaitsevassa Boxhallessa 8.9.1972 ghanalaisen Prince Amarteyn 75 kilona sarjan semifinaaliottelussa. Voitto ei tullut helposti, ottelu oli tasainen ja kova. Suomalainen kävi taas kerran tuttuun tapaansa hämärän rajamailla, mutta ei antanut missään vaiheessa periksi. Tuona syyskuisena iltana Reimasta tuli kaikkien aikojen kolmas suomalainen olympianyrkkeilyn loppuottelija Sten Suvion ja Pentti Hämäläisen jälkeen. Hopeamitali oli varma, sillä Tansanian Tinus Samba oli jo siirretty katsomoon yhtä tiukan ja yhtäläsien 3-2 tuomion jälkeen. Myös Puolan hankalana tunnettu Witold Stachurski putosi kolmannessa erässä silmäkulma verta vuotavana.

Jäljellä oli enää loppuottelu Neuvostoliiton pitkää ja vinkuvia suoria iskevää Euroopan mestaria Vjatseslav Lemeseviä vastaan. Siihenkin Virtanen lähti tosi mielessä. Mutta vähätkin mahdollisuudet menivät jo ensi erän puolivälissä kun itänaapurin oikea tärähti Reiman poskipäähän. Tapahtuman näkivan suomalaisetkin television välityksellä, ja siitä lähtien Reima Virtanen muistettiin lähinnä miehenä, joka tyrmättiin. Vaikka hän oli kautta aikojen kolmanneksi parhaiten menestynyt suomalainen olympianyrkkeilijä.

Armoton ja vaativa urheilukansa unohti autuaasti, ettei loppuotteluun 22 miehen sarjassa mennä aivan kumartelemalla, Reima Virtanen oli voittanut kolme vastustajaansa, taistellut olympiakehässä yli puolen tunnin tehourakkan, joita ei voida verrata lyhimmillään alle minuutin kestäneisiin olympiaesityksiin.
Kotonaan Kemissä 24 vuoden ikäinen hopeanyrkki toki sentään oli sankari, mutta asialla oli toinenkin puolensa. Reima ei ehtinyt vahtimestarin ominaisuudessa tutustua ravintolaelämään pohjoiseen tapaan perusteellisesti. Siihen aikaan hän silti veti yövuoronkin päälle verkkarit ylle ja lähti lenkille. Olympiamitalin jälkeen ne unohtuivat samalla, kun selkääntaputtelijat lisääntyivät. Portierin hommat jatkuivat, mutta kertauskurssi lasin ääressä vei miehen lähes tuhon partaalle – ja kaikesta syyteltiin julkisuudessa vielä nyrkkeilyä. Ravintolan nimikin oli sopivasti Reimari..
Vuosikymmen vilahti nopeasti kuin ajatus. Sekin alkoi kulkea jo puroutuneena, kunnes AA-kerho osui kohdalle.

Ensimmäisen Suomen mestaruus tuli 1969 ja samalla Kemin tulokas syrjäytti suosikkina olleen Pertti Kaijanlaakson Bukarestin EM-kisoista. Välillä tuli myös Pohjolan mestaruus, ja EM-kisoissa Reima yllätti pronssimitalillaan.
Keväällä 1971 Virtanen palasi kehään, voitti SM-kullan kahdesti ja myös Pohjolan mestaruuden 1972. EM-nyrkkeilyt olivat Madridissa 1971. Reima jatkoi Bukarestin saavutuksiaan toisella pronssimitalilla.

Munchenin jälkeen nyrkkeily jäi, ja Virtanen nähtiin vain Hannu Karpon tv-ohjelmassa esimerkkinä tärähtäneestä nyrkkeilijänä.

Reima Virtanen

Matka pimeyteen ja takaisin

1972.XX Олимпиада.Бокс.Лемешев Вячеслав (СССР) vs Рейма Виртанен (Финляндия)


Lähdeaineisto Kilpakenttin sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

Ei kommentteja: