maanantai 18. toukokuuta 2015

Mauri Pyhälahti – Lännen paras lukkari

Mauri Pyhälahti (vas.) ja Jukka Peltoniemi riemuitsevat voitollisesta ottelusta,

Pesäpallon kaikkien aikojen eniten Itä-Länsi-otteluita pelannut mies, joka jää lajinsa historiaan, sillä tuskinpa löytyy yhtä pitkään huipulla pysyvää pelaajaa, joka yltää 16 Itä-Länsi-otteluun.
Pesäpallomaila kuuluu pohjalaisen miehen tukeviin kouriin yhtä lailla kuin menneinä vuosina helapääpuukko häijyjen vyölle. Lakeuksilta on tullut aina rukiisen voiman edustajia. Yhtälailla myös vikkelyys ja oveluus luontuvat sikäläiseen mielenlaatuun. Näistä muotoutuu pohja sille, että Suomen kansallispeli, pesäpallo on aina ollut maakunnan suosikkilaji.

Mauri Pyhälahden ura alkoi Koskenkorvan Urheilijoiden joukkueessa, josta tie 19-vuotiaana kulki mainekkaampaan naapuriin Ilmajoen Kisailijoihin. Kisailijat tarvitsi kipeästi vahvistusta, sillä 1960-luvun alun kaksinkertainen Suomen mestari oli joutunut hakemaan vauhtia sarjaa alempaa, ja tarvitsi tehokasta lukkaria ja terhakkaa vaihtolyöjää.
Pyhälahden mukanaolo oli ratkaiseva apu nousulle. Mies täytti odotukset lautasen äärellä ja sisäpelissä kärjen taitavana kuljettajana. Vastustajat saivat toinen toisensa jälkeen äimistellä nuoren lukkarin vauhtimyllyä yhdessä ykkösvahvin Pertti Silenin kanssa. Siinä hyytyivät kärkkyjjien aikeen usein täysin.

Mies jäi mieleen muuallakin kuin vain kotikulmilla. Vuotta myöhemmin 1971 oli ensimmäinen Itä-Länsi-ottelun vuoro. Peli Helsingin Meilahdessa oli nuorelle miehelle odotuksia täynnä. Ensimmäinen uran haaveista oli totta, Jännityksestä huolimatta kaikki sujui hyvin, vaikka ottelu päättyikin vastustajan, Idän voittoon 10-5.

Ilmajoen peliasu vaihtui muutaman vuoden jälkeen Jussi-paitaan Seinäjoella. Itä-Länteen Pyhälahti kuului vastutajan lyojien kiusaksi edelleen joka vuosi. Erityisen lämpinä miehen mieleen on jäänyt kotikentällä Sienäjoella pelattu ottelu.
Itä oli jälleen kerran ennakkosuosikki, mutta peli ratkesi Lännen voittoon Mauri Pyhälahden lyödessä komeasti, hänelle hieman harvinaisemmin, takaa läpi ja kaikkiaan viisi juoksua. Kentän parhaan pelaajan titteli tuli ilman muuta, sillä lukkaripelissä oli tuttu nuotti.

Itä-Länsi-otteluista mieleenpainuva oi 15.s Olympiastadionilla ainoana sitä ennen rajaan yltänyt Eino Kaakkolahti ojensi jo ennen peliä komean hopealautasen Pyhälahdelle, ja peli kulki.
Siitä oli kuitenkin vielä pyrkimys pistää paremmaksi. Seuraavana vuonna 1986 oli Lännen lukkarin paikasta kova kilpa. Alustavassa joukkueessa oli kolmekin kovaa lukkaria. Jäljelle jäivät Mauri Pyhälahti ja uusi, nouseva tähti Matti Iivarinen. Lopulta Stadionin iltapäivässä molemmat saivat näyttää pelitaitonsa, ja niin Pyhälahti iski historiallisen 16. Itä-Länsi-ottelun.

Pelaamisen pesäpalloilun korkeimmalla sarjatasolla Mauri Pyhälahti päätti Kiteen Pallon pelipaidasa 1991. Sitä ennen hän oli kahteen otteeseen ollut SMJ:n pelinjohtajajana. Kiteeltä tie vei Oulun Lipon viuhkamieheksi, ja näin vastustajan kiusaaminen jatkui yhä.


Lähdeaineisto: Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7

Ei kommentteja: