keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Vilho Tuulos – kolmien kisojen mitaliponnistaja



Mitkään ylisanat eivät Tampereella syntyneen ja Pyrintöä edustaneen Vilho Tuuloksen kohdalla ole liioitteltuja, sillä jo A-poikaikäisenä hän loikki 14,71. Kesti 51 vuotta ennekuin löytyi toinen samanikäinen, joka hyppsi pidemmälle. Samalla tavalla lahjakas Pertti Pousi pystyi vasta 60-luvulla rikkomaan antiikkisen A-poikien SE:n.

Ville Tuulos lähti Antverpenin olympialaisiin 1920 ennakkosuosikkina loikittuaan edellisenä vuonna maailmantilaston kärkeen tuloksella 15,30.
Perjantaina 20.8.1920 Helsingin Sanomat raportoi Antverpenistä: ”W.Tuulos 3-loikauksessa ensimmäinen hyvänpuoleisella tuloksella 14,50 m. Todellisuudessa Tuulos hyppäsi 14.50,5 ja vasta sitten johti kilpailua, sillä varsinainen loppukilpailu oli vuorossa vasta kahden päivän kuluttua. Ja ilma ei parantunut yhtään. Se ei ollut hyväksi kylmästä kärsivälle Tuulokselle, miehelle, joka kesähelteelläkin piti jaloissaan villasukkia.

Yli viikko kolmiloikkafinaalin jälkeen Helsingin Sanomiin on ehtinyt perusteellinen selvitys kilpailun kulusta: ”Tänään oli sää kylmä ja kolea tuuli toi joskus sadettakin roima tavalla. Sade teki radat huonoksi ja kilpalijat olivat pakotetut käyttämään vaatteita tukevasti llään säilyäkseen vilustumiselta.

Kolmiloikkauksen loppukilpailu oli aamupäivällä. Tuulos kykeni säilyttämään ensi tilansa. Hän hyppäsi 14,50 m, joka oli puoli senttiä huonompi koekilpailussa saavutettua tulosa. Ruotsalainen Jansson hyppäsi viimeisellä yrityksellään 14,48 ma ja Almlöf 14,27 m. Suomalaisen voitto oli niukka, mutta sitäkin kunnioitettavampi. Suomen pieni lippupahanen kohosi tankoon.”

Se oli Suomen toistaiseksi ainoa kultamitali olympialaisten kolmiloikasta. Tuulos saavutti vielä Pariisissa 1924 ja Amsterdamissa 1928 pronssimitalit leipälajissaan. Pariisissa tosin kultamitali ja ME-tulos 15,72 oli ääretömän lähellä. ”Visin” hipaisu ponnistuslankun takan kohonneeseen heikkavalliin oli niin vähäinen,että sille vetääv ertoja niukkuudessaa vain Juha Miedon 0,01 sekunnin tappio Lake Placidissä 15 km:n hiihdossa 1980.

Tuuloksen tavaramerkkinä oli hnen huikean pitk keskimmäinen loikkansa. Villen 20 vuotta kestäneen kilpailijauran aikana ehti moni ihmetellä, miten heinäsirkan nivuset kestivät moista venytystä. No ihan voittoon ei Tuuloskaan uraansa läpi vienyt, sillö pari vuotta ennen Antwerpenia häntä kiusasi vesi polvessa. Kaksi kautta jäi väliin ennenkuin nivelpussi palautui normaalitilaan.

Ville Tuulos teki 1923 uskomattoman tempun voittaessaan Suomen mestaruuden kolmiloikan lisäksi pituudessa ja korkeudessa. Pituushypyssä Ville oli kaksi kertaa mukana olympiakisoissa - Pariisissa jopa mitalin tuntumassa neljäntenä.

Uransa viimeisissä olympialaisissa Ville Tuulo esitteli loistavat kilpailjan ominaisuutensa.Amsterdamissa 1928 Tuulos astui avaushyppynsä yli ja toinen yritys meni läpihuutojuoksuksi. Loppukilpailupaikka oli viimeisen yrityksen varassa, mutta liikemiehenä myöhemmin toiminut Tuulos hallitsi hermonsa ja pamautti 14,73 mikä riitti finaaliin.

Tuulos lämpeni loppukilpailussa huomattavasti ja hänen voimakkaita, tyylipuhtaita hyppyjä ihaltiin yleisesti. Hänen tuloksensa parani 14,97:ään ja 15.09:ään. Viimeisen hyppynsä hän suoritti esikuvallisesti keskittyen. Ponnistus osui kuitenkin valitettavan huonosti lankun taakse, mutta hyppy kantoi siitä huolimatta 15,11. Sillä tuli vain pronssimitali tälläkin kertaa...” kirjoittaa Martti Jukola Huippu-urheilun historiassaan.

Metsästys ja kalastus alkoivat viedä yhä enemmän aikaa harjoittelulta, mutta siitä huolimatta Tuulos hyppäsi vielä 37-vuotiaana 14,34. Los Angelesin 1932 kisamatkaan se ei enää rittänyt.
Ville Tuuloksen ennätys 15,48 olisi yhä 70 vuoden jälkeenkin kovaa valuttaa suomalaisissa loikkakisoissa. Puhumattakaan Pariisin 1924 haamuhypystä.

Ville Tuulos

Vilho Tullos Wins Triple Jump Gold For Finland - Antwerp 1920 Olympics
http://www.youtube.com/watch?v=t0RoRNEl9Fg
Kiveen hakatut

Valokuvia Antverpenin olympialaisista


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8905-35

Ei kommentteja: