tiistai 24. maaliskuuta 2009

JHT:n sarjakausi 2007 - 2008 oli ennakoitua parempi


Risto Liikka onnistui valmentajana erittäin hyvin.

JHT-Kalajoen jääkiekkokausi 2007-2008 on nyt paketissa. Kausi sujui odotettua paremmin. Joukkueen valmentaja Risto Liikka onnistui tehtävässään erittäin hyvin. JHT voitti oman lohkonsa alkusarjan päästen lohkon voittajana suoraan ylempään loppusarjaan, joka sekin alkoi loistavasti neljällä voitolla.Loukkaantumissuma koitui jatkossa kuitenkin JHT:n kohtaloksi. Vasta kahteen viimeiseen otteluun JHT sai jälleen parhaan kokoonpanonsa kentälle. Sarjakauden viimeisessä ottelussa JHT kukisti Kokkolan Hermeksen lauantaina 1.3.2008 numeroin 6-3. Ottelun sankareita olivat kypärätempullaan Henri Mustonen sekä 1+3 saldoillaan Tomi Gronoff ja Olli Kuoppala. Kauden aikana yleisökeskiarvo Kalajoen jäähallissa oli 407 katsojaa. Menestyksen myötä katsojamäärät nousivat parhaimmillaan yli kuudensadan.

Joukkueen kokoonpano

JHT:llä oli kolme maalivahtia. Kauden aikana varmimmaksi maalivahdiksi osoittautui 23-vuotias Jari Mäyrä. Isokokoinen 195 cm pitkä ja 92 kg painava Toni Prittinen voi olla kauteensa myös erittäin tyytyväinen. Nuori maalivahti Mika Kokko kärsi loukkaantumisista, eikä sen vuoksi pystynyt parhaimpaansa.
Ykköskentän puolustajina pelasivat Marko Tuomainen (26) ja Markku Tiikkaja (30). Joukkueen tehokkain puolustaja pistepörssin mukaan oli kakkoskentän Perttu Niskakangas (22). Joukkueen muut puolustajat olivat oman seuran junioreista ykkösjoukkueeseen nostettu Henri Kärjä (18), raahelainen Kimmo Rönkkömäki (25), oman seuran kasvatit Jari Lehtomäki (32), nuori Antti Tanhuala (18) ja Perttu Rahkola (24). Kaikki JHT:n puolustajat ovat leftin pelaajia. Koko Suomisarjan paras pelaaja oli kalajokinen Aku Joki-Erkkilä. Valitettava loukkaantuminen ylemmän loppusarjan aikana vaikutti, ettei hän voinut voittaa koko sarjan pistepörssiä.

JHT:n ykköskenttä oli erittäin vahva.

Hyökkäysvitjana Aku Joki-Erkkilän lisäksi oli kokenut 33-vuotias Sami Markkanen ja laiturina yhden parhaimmista kausistaan pelannut 35-vuotias Mika Ritoniemi.

Kakkoskentän Tomi Gronoffista tuli joukkueensa pistepörssin voittaja 21 tehopisteellä. Kakkoskentän Olli Kuoppala oli joukkueensa pistepörssissä kolmas 17 tehopisteellä ja Henri Mustonen (25) neljäs 15 tehopisteellä. Hyökkääjä Tuomas Pirttijärvi (21) sijoittui joukkueensa pistepörssissä yhdeksänneksi, raahelainen Jarmo Malmi (32) kymmenenneksi ja Kimmo Harila (29) oli sijalla kolmetoista. Hyökkääjinä pelasivat nuoret Saku-Petteri Uunila, Kai Yliuntinen, Joni Läspä, Ville Tirri, Jesse Hietala, Janne Myllymäki ja Eric Passi. JHT:n hyökkäysvoima on hyvä. Joukkueen keski-ikä on 23,5 vuotta, keskipituus 180 cm ja keskimääräinen paino 81.8 kg.

Alkusarjan voittaja

JHT voitti alkusarjansa 44 pisteellä maalieron ollessa 103-44. Toiseksi alkusarjassa sijoittui Pietarsaaren Jeppis ja kolmanneksi Kokkolan Hermes. Suoraan alempaan loppusarjaan jäivät Ylivieskan Jää-Karhut, Seinäjoen Hockey Team ja KoMu HT.JHT voitti alkusarjassa suoraan 12 ottelua ja jatkoajalla 4 ottelua. Tappiota tuli neljä kappaletta. JHT hävisi Jeppikselle 13.10.2007 numeroin 4-2, YJK:lle 26.10.2007 kotonaan numeroin 0-4, Hermekselle Kokkolassa 23.11.2007 numeroin 5-4 ja Jeppikselle toistamiseen 30.11.2007 numeroin 4-2. Makeimmat voitot tulivat Kokkolan Hermeksestä Kokkolassa 2.11.2007 jatkoajalla numeroin 2-3 ja 9.12.2007 Kokkolassa Hermeksestä numeroin 2-5. JHT voitti Jeppiksen rangaistuslaukauskisassa 22.9.2007 Pietarsaaressa numeroin 2-3. Jatkoajalla kukistettiin myös YJK itsenäisyyspäivänä Kalajoella numeroin 4-3.

Loukkaantumiset ongelmana ylemmässä
loppusarjassa
JHT aloitti ylemmän Suomisarjan erinomaisesti voittamalla neljä ensimmäistä ottelua. Ensin otettiin hegemoniaottelussa voitto Kokkolan Hermeksestä Kokkolassa numeroin 2-6. Toisessa ottelussa kukistettiin kotona ylemman loppusarjan lopullinen voittaja Jyväskylän D-kiekko rangaistuslaukauskisassa numeroin 4-3. Sitten seurasivat vierasvoitot HC Keravasta ja Naantalin VG-62:sta. Loukkaantumissuman seurauksena kärsittiin tappiot Tampereen Koo-Veelle ja Oulun Kiekko-Laserille kotona. Vieraissa kärsittiin tappiot Rovaniemen Kiekolla, Tampereen Koo-Veelle ja Jyväskylän D-kiekolle. Kotona tuli tappiot sarjajumbo Naantalin VG 62:lle ja HC Keravalle.

Tappioputki ja loukkaantumissuma koettelivat joukkuetta vielä vieraspelissä Kiekko-Laseria vastaan. Kahteen viimeiseen otteluun JHT oli täydessä timmissä ja sen saivat kokea Rovaniemen Kiekko ja Kokkolan Hermes, jotka joutuivat poistumaan Kalajoen jäähallista tappiot niskassaan.Jos JHT:n joukkue olisi säilynyt ilman loukkaantumisia niin sijoitus sarjassa olisi voinut ollut jopa kahden parhaan joukossa. Kausi osoitti, että JHT:llä on mahdollisuus vaikka Mestikseen ensi kaudella, jos vain taloudelliset resurssit riittävät.

Kuka on ensi kauden päävalmentaja?
Hyvin valmennustehtävässään onnistunut oululainen Risto Liikka haluaa jatkaa JHT:n valmentamista ensi kaudellakin. Valmentajan pesti on ollut haettavana. Nimekkäin henkilö hakijoista on Slovakian maajoukkueen kakkosvalmentajana toiminut legendaarinen Jan Jasko, joka aikanaan pelasi JHT:n ykköskentässä Kari Jalosen, Toni Ariman, Tapio Levon ja Robert Pukalovicin kanssa. Silloin joukkue pelasi nykyistä Mestistä vastaavassa sarjassa. Paikka kiinnostaa myös tamperelaisia ja kuopiolaisia ansioituneita valmentajia.Jos leikitään ajatusleikkiä siitä, että Jan Jasko valitaan tehtävään, niin se tietää todella tehokasta ja tavoitteellista valmennustyötä. Tavoitteeksi tulee silloin asettaa Mestikseen pääsy parissa vuodessa.
Tehokas valmennus saattaa tuottaa vaikeuksia vakituisessa työssä oleville pelaajille. Jasko oli aikanaan valmentajana muun muassa NHL-tähdelle Jussi Jokiselle. Ne pelaajat, jotka todella tahtovat kehittyä, hakeutuvat silloin varmasti Jan Jaskon valmentamaan joukkueeseen. Opiskelumahdollisuuksia Kalajoella tarjoavat liikuntapainotteinen lukio ja Artema. Kalajoella on myös erilaisia työpaikkoja tarjolla. Päävalmentajan tehtäviin kuuluu myös JHT:n muiden joukkueiden valmennuksen koordinointi. Tämän työn kehittäminen on erittäin tärkeää ensi kaudella. Joka tapauksessa on selvää, että JHT Kalajoen voimakas juniorityö jatkuu ja JHT satsaa hyvään valmennukseen myös edustusjoukkueen osalta. JHT:ssä on nyt imua.

Huom. Juttu on kirjoitettu heti sarjakauden 2007-2008 päätyttyä.

Ei kommentteja: